Schab duszony w mleku. Przepis na delikatny i soczysty obiad
Schab duszony w mleku to rewelacyjny przepis na obiad dla całej rodziny. Idealnie soczysty i kruchy w każdym kawałku!
Schab duszony w mleku – sprawdzony przepis
Przygotowanie duszonego schabu w mleku jest banalnie proste. Dzięki dodaniu do niego aromatycznych przypraw wraz z bulionem, mlekiem i cebulką powstaje gęsty sos, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków.
Wybierz ładny kawałek mięsa. Najlepiej sprawdzi się schab środkowy. Pamiętaj, żeby wziąć schab w kawałku, nie w plastrach. W przeciwnym wypadku może wyjść nieco suchy.
Delikatny i soczysty schab w mleku. Jak zrobić? Jak długo dusić?
Pieczony schab w mleku, to coś, co sprawdzi się na rodzinny obiad w gronie najbliższych. Mięso trzeba dusić przez 1,5 godziny, ale w tym czasie nie musisz robić nic więcej. Najlepiej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami i w towarzystwie ulubionej surówki.
Taki schab w mleku możesz z powodzeniem odgrzać następnego dnia, jeśli zostanie ci trochę z obiadu. Gwarantujemy jednak, że zniknie w mgnieniu oka!
Składniki
Schab duszony w mleku – składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- główka czosnku
- 40 g masła
- 1-2 cebule
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić schab duszony w mleku?
Zacznijmy od przyprawienia i przygotowania schabu duszonego w mleku.
Po mięso najlepiej udać się do sprawdzonego rzeźnika. Umyj je i osusz ręcznikiem papierowym. W mięsie zrób niewielkie nacięcia na głębokość ok. 1-2 cm. Czosnek obierz z łupiny i włóż w otwory. Dzięki temu mięso wypełni się w całości przyjemnym aromatem. Po upieczeniu i duszeniu czosnek traci swój ostry smak, więc nie musisz się go obawiać.
Mięso dopraw solą i pieprzem i obsmaż z każdej strony na maśle. Żeby masło się nie przypaliło – dodaj do niego odrobinę oleju. Mięso powinno się zamknąć, żeby pozostało soczyste.
Jak długo dusić schab w mleku?
Do garnka z mięsem dodaj bulion warzywny, cebulę i mleko i wymieszaj. Dorzuć liście laurowe i przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 1,5 godziny. Przez ten czas nie musisz nic więcej ze schabem robić.
Kiedy mięso się dusi możesz przygotować ziemniaki i ulubioną surówkę do obiadu. Nie zapomnij o porcji warzyw :)
Delikatny schab w mleku gotowy
Po półtorej godziny schab jest już gotowy.
Mięso wyjmij z patelni i pokrój w plastry. Powstały sos zblenduj na gładko, żeby nie było grudek.
Smacznego!