Sezon trwa w najlepsze. Najpiękniejszy grzyb jest jadalny, ale mało kto o tym w ogóle wie

Ten grzyb wygląda jak żywcem wyjęty z bajkowego świata, przypomina nieco morski ukwiał. Przez swoją nietypową formę może robić wrażenie niejadalnego. To jednak tylko pozory, bo po przygotowaniu oczaruje smakiem.

Pięknoróg największy zachwyca nietypowym wyglądemPięknoróg największy zachwyca nietypowym wyglądem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Niektóre grzyby od razu rzucają się w oczy. Gdy na swojej ścieżce spotkasz pięknoróg największy, nie możesz przejść obojętnie. Zamiast tylko cieszyć oczy, sięgnij po koszyk. Mimo ekscentrycznego wyglądu nadaje się do jedzenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Jak wygląda pięknoróg?

Gdy spotkasz w lesie pięknoroga największego, możesz zaniemówić z zachwytu. Ten niezwykły grzyb, przypominający koralowca lub fantazyjną rzeźbę. Dzięki temu staje się też prosty do zidentyfikowania. Ma formę krzaczastą, rozwidloną z zaostrzonymi końcówkami. Najczęściej wyrasta na około 6 cm i ma od jednego do trzech rozwidleń, ale trafić można także na większe okazy. Może być żółty lub żółtopomarańczowy, a po wyschnięciu ciemnieje, nabierając czerwonawy odcień.

Calocera viscosa czyli pięknoróg największy
Calocera viscosa czyli pięknoróg największy © Adobe Stock | Oleg Marchak

Owocnik wyrasta z białawego trzonu, jaśniejszego od grzyba. Jedną z najbardziej zaskakujących cech tego grzyba jest jego konsystencja: jest twardy, gumowaty, a w czasie wilgotnej pogody staje się lepki i śliski. Nie ma charakterystycznego i wyrazistego grzybowego zapachu.

Pięknoróg to grzyb saprotroficzny, co oznacza, że rośnie wyłącznie na martwym drewnie drzew iglastych. Najczęściej można go znaleźć na pniach, kłodach i leżących gałęziach sosen oraz świerków. Owocniki pojawiają się od lata aż do późnej jesieni, a w łagodne zimy można go spotkać nawet w grudniu lub styczniu.

Nietypowy grzyb w kuchni

Większość Polaków uważa, że pięknoróg największy jest niejadalny. Odstrasza też jej wygląd. Jego smak jest delikatny, praktycznie niewyczuwalny, a konsystencja po obróbce termicznej pozostaje gumowata i żylasta, inna niż w przypadku leśnych klasyków. Z tego powodu nie nadaje się do smażenia czy duszenia w tradycyjny sposób. Niektórzy jednak dodają go do zup lub sosów, a w krajach azjatyckich jest ceniony jako składnik potraw wegetariańskich. Najczęściej jednak stanowi po prostu urokliwą ozdobę talerza.

Zasady grzybobrania

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione