PrzepisPrzekąskiSmakują jak pierogi ruskie, ale nie trzeba ich lepić. Ten przepis jest bezkonkurencyjny

Smakują jak pierogi ruskie, ale nie trzeba ich lepić. Ten przepis jest bezkonkurencyjny

Naleśniki ukraińskie skrywają w sobie popularny i uwielbiany miks białego sera, ziemniaków i smażonej cebuli. Jako że są to naleśniki, nie wymagają lepienia, a wystarczy stworzyć z nich niewielki rulonik, by zabrać się za pałaszowanie. To doskonały przepis dla tych bardziej leniwych fanów pierogów ruskich.

Naleśniki ukraińskie
Naleśniki ukraińskie
Źródło zdjęć: © Canva | elvirkin

18.09.2024 20:19

Naleśniki ukraińskie to kulinarna osobliwość, odkrycie na miarę ciast bez pieczenia. Fantastyczny ziemniaczano-serowy farsz, uwielbiany przez pokolenia Polaków, zamiast zamykać w misternie lepionych pierogach z "falbanką", po prostu zawijam w naleśnik. Owszem, to nie to samo co pierogi, ale jakże blisko ukraińskim naleśnikom do tego rozkosznego smaku. I dużo mniejszym kosztem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki ukraińskie, czyli pierogi bez lepienia

Chcąc, by ukraińskie naleśniki zadały szyku, nie serwuj ich w postaci kopert czy rulonów, a dokładnie i uważnie zawiń je, a następnie pokrój w roladki. Tak przygotowane kąski ułóż na talerzu i pozwól im radośnie udawać ruskie pierogi. Trudno, by domownicy nie zorientowali się, że nie z pierogami mają do czynienia, ale fantastyczny smak serowo-ziemniaczanego farszu smak szybko wykasuje im pamięć.

Tak przygotowane pierogi bezlepienia warto okrasić smażoną cebulą czy samymi skwarkami. Farsz z kolei to kwestia smaku, gdyż ile głów, tyle przepisów na farsz do ruskich. Oczywiście podstawowe składniki są niezmienne, ale jedni wolą mocno pieprzny farsz, kolejni stawiają na dużą ilość smażonej cebuli. Tak czy siak, niech radość z bezbolesnego (bo szybkiego i niewymagającego) gotowania cię pochłonie.

Naleśniki ukraińskie wypełnione są pysznym farszem
Naleśniki ukraińskie wypełnione są pysznym farszem© Canva | amberto4ka

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 120 ml wody gazowanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju+olej do smażenia.

FARSZ:

  • 250 g białego sera,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • sól i świeżo mielony lub młotkowany pieprz.

Przygotować:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Gotowe odstaw na 30 minut.
  2. Po tym czasie usmaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.
  3. Ziemniaki ugotuj, a następnie odcedź i odstaw, by ostygły.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Gotową odstaw do ostudzenia.
  5. Ser, ziemniaki i cebulę dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dopraw całość solą i pieprzem.
  6. Ruskim farszem posmaruj dość grubo naleśniki, a następnie zawiń je w rulony. Gotowe pokrój na plastry, tworząc ślimaczki.
  7. Podawaj z omastą.
Wybrane dla Ciebie