Smakują jak pierogi ruskie, ale nie trzeba ich lepić. Ten przepis jest bezkonkurencyjny

Naleśniki ukraińskie skrywają w sobie popularny i uwielbiany miks białego sera, ziemniaków i smażonej cebuli. Jako że są to naleśniki, nie wymagają lepienia, a wystarczy stworzyć z nich niewielki rulonik, by zabrać się za pałaszowanie. To doskonały przepis dla tych bardziej leniwych fanów pierogów ruskich.

Naleśniki ukraińskie Naleśniki ukraińskie
Źródło zdjęć: © Canva | elvirkin

Naleśniki ukraińskie to kulinarna osobliwość, odkrycie na miarę ciast bez pieczenia. Fantastyczny ziemniaczano-serowy farsz, uwielbiany przez pokolenia Polaków, zamiast zamykać w misternie lepionych pierogach z "falbanką", po prostu zawijam w naleśnik. Owszem, to nie to samo co pierogi, ale jakże blisko ukraińskim naleśnikom do tego rozkosznego smaku. I dużo mniejszym kosztem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Naleśniki ukraińskie, czyli pierogi bez lepienia

Chcąc, by ukraińskie naleśniki zadały szyku, nie serwuj ich w postaci kopert czy rulonów, a dokładnie i uważnie zawiń je, a następnie pokrój w roladki. Tak przygotowane kąski ułóż na talerzu i pozwól im radośnie udawać ruskie pierogi. Trudno, by domownicy nie zorientowali się, że nie z pierogami mają do czynienia, ale fantastyczny smak serowo-ziemniaczanego farszu smak szybko wykasuje im pamięć.

Tak przygotowane pierogi bezlepienia warto okrasić smażoną cebulą czy samymi skwarkami. Farsz z kolei to kwestia smaku, gdyż ile głów, tyle przepisów na farsz do ruskich. Oczywiście podstawowe składniki są niezmienne, ale jedni wolą mocno pieprzny farsz, kolejni stawiają na dużą ilość smażonej cebuli. Tak czy siak, niech radość z bezbolesnego (bo szybkiego i niewymagającego) gotowania cię pochłonie.

Naleśniki ukraińskie wypełnione są pysznym farszem
Naleśniki ukraińskie wypełnione są pysznym farszem © Canva | amberto4ka

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 120 ml wody gazowanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju+olej do smażenia.

FARSZ:

  • 250 g białego sera,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • sól i świeżo mielony lub młotkowany pieprz.

Przygotować:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Gotowe odstaw na 30 minut.
  2. Po tym czasie usmaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.
  3. Ziemniaki ugotuj, a następnie odcedź i odstaw, by ostygły.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Gotową odstaw do ostudzenia.
  5. Ser, ziemniaki i cebulę dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dopraw całość solą i pieprzem.
  6. Ruskim farszem posmaruj dość grubo naleśniki, a następnie zawiń je w rulony. Gotowe pokrój na plastry, tworząc ślimaczki.
  7. Podawaj z omastą.
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi