Przywiozłam z Pragi przepis na czeskie pączki. Będą hitem w tłusty czwartek
Ostatnio przekonałam się, że nasi południowi sąsiedzi też lubią pączki i mają na nie swój tradycyjny przepis. Istotnym jego elementem jest pewien wysokoprocentowy trunek. Mamy przepis.
Już niedługo tłusty czwartek, czyli dzień bezkarnego objadania się słodkościami. Najpopularniejszym deserem tego dnia jest pączek, kupiony w sklepie lub zrobiony we własnej kuchni. Okazuje się, że u Czechów również obecna jest ta tradycyjna i przygotowują własną wersję pączków. Ich Vídeňské koblíhy, czyli pączki wiedeńskie mają długą historię. Ich nazwa nawiązuje do Wiednia, skąd przepis przywędrował do Czech za sprawą młodych czeskich dziewcząt, które pracowały tam jako służące. Dzisiaj podpowiem, jak samemu przygotować ten rodzaj pączków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawrotna cena za faworki od Gessler. Czy smakują jak domowe i warte są takiej kwoty?
Polskie i czeskie pączki trochę się różnią
Polskie i czeskie pączki są w gruncie rzeczy podobne, ale jest kilka różnic. Czesi używają mąki krupczatki, która jest bardziej ziarnista i daje ciastu nieco inną strukturę - bardziej delikatną, ale lekko kruchą. Oprócz tego, w pączkach wiedeńskich znajdziemy więcej żółtek i masła oraz coś, czego nie ma w naszej wersji, czyli rum. Jego obecność zapewnia wyjątkowy aromat. W przepisie proponuję smażenie na rafinowanym oleju rzepakowym, ale można też smalcu. Ważne, aby pączki swobodnie pływały w tłuszczu i nie dotykały spodu garnka.
Przepis na czeskie pączki
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki,
- pół łyżeczki soli,
- 5 żółtek,
- 50 g cukru
- 42 g świeżych drożdży,
- 90 g masła,
- 4 łyżki rumu,
- 200 ml mleka,
- olej rzepakowy,
- cukier puder,
- cukier waniliowy,
- marmolada.
Przygotowanie:
- Rozkruszone drożdże wymieszaj z łyżką mąki, łyżeczką cukru i niewielką ilością letniego mleka. Przykryj masę i odstaw ją do wyrośnięcia.
- Utrzyj miękkie masło z żółtkami i cukrem tak, aby powstała gładka masa.
- Przesiej do miski mąkę, dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn, sól, rum i resztę mleka. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie.
- Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką, przykryj i pozostaw na 10 minut, aby wyrosło.
- Rozwałkuj ciasto i wykrój parzystą liczbę kółek. Na połowie z nich umieść porcję marmolady, a następnie przykryj je pozostałymi kółkami, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
- Uformowane pączki odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- Rozgrzej tłuszcz w garnku. Wkładaj pączki do tłuszczu wyrośniętą stroną do dołu i smaż pod przykryciem. Następnie odwróć je i dosmaż drugą stronę już bez przykrycia. Pamiętaj, aby nie smażyć ich za szybko i żeby nie robić tego na zbyt wysokim ogniu, ponieważ wtedy mogą pozostać surowe w środku.
- Usmażone pączki wyjmij na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Na koniec posyp je mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego.