Słoiki z zeszłego roku zalegają w spiżarni? Zrób z nich dressing do sałatki na grilla

Marynowana dynia to popularny sposób na przetworzenie warzyw z jesiennych zbiorów. Jednak często okazuje się, że słoiki zalegają w spiżarni już kolejny rok, ponieważ wszystkim dawno się przejadły. W sezonie grillowym warto wykorzystać niektóre z przetworów do stworzenia z nich smakowitych dodatków do mięsa. Słodko-kwaśny sos z dynią w occie będzie idealnym składnikiem sałatki na grilla.

Część dyni w occie można przerobić na pyszny sosikCzęść dyni w occie można przerobić na pyszny sosik
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Tradycja marynowania dyni sięga czasów, gdy nie znano jeszcze nowoczesnych metod przechowywania żywności. Wówczas dynie były przetwarzane na różne sposoby, aby przetrwać zimę. Zalewa octowa z dodatkiem cukru i przypraw korzennych to tylko jedna z wielu propozycji. To popularne w Polsce warzywo możesz przerobić także na mus, syrop, konfiturę lub ketchup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Do czego podać dynię w occie?

Marynowana dynia jest nie tylko smacznym dodatkiem do mięs i pasztetów, ale także świetnie sprawdza się jako składnik sałatek czy kanapek. Jej wyrazisty, słodko-kwaśny smak i intensywny kolor dodają potrawom walorów smakowych i estetycznych.

Z dynią w occie możesz przygotować imprezowe przekąski, takie jak kruche babeczki czy koreczki serowe. Świetnie pasuje do twardych i pleśniowych serów, a także do szynki parmeńskiej. Ciekawym pomysłem na przekąskę są roladki z takiej szynki, do środka których możesz włożyć marynowaną dynię, ostry ser i rukolę.

Niewielką ilość marynowanej dyni możesz wykorzystać także w kremach warzywnych, na przykład marchewkowym, z batatów lub pomidorowym. Domieszka słodko-kwaśnych warzyw z nutami korzennymi doda uroku niejednej potrawie.

Przepis na sos z dynią w occie do sałatki

Sos możesz wykorzystać do zielonej sałatki z młodym szpinakiem lub rukolą. Świetnie skomponuje się z pieczonym burakiem i serem fetą. Jeśli lubisz ostrzejsze maki, dodaj do sosu odrobinę płatków chili.

Składniki:

  • 2 łyżki dyni w occie odsączonej z zalewy,
  • 1 łyżka zalewy z dyni,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy – sarepskiej, stołowej albo Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.

Wykonanie:

  1. Odsączoną dynię z 1 łyżką zalewy przełóż do pojemnika malaksera.
  2. Dodaj oliwę, musztardę i ząbek czosnku. Zmiskuj na gładki sosik.
  3. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj łyżką.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku