Bez zagniatania i wyrastania. Ekspresowa pizza to mój pewniak na kolację
Nie masz pomysłu na kolację? Zaskocz swoich bliskich nietypową pizzą, której spód jest zrobiony z... ciasta francuskiego. To danie jest szybkie w przygotowaniu oraz pełne sera i warzyw. Zachęcony? Poniżej zdradzam przepis.
Uwielbiam ciasto francuskie. Można z niego zrobić masę potraw, na słodko, jak i na słono. Ostatnio często służyło mi do pieczenia palmierów, które uwielbiają moi bliscy. Mając wolną rolkę ciasta w lodówce, postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia wykwintnej kolacji. Dodam jeszcze, że ten przepis sprawdzi się również jako przekąska imprezowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Przepis na pizzę z ciasta francuskiego
Warzywa użyte w przepisie od razu przywodzą na myśl francuskie ratatouille, sposób ich układania także nawiązuje do tej potrawy. Oprócz tego dorzucam mozzarellę i trochę parmezanu, całość można oprószyć jeszcze fetą dla ekstra serowego efektu. Najlepiej sprawdzą się świeże zioła, ale w razie ich braku, wykorzystaj te suszone. Podzielę się też patentem na bakłażana: ma on w sobie dużo wody, dlatego warto go pokroić, ułożyć na talerzu, a następnie posolić i zostawić na 15 minut, aby puścił nieco wody i lepiej się piekł.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 średnia cukinia,
- 1 mały bakłażan,
- 2 dojrzałe pomidory,
- kulka mozarelli,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- sól i pieprz,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza.
- Rozwiń ciasto francuskie i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zawiń delikatnie brzegi ciasta do środka, tworząc ramkę, która zatrzyma nadzienie.
- Cukinię, bakłażana i pomidory pokrój w cienkie plasterki.
- Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki i rozłóż równomiernie na spodzie ciasta. Pamiętaj, by nie robić tego przy samych brzegach.
- Na mozzarelli układaj na zakładkę warzywa: plasterek pomidora, plasterek bakłażana, plasterek cukinii i tak w kółko, aż wypełnisz całą powierzchnię.
- Całość skrop oliwą z oliwek, posyp świeżymi ziołami, solą i pieprzem.
- Posyp całość startym parmezanem, a brzegi ciasta posmaruj strzepanym jajkiem, dzięki temu się ładnie zarumienią.
- Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni, a warzywa i ser delikatnie się przypieką.