PrzepisBoże NarodzenieŚledzie po warszawsku. Przepyszna propozycja na świąteczny stół

Śledzie po warszawsku. Przepyszna propozycja na świąteczny stół

Śledzie po warszawsku
Śledzie po warszawsku
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta
19.12.2023 16:34, aktualizacja: 20.12.2023 17:03

Kiedy podasz te śledzie, rodzina oniemieje z zachwytu. Sekretem smaku jest połączenie prostych, lecz jakościowych składników. Zapewniamy, że śledzie po warszawsku zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. A więc do dzieła!

Pyszne śledzie po warszawsku doskonale sprawdzą się zarówno na świąteczny stół, jak i jako przekąska na każdą okazję lub samodzielne danie.

- Pamiętam, jak babcia podawała mi je na charakterystycznym półmisku kiedy tylko miałam na nie ochotę. W lodówce stały gotowe śledzie w oleju i błyskawicznie powstawały z nich te rozkoszne śledziki po warszawsku. Jedne z moich ulubionych - pisze Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Na blogu znajdziecie również przepis na świąteczny chleb jabłkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po warszawsku - przepis krok po kroku

Sposób przygotowania:

  • 500 g płatów śledziowych lub śledzi w oleju,
  • 3-4 cebule dymki ze szczypiorkiem,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany – nie ukwaszonej, pieprz,
  • sok z cytryny.

Składniki:

  1. Groszek odsącz z zalewy. Cebule razem ze szczypiorkiem drobno posiekaj. W naczyniu wymieszaj majonez ze śmietaną.
  2. Dodaj cebulę, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Płaty śledziowe dokładnie wypłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny – odstaw na 30 minut.
  3. Jeżeli masz gotowe śledzie w oleju, to wyjmij je ze słoika.
  4. Pokrój śledzie na ukośne kawałki i włóż je do sosu. Wymieszaj i podawaj posypane z wierzchu szczypiorkiem – z dodatkiem bułki, pszennego chleba lub na krakersach.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także