PrzepisBoże NarodzenieŚledzie po warszawsku. Przepyszna propozycja na świąteczny stół
Śledzie po warszawsku. Przepyszna propozycja na świąteczny stół
Kiedy podasz te śledzie, rodzina oniemieje z zachwytu. Sekretem smaku jest połączenie prostych, lecz jakościowych składników. Zapewniamy, że śledzie po warszawsku zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. A więc do dzieła!
Śledzie po warszawsku
19.12.2023 | aktual.: 20.12.2023 17:03
Pyszne śledzie po warszawsku doskonale sprawdzą się zarówno na świąteczny stół, jak i jako przekąska na każdą okazję lub samodzielne danie.
- Pamiętam, jak babcia podawała mi je na charakterystycznym półmisku kiedy tylko miałam na nie ochotę. W lodówce stały gotowe śledzie w oleju i błyskawicznie powstawały z nich te rozkoszne śledziki po warszawsku. Jedne z moich ulubionych - pisze Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Na blogu znajdziecie również przepis na świąteczny chleb jabłkowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po warszawsku - przepis krok po kroku
Sposób przygotowania:
- 500 g płatów śledziowych lub śledzi w oleju,
- 3-4 cebule dymki ze szczypiorkiem,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany – nie ukwaszonej, pieprz,
- sok z cytryny.
Składniki:
- Groszek odsącz z zalewy. Cebule razem ze szczypiorkiem drobno posiekaj. W naczyniu wymieszaj majonez ze śmietaną.
- Dodaj cebulę, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Płaty śledziowe dokładnie wypłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny – odstaw na 30 minut.
- Jeżeli masz gotowe śledzie w oleju, to wyjmij je ze słoika.
- Pokrój śledzie na ukośne kawałki i włóż je do sosu. Wymieszaj i podawaj posypane z wierzchu szczypiorkiem – z dodatkiem bułki, pszennego chleba lub na krakersach.