Smakują jak pierogi ruskie, ale nie trzeba ich lepić. Ten przepis jest bezkonkurencyjny

Naleśniki ukraińskie skrywają w sobie popularny i uwielbiany miks białego sera, ziemniaków i smażonej cebuli. Jako że są to naleśniki, nie wymagają lepienia, a wystarczy stworzyć z nich niewielki rulonik, by zabrać się za pałaszowanie. To doskonały przepis dla tych bardziej leniwych fanów pierogów ruskich.

Naleśniki ukraińskie Naleśniki ukraińskie
Źródło zdjęć: © Canva | elvirkin

Naleśniki ukraińskie to kulinarna osobliwość, odkrycie na miarę ciast bez pieczenia. Fantastyczny ziemniaczano-serowy farsz, uwielbiany przez pokolenia Polaków, zamiast zamykać w misternie lepionych pierogach z "falbanką", po prostu zawijam w naleśnik. Owszem, to nie to samo co pierogi, ale jakże blisko ukraińskim naleśnikom do tego rozkosznego smaku. I dużo mniejszym kosztem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Naleśniki ukraińskie, czyli pierogi bez lepienia

Chcąc, by ukraińskie naleśniki zadały szyku, nie serwuj ich w postaci kopert czy rulonów, a dokładnie i uważnie zawiń je, a następnie pokrój w roladki. Tak przygotowane kąski ułóż na talerzu i pozwól im radośnie udawać ruskie pierogi. Trudno, by domownicy nie zorientowali się, że nie z pierogami mają do czynienia, ale fantastyczny smak serowo-ziemniaczanego farszu smak szybko wykasuje im pamięć.

Tak przygotowane pierogi bezlepienia warto okrasić smażoną cebulą czy samymi skwarkami. Farsz z kolei to kwestia smaku, gdyż ile głów, tyle przepisów na farsz do ruskich. Oczywiście podstawowe składniki są niezmienne, ale jedni wolą mocno pieprzny farsz, kolejni stawiają na dużą ilość smażonej cebuli. Tak czy siak, niech radość z bezbolesnego (bo szybkiego i niewymagającego) gotowania cię pochłonie.

Naleśniki ukraińskie wypełnione są pysznym farszem
Naleśniki ukraińskie wypełnione są pysznym farszem © Canva | amberto4ka

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 120 ml wody gazowanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju+olej do smażenia.

FARSZ:

  • 250 g białego sera,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • sól i świeżo mielony lub młotkowany pieprz.

Przygotować:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Gotowe odstaw na 30 minut.
  2. Po tym czasie usmaż naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.
  3. Ziemniaki ugotuj, a następnie odcedź i odstaw, by ostygły.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Gotową odstaw do ostudzenia.
  5. Ser, ziemniaki i cebulę dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dopraw całość solą i pieprzem.
  6. Ruskim farszem posmaruj dość grubo naleśniki, a następnie zawiń je w rulony. Gotowe pokrój na plastry, tworząc ślimaczki.
  7. Podawaj z omastą.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi