Tomasz Strzelczyk ma patent na superpuszyste naleśniki. O tym składniku nikt by nie pomyślał

Naleśniki przygotowywane przez Tomasza Strzelczyka zyskały puszystą konsystencję, a to za sprawą dodatkowego składnika, który rzadko ląduje w naleśnikowym cieście. I nie jest to woda gazowana.

Puszyste naleśniki według przepisu Tomasza Strzelczyka Puszyste naleśniki według przepisu Tomasza Strzelczyka
Źródło zdjęć: © Canva: Alena Ozerova, Instagram: oddaszfartucha (screenshot) | Pyszności

Tomasz Strzelczyk nie idzie na skróty. Tym razem zaproponował ulepszoną wersję naleśników. Placuszki w jego wykonaniu nie mogą równać się z żadnymi innymi. Ich puszystość pobija wszelkie rekordy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klasyczny sos boloński. Skosztuj, a poczujesz się jak we Włoszech

Puszyste naleśniki według Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w jednym składniku

Tomasz Strzelczyk wprowadził prawdziwą rewolucję w przygotowaniu naleśników. Tradycyjne ciasto wzbogacił nietypowym składnikiem, którego wielu nie spodziewałoby się użyć. Dzięki temu szaleństwu naleśniki Strzelczyka są miękkie i lekkie jak chmurka. Tym razem to nie woda gazowana nadaje im tę niezwykłą puszystość, lecz zupełnie inny składnik. Znany kucharz do ciasta na naleśniki dodał suche drożdże. Proste rozwiązanie, a przynosi wyśmienite efekty.

Tomasz Strzelczyk puszyste naleśniki podał z dodatkiem warzyw i posmarował je własnoręcznie przygotowanym twarożkiem. Takie naleśniki mogą być serwowane również na słodko, np. klasycznie z dżemem czy kremem z serka mascarpone. Możesz też eksperymentować z dodatkami do ciasta, takimi jak kakao, mocna kawa, ziarna słonecznika czy sok z buraka, by nadać placuszkom różne kolory i smaki.

Niewiarygodnie puszyste naleśniki Strzelczyka
Niewiarygodnie puszyste naleśniki Strzelczyka © Canva | Skitterphoto

Naleśniki na suchych drożdżach. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml letniej wody,
  • 350 ml letniego mleka,
  • 2 duże jaja,
  • 1 opakowanie drożdży instant,
  • 12 g proszku do pieczenia,
  • 10 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Letnią wodę, letnie mleko wymieszaj i dwa jajka dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj suche drożdże i proszek do pieczenia oraz łyżeczkę cukru. Ponownie zamieszaj całość, by składniki się rozpuściły.
  3. W kolejnym kroku stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę.
  4. Składniki dokładnie wymieszaj, a ciasto odstaw na ok. 45 minut.
  5. Po tym czasie ciasto zamieszaj raz jeszcze. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟