Sernik jak z PRL-u. Z babcinego przepisu zawsze wychodzi pyszny

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Każdy ma swój ulubiony przepis, ale sernik z PRL-u to klasyka, która zawsze smakuje wyśmienicie. Przepis na to ciasto jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

Kultowy sernik z czasów PRL-uKultowy sernik z czasów PRL-u
Źródło zdjęć: © Getty images
Marcin Michałowski

Sernik to jeden z tych deserów, który niemal każdy Polak ma w sercu. To słodkie i kremowe ciasto jest od lat ulubionym wyborem na wiele okazji. W dzisiejszym artykule przeniesiemy się w czasie, by przywrócić smak sernika rodem z PRL-u, korzystając z tradycyjnego przepisu przekazywanego przez pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z borówkami bez pieczenia. Smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni

Sernik z przepisu mojej babci

Sekretem tego wyjątkowego sernika jest jeden nietypowy składnik – mleko w proszku. To właśnie ono nadaje deserowi niezwykły smak i konsystencję. Przepis, który dziś prezentujemy, pochodzi od babci.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 6 jajek,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 ½ szklanki zimnego mleka,
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku,
  • 1 opakowanie herbatników.

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielamy i umieszczamy w misce. Następnie dodajemy twaróg i budyń, dokładnie łącząc wszystkie składniki za pomocą miksera. Stopniowo wlewamy olej, a jednocześnie powoli wsypujemy mleko w proszku, kontynuując miksowanie, aż całość będzie jednolita.
  2. Teraz przystępujemy do ubijania białek na sztywną pianę. Dodajemy cukier do ubitych białek, nadal miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie łączymy ubitą pianę z masą serową i zimnym mlekiem, dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.
  3. Teraz przekładamy herbatniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wylewamy masę serową i umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy sernik przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go do wystygnięcia.
  4. Na sam koniec możemy udekorować sernik polewą czekoladową lub karmelową, nadając jeszcze więcej wyjątkowego smaku temu wyśmienitemu deserowi.

Ten przepis na sernik jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także zachowuje smak i klimat minionych lat. To doskonały deser na jesienne popołudnie lub na rodzinne spotkania. Przywróćmy smak przeszłości, smakując tradycyjnego, rodem z PRL-u sernika. Z pewnością zyska on serca wszystkich smakoszy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson