PrzepisBoże NarodzenieŚledzie po warszawsku. Przepyszna propozycja na świąteczny stół
Śledzie po warszawsku. Przepyszna propozycja na świąteczny stół
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy podasz te śledzie, rodzina oniemieje z zachwytu. Sekretem smaku jest połączenie prostych, lecz jakościowych składników. Zapewniamy, że śledzie po warszawsku zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. A więc do dzieła!
Pyszne śledzie po warszawsku doskonale sprawdzą się zarówno na świąteczny stół, jak i jako przekąska na każdą okazję lub samodzielne danie.
- Pamiętam, jak babcia podawała mi je na charakterystycznym półmisku kiedy tylko miałam na nie ochotę. W lodówce stały gotowe śledzie w oleju i błyskawicznie powstawały z nich te rozkoszne śledziki po warszawsku. Jedne z moich ulubionych - pisze Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Na blogu znajdziecie również przepis na świąteczny chleb jabłkowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po warszawsku - przepis krok po kroku
Sposób przygotowania:
- 500 g płatów śledziowych lub śledzi w oleju,
- 3-4 cebule dymki ze szczypiorkiem,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany – nie ukwaszonej, pieprz,
- sok z cytryny.
Składniki:
- Groszek odsącz z zalewy. Cebule razem ze szczypiorkiem drobno posiekaj. W naczyniu wymieszaj majonez ze śmietaną.
- Dodaj cebulę, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Płaty śledziowe dokładnie wypłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny – odstaw na 30 minut.
- Jeżeli masz gotowe śledzie w oleju, to wyjmij je ze słoika.
- Pokrój śledzie na ukośne kawałki i włóż je do sosu. Wymieszaj i podawaj posypane z wierzchu szczypiorkiem – z dodatkiem bułki, pszennego chleba lub na krakersach.