Słynne penne alla vodka Nigelli Lawson. Świat szaleje na punkcie tego przepisu, nic się z nim nie równa

Makaron penne alla vodka Nigelli Lawson zachwyca konsystencją, aromatem i prezencją. Danie jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo w przepisie znajdziemy małą ilość alkoholu, który podkręci smak całej potrawy. Przygotuj wszystkie składniki i przejdź do gotowania. 

Obrazek
Paulina

Nigelli Lawson, jedna z prezenterek telewizyjnych i autorek książek kulinarnych, podzieliła się na swoim blogu genialnym przepisem na pyszny makaron z dodatkiem wódki. Makarony zazwyczaj kojarzą się nam z dodatkiem wina, tutaj autorka przekonuje do użycia innego składnika. Spróbujmy i wykorzystajmy jej przepis.

Przepis na penne alla vodka według Nigelli Lawson

Obrazek

Składniki na makaron:

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku
  • sól
  • 820 gramów posiekanych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 kilogram makaronu penne
  • 125 ml wódki
  • 4 łyżki masła
  • parmezan do podania
Obrazek

Sposób przygotowania makaronu:

Przygotuj garnek i napełnij go wodą i następnie zagotuj. W międzyczasie zacznij gotować sos. Niezbędna do tego będzie duża patelnia, tak aby zmieściły się tam wszystkie składniki razem z makaronem. Bardzo drobno pokrój cebulę, żeby zdołała rozpaść się podczas gotowania. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj posiekane warzywa, a następnie całość posyp solą. Cebulę smaż na małym ogniu przez 15 min. Nie pozwól na to, by się przypaliła. Musisz mieszać ją od czasu do czasu. Powinna być miękka, a po okresie 15 min zacznie się karmelizować.

W międzyczasie do gotującej się wody dodaj makaron penne i gotuj go przez 10 min. Do skarmelizowanej cebulki dodaj pomidory, które wcześniej pokroiłeś. Całość przesmaż przez 15 min, aby zredukować zawartość wody. Do sosu pomidorowego dodaj śmietankę i zdejmij patelnię z ognia. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię do przygotowanego sosu. Całość zalej wódką, dodaj masło, oraz odrobinę soli. Sos powinien oblepić makaron. Tak przygotowane danie przełóż na talerz i podawaj ze świeżo tartym parmezanem.

Jesteś fanem włoskich makaronów? Mamy dla ciebie propozycje. Oto 5 pysznych przepisów na włoską ucztę.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki