Bez zagniatania i wyrastania. Ekspresowa pizza to mój pewniak na kolację

Nie masz pomysłu na kolację? Zaskocz swoich bliskich nietypową pizzą, której spód jest zrobiony z... ciasta francuskiego. To danie jest szybkie w przygotowaniu oraz pełne sera i warzyw. Zachęcony? Poniżej zdradzam przepis.

Pizza na cieście francuskimPizza na cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Uwielbiam ciasto francuskie. Można z niego zrobić masę potraw, na słodko, jak i na słono. Ostatnio często służyło mi do pieczenia palmierów, które uwielbiają moi bliscy. Mając wolną rolkę ciasta w lodówce, postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia wykwintnej kolacji. Dodam jeszcze, że ten przepis sprawdzi się również jako przekąska imprezowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Przepis na pizzę z ciasta francuskiego

Warzywa użyte w przepisie od razu przywodzą na myśl francuskie ratatouille, sposób ich układania także nawiązuje do tej potrawy. Oprócz tego dorzucam mozzarellę i trochę parmezanu, całość można oprószyć jeszcze fetą dla ekstra serowego efektu. Najlepiej sprawdzą się świeże zioła, ale w razie ich braku, wykorzystaj te suszone. Podzielę się też patentem na bakłażana: ma on w sobie dużo wody, dlatego warto go pokroić, ułożyć na talerzu, a następnie posolić i zostawić na 15 minut, aby puścił nieco wody i lepiej się piekł.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • kulka mozarelli,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek,
  • sól i pieprz,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zawiń delikatnie brzegi ciasta do środka, tworząc ramkę, która zatrzyma nadzienie.
  3. Cukinię, bakłażana i pomidory pokrój w cienkie plasterki.
  4. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki i rozłóż równomiernie na spodzie ciasta. Pamiętaj, by nie robić tego przy samych brzegach.
  5. Na mozzarelli układaj na zakładkę warzywa: plasterek pomidora, plasterek bakłażana, plasterek cukinii i tak w kółko, aż wypełnisz całą powierzchnię.
  6. Całość skrop oliwą z oliwek, posyp świeżymi ziołami, solą i pieprzem.
  7. Posyp całość startym parmezanem, a brzegi ciasta posmaruj strzepanym jajkiem, dzięki temu się ładnie zarumienią.
  8. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni, a warzywa i ser delikatnie się przypieką.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje