PrzepisCiastaSernik jak z PRL-u. Z babcinego przepisu zawsze wychodzi pyszny

Sernik jak z PRL‑u. Z babcinego przepisu zawsze wychodzi pyszny

Kultowy sernik z czasów PRL-u
Kultowy sernik z czasów PRL-u
Źródło zdjęć: © Getty images

23.10.2023 08:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Każdy ma swój ulubiony przepis, ale sernik z PRL-u to klasyka, która zawsze smakuje wyśmienicie. Przepis na to ciasto jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

Sernik to jeden z tych deserów, który niemal każdy Polak ma w sercu. To słodkie i kremowe ciasto jest od lat ulubionym wyborem na wiele okazji. W dzisiejszym artykule przeniesiemy się w czasie, by przywrócić smak sernika rodem z PRL-u, korzystając z tradycyjnego przepisu przekazywanego przez pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik z przepisu mojej babci

Sekretem tego wyjątkowego sernika jest jeden nietypowy składnik – mleko w proszku. To właśnie ono nadaje deserowi niezwykły smak i konsystencję. Przepis, który dziś prezentujemy, pochodzi od babci.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 6 jajek,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 ½ szklanki zimnego mleka,
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku,
  • 1 opakowanie herbatników.

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielamy i umieszczamy w misce. Następnie dodajemy twaróg i budyń, dokładnie łącząc wszystkie składniki za pomocą miksera. Stopniowo wlewamy olej, a jednocześnie powoli wsypujemy mleko w proszku, kontynuując miksowanie, aż całość będzie jednolita.
  2. Teraz przystępujemy do ubijania białek na sztywną pianę. Dodajemy cukier do ubitych białek, nadal miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie łączymy ubitą pianę z masą serową i zimnym mlekiem, dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.
  3. Teraz przekładamy herbatniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wylewamy masę serową i umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy sernik przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go do wystygnięcia.
  4. Na sam koniec możemy udekorować sernik polewą czekoladową lub karmelową, nadając jeszcze więcej wyjątkowego smaku temu wyśmienitemu deserowi.

Ten przepis na sernik jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także zachowuje smak i klimat minionych lat. To doskonały deser na jesienne popołudnie lub na rodzinne spotkania. Przywróćmy smak przeszłości, smakując tradycyjnego, rodem z PRL-u sernika. Z pewnością zyska on serca wszystkich smakoszy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także