Tomasz Strzelczyk ma patent na superpuszyste naleśniki. O tym składniku nikt by nie pomyślał
18.09.2024 14:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naleśniki przygotowywane przez Tomasza Strzelczyka zyskały puszystą konsystencję, a to za sprawą dodatkowego składnika, który rzadko ląduje w naleśnikowym cieście. I nie jest to woda gazowana.
Tomasz Strzelczyk nie idzie na skróty. Tym razem zaproponował ulepszoną wersję naleśników. Placuszki w jego wykonaniu nie mogą równać się z żadnymi innymi. Ich puszystość pobija wszelkie rekordy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste naleśniki według Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w jednym składniku
Tomasz Strzelczyk wprowadził prawdziwą rewolucję w przygotowaniu naleśników. Tradycyjne ciasto wzbogacił nietypowym składnikiem, którego wielu nie spodziewałoby się użyć. Dzięki temu szaleństwu naleśniki Strzelczyka są miękkie i lekkie jak chmurka. Tym razem to nie woda gazowana nadaje im tę niezwykłą puszystość, lecz zupełnie inny składnik. Znany kucharz do ciasta na naleśniki dodał suche drożdże. Proste rozwiązanie, a przynosi wyśmienite efekty.
Tomasz Strzelczyk puszyste naleśniki podał z dodatkiem warzyw i posmarował je własnoręcznie przygotowanym twarożkiem. Takie naleśniki mogą być serwowane również na słodko, np. klasycznie z dżemem czy kremem z serka mascarpone. Możesz też eksperymentować z dodatkami do ciasta, takimi jak kakao, mocna kawa, ziarna słonecznika czy sok z buraka, by nadać placuszkom różne kolory i smaki.
Naleśniki na suchych drożdżach. Przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml letniej wody,
- 350 ml letniego mleka,
- 2 duże jaja,
- 1 opakowanie drożdży instant,
- 12 g proszku do pieczenia,
- 10 g cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Letnią wodę, letnie mleko wymieszaj i dwa jajka dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj suche drożdże i proszek do pieczenia oraz łyżeczkę cukru. Ponownie zamieszaj całość, by składniki się rozpuściły.
- W kolejnym kroku stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę.
- Składniki dokładnie wymieszaj, a ciasto odstaw na ok. 45 minut.
- Po tym czasie ciasto zamieszaj raz jeszcze. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.