Siostra Anastazja ma najlepszy przepis na pączki twarogowe. Zawsze wychodzą pulchne i mięciutkie

Małe pączki twarogowe to przysmak, który świetnie sprawdzi się nie tylko na tłusty czwartek. Siostra Anastazja ma sprawdzony przepis, dzięki któremu pączuszki wyjdą miękkie i delikatne.

Pączki twarogowe siostry AnastazjiPączki twarogowe siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook
Ewa Malinowska

Pączki twarogowe siostry Anastazji rozpływają się w ustach, rozpieszczając słodkim smakiem i mięciutką, puszystą konsystencją. Przygotowanie ich jest nie tylko proste, ale również całkiem szybkie. Świetnie sprawdzą się na słodki podwieczorek, gdy wpaść mają goście lub gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Pączki bez drożdży

Te pyszne małe pączusie powstają bez dodatku drożdży, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż wyrosną. Ich sekretem jest dodatek twarogu, który nadaje ciastu lekkości i wilgotności, dzięki czemu pączki są delikatne i rozpływają się w ustach. Na dodatek pozwala im dłużej zachować świeżość i chroni przed szybkim wysychaniem. Twaróg powinien być dobrze odsączony, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.

Zrób, gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. Szybkie pączki serowe do kawy
Zrób, gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. Szybkie pączki serowe do kawy © Adobe Stock

Pączki serowe siostry Anastazji

Siostra Anastazja to niekwestionowana królowa wypieków. Wśród jej słodkich propozycji na tłusty czwartek warto wybrać chrupiące faworki lub proste pączki. Od zwykłych, drożdżowych różni je jeden składnik. Nie są suche ani ciężkie, jak niektóre tradycyjne pączki drożdżowe.

Pączuszki zrobisz bez wałkowania i wysiłku. Wystarczy zagnieść ciasto i po kilku minutach można zajadać się pączkami.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 500 g twarogu (najlepiej półtłustego),
  • 4 jaja,
  • ok. 90 g śmietany 18 proc.,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg odsącz, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  2. Dodaj śmietanę, cukier biały oraz wanilinowy, mąkę, sól i spirytus.
  3. Wbij jajka i zagnieć gładką, jednolitą masę.
  4. W garnku rozgrzej olej.
  5. Z masy odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki i wrzucaj je na gorący tłuszcz.
  6. Smaż przez kilka minut, aż się zarumienią.
  7. Wyjmij z tłuszczu i odsącz na ręczniku papierowym.

Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem. Możesz obtoczyć je również w mieszance cukru z cynamonem.

Pączki twarogowe siostry Anastazji to doskonały deser na każdą okazję. Ich delikatny smak i puszysta konsystencja z pewnością zachwycą całą rodzinę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej