Słoiki z zeszłego roku zalegają w spiżarni? Zrób z nich dressing do sałatki na grilla

Marynowana dynia to popularny sposób na przetworzenie warzyw z jesiennych zbiorów. Jednak często okazuje się, że słoiki zalegają w spiżarni już kolejny rok, ponieważ wszystkim dawno się przejadły. W sezonie grillowym warto wykorzystać niektóre z przetworów do stworzenia z nich smakowitych dodatków do mięsa. Słodko-kwaśny sos z dynią w occie będzie idealnym składnikiem sałatki na grilla.

Część dyni w occie można przerobić na pyszny sosikCzęść dyni w occie można przerobić na pyszny sosik
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Tradycja marynowania dyni sięga czasów, gdy nie znano jeszcze nowoczesnych metod przechowywania żywności. Wówczas dynie były przetwarzane na różne sposoby, aby przetrwać zimę. Zalewa octowa z dodatkiem cukru i przypraw korzennych to tylko jedna z wielu propozycji. To popularne w Polsce warzywo możesz przerobić także na mus, syrop, konfiturę lub ketchup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Do czego podać dynię w occie?

Marynowana dynia jest nie tylko smacznym dodatkiem do mięs i pasztetów, ale także świetnie sprawdza się jako składnik sałatek czy kanapek. Jej wyrazisty, słodko-kwaśny smak i intensywny kolor dodają potrawom walorów smakowych i estetycznych.

Z dynią w occie możesz przygotować imprezowe przekąski, takie jak kruche babeczki czy koreczki serowe. Świetnie pasuje do twardych i pleśniowych serów, a także do szynki parmeńskiej. Ciekawym pomysłem na przekąskę są roladki z takiej szynki, do środka których możesz włożyć marynowaną dynię, ostry ser i rukolę.

Niewielką ilość marynowanej dyni możesz wykorzystać także w kremach warzywnych, na przykład marchewkowym, z batatów lub pomidorowym. Domieszka słodko-kwaśnych warzyw z nutami korzennymi doda uroku niejednej potrawie.

Przepis na sos z dynią w occie do sałatki

Sos możesz wykorzystać do zielonej sałatki z młodym szpinakiem lub rukolą. Świetnie skomponuje się z pieczonym burakiem i serem fetą. Jeśli lubisz ostrzejsze maki, dodaj do sosu odrobinę płatków chili.

Składniki:

  • 2 łyżki dyni w occie odsączonej z zalewy,
  • 1 łyżka zalewy z dyni,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy – sarepskiej, stołowej albo Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.

Wykonanie:

  1. Odsączoną dynię z 1 łyżką zalewy przełóż do pojemnika malaksera.
  2. Dodaj oliwę, musztardę i ząbek czosnku. Zmiskuj na gładki sosik.
  3. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj łyżką.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki