Przywiozłam z Pragi przepis na czeskie pączki. Będą hitem w tłusty czwartek

Ostatnio przekonałam się, że nasi południowi sąsiedzi też lubią pączki i mają na nie swój tradycyjny przepis. Istotnym jego elementem jest pewien wysokoprocentowy trunek. Mamy przepis.

Czesi również jedzą pączki w karnawaleCzesi również jedzą pączki w karnawale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Już niedługo tłusty czwartek, czyli dzień bezkarnego objadania się słodkościami. Najpopularniejszym deserem tego dnia jest pączek, kupiony w sklepie lub zrobiony we własnej kuchni. Okazuje się, że u Czechów również obecna jest ta tradycyjna i przygotowują własną wersję pączków. Ich Vídeňské koblíhy, czyli pączki wiedeńskie mają długą historię. Ich nazwa nawiązuje do Wiednia, skąd przepis przywędrował do Czech za sprawą młodych czeskich dziewcząt, które pracowały tam jako służące. Dzisiaj podpowiem, jak samemu przygotować ten rodzaj pączków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawrotna cena za faworki od Gessler. Czy smakują jak domowe i warte są takiej kwoty?

Polskie i czeskie pączki trochę się różnią

Polskie i czeskie pączki są w gruncie rzeczy podobne, ale jest kilka różnic. Czesi używają mąki krupczatki, która jest bardziej ziarnista i daje ciastu nieco inną strukturę - bardziej delikatną, ale lekko kruchą. Oprócz tego, w pączkach wiedeńskich znajdziemy więcej żółtek i masła oraz coś, czego nie ma w naszej wersji, czyli rum. Jego obecność zapewnia wyjątkowy aromat. W przepisie proponuję smażenie na rafinowanym oleju rzepakowym, ale można też smalcu. Ważne, aby pączki swobodnie pływały w tłuszczu i nie dotykały spodu garnka.

Przepis na czeskie pączki

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 5 żółtek,
  • 50 g cukru
  • 42 g świeżych drożdży,
  • 90 g masła,
  • 4 łyżki rumu,
  • 200 ml mleka,
  • olej rzepakowy,
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy,
  • marmolada.

Przygotowanie:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszaj z łyżką mąki, łyżeczką cukru i niewielką ilością letniego mleka. Przykryj masę i odstaw ją do wyrośnięcia.
  2. Utrzyj miękkie masło z żółtkami i cukrem tak, aby powstała gładka masa.
  3. Przesiej do miski mąkę, dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn, sól, rum i resztę mleka. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie.
  4. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką, przykryj i pozostaw na 10 minut, aby wyrosło.
  5. Rozwałkuj ciasto i wykrój parzystą liczbę kółek. Na połowie z nich umieść porcję marmolady, a następnie przykryj je pozostałymi kółkami, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
  6. Uformowane pączki odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  7. Rozgrzej tłuszcz w garnku. Wkładaj pączki do tłuszczu wyrośniętą stroną do dołu i smaż pod przykryciem. Następnie odwróć je i dosmaż drugą stronę już bez przykrycia. Pamiętaj, aby nie smażyć ich za szybko i żeby nie robić tego na zbyt wysokim ogniu, ponieważ wtedy mogą pozostać surowe w środku.
  8. Usmażone pączki wyjmij na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Na koniec posyp je mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"