Słoiki z zeszłego roku zalegają w spiżarni? Zrób z nich dressing do sałatki na grilla
Marynowana dynia to popularny sposób na przetworzenie warzyw z jesiennych zbiorów. Jednak często okazuje się, że słoiki zalegają w spiżarni już kolejny rok, ponieważ wszystkim dawno się przejadły. W sezonie grillowym warto wykorzystać niektóre z przetworów do stworzenia z nich smakowitych dodatków do mięsa. Słodko-kwaśny sos z dynią w occie będzie idealnym składnikiem sałatki na grilla.
Tradycja marynowania dyni sięga czasów, gdy nie znano jeszcze nowoczesnych metod przechowywania żywności. Wówczas dynie były przetwarzane na różne sposoby, aby przetrwać zimę. Zalewa octowa z dodatkiem cukru i przypraw korzennych to tylko jedna z wielu propozycji. To popularne w Polsce warzywo możesz przerobić także na mus, syrop, konfiturę lub ketchup.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Do czego podać dynię w occie?
Marynowana dynia jest nie tylko smacznym dodatkiem do mięs i pasztetów, ale także świetnie sprawdza się jako składnik sałatek czy kanapek. Jej wyrazisty, słodko-kwaśny smak i intensywny kolor dodają potrawom walorów smakowych i estetycznych.
Z dynią w occie możesz przygotować imprezowe przekąski, takie jak kruche babeczki czy koreczki serowe. Świetnie pasuje do twardych i pleśniowych serów, a także do szynki parmeńskiej. Ciekawym pomysłem na przekąskę są roladki z takiej szynki, do środka których możesz włożyć marynowaną dynię, ostry ser i rukolę.
Niewielką ilość marynowanej dyni możesz wykorzystać także w kremach warzywnych, na przykład marchewkowym, z batatów lub pomidorowym. Domieszka słodko-kwaśnych warzyw z nutami korzennymi doda uroku niejednej potrawie.
Przepis na sos z dynią w occie do sałatki
Sos możesz wykorzystać do zielonej sałatki z młodym szpinakiem lub rukolą. Świetnie skomponuje się z pieczonym burakiem i serem fetą. Jeśli lubisz ostrzejsze maki, dodaj do sosu odrobinę płatków chili.
Składniki:
- 2 łyżki dyni w occie odsączonej z zalewy,
- 1 łyżka zalewy z dyni,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka musztardy – sarepskiej, stołowej albo Dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Wykonanie:
- Odsączoną dynię z 1 łyżką zalewy przełóż do pojemnika malaksera.
- Dodaj oliwę, musztardę i ząbek czosnku. Zmiskuj na gładki sosik.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj łyżką.