Sezon trwa w najlepsze. Najpiękniejszy grzyb jest jadalny, ale mało kto o tym w ogóle wie
Ten grzyb wygląda jak żywcem wyjęty z bajkowego świata, przypomina nieco morski ukwiał. Przez swoją nietypową formę może robić wrażenie niejadalnego. To jednak tylko pozory, bo po przygotowaniu oczaruje smakiem.
Niektóre grzyby od razu rzucają się w oczy. Gdy na swojej ścieżce spotkasz pięknoróg największy, nie możesz przejść obojętnie. Zamiast tylko cieszyć oczy, sięgnij po koszyk. Mimo ekscentrycznego wyglądu nadaje się do jedzenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Jak wygląda pięknoróg?
Gdy spotkasz w lesie pięknoroga największego, możesz zaniemówić z zachwytu. Ten niezwykły grzyb, przypominający koralowca lub fantazyjną rzeźbę. Dzięki temu staje się też prosty do zidentyfikowania. Ma formę krzaczastą, rozwidloną z zaostrzonymi końcówkami. Najczęściej wyrasta na około 6 cm i ma od jednego do trzech rozwidleń, ale trafić można także na większe okazy. Może być żółty lub żółtopomarańczowy, a po wyschnięciu ciemnieje, nabierając czerwonawy odcień.
Owocnik wyrasta z białawego trzonu, jaśniejszego od grzyba. Jedną z najbardziej zaskakujących cech tego grzyba jest jego konsystencja: jest twardy, gumowaty, a w czasie wilgotnej pogody staje się lepki i śliski. Nie ma charakterystycznego i wyrazistego grzybowego zapachu.
Pięknoróg to grzyb saprotroficzny, co oznacza, że rośnie wyłącznie na martwym drewnie drzew iglastych. Najczęściej można go znaleźć na pniach, kłodach i leżących gałęziach sosen oraz świerków. Owocniki pojawiają się od lata aż do późnej jesieni, a w łagodne zimy można go spotkać nawet w grudniu lub styczniu.
Nietypowy grzyb w kuchni
Większość Polaków uważa, że pięknoróg największy jest niejadalny. Odstrasza też jej wygląd. Jego smak jest delikatny, praktycznie niewyczuwalny, a konsystencja po obróbce termicznej pozostaje gumowata i żylasta, inna niż w przypadku leśnych klasyków. Z tego powodu nie nadaje się do smażenia czy duszenia w tradycyjny sposób. Niektórzy jednak dodają go do zup lub sosów, a w krajach azjatyckich jest ceniony jako składnik potraw wegetariańskich. Najczęściej jednak stanowi po prostu urokliwą ozdobę talerza.
Zasady grzybobrania
Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.
Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.