Sos grzybowy bez śmietany będzie gęsty i kremowy. Wystarczy dodać ten składnik
Trudno wyobrazić sobie sos grzybowy bez śmietany, ale nie każdy może pozwolić sobie na takie rarytasy w diecie. To mocno obciążające żołądek połączenie. Innego rozwiązania muszą szukać też osoby, które wyeliminowały produkty nabiałowe z diety. Czy zatem sos z leśnych grzybów można przygotować tak, by był kremowy i gęsty, ale nie zawierał śmietany?
22.08.2024 11:38
Aromatycznym sosem z leśnych grzybów zajadamy się u schyłku lata i przez całą jesień. Wystarczy dogotować kilka ziemniaków i pyszne danie gotowe, bo kiedy na talerzu ląduje tak wspaniały sos, nikt nie spogląda w kierunku mięsa. Zazwyczaj leśne grzyby komponuje się ze smażoną cebulą i świeżymi ziołami, do tego sól i pieprz, może odrobina czosnku i oczywiście śmietana lub śmietanka. Ten ostatni dodatek doskonale odnajduje się w towarzystwie grzybów, ale niestety nie każdy może pozwolić sobie na takie połączenie. Co zatem dodać do sosu grzybowego zamiast śmietany?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zamiast śmietany do sosu grzybowego?
Opcji jest co najmniej kilka. Wiele zależy od tego, czy szukamy zamienników wegańskich, czy innych, lżejszych niż śmietana. Ten drugi przypadek jest nieco łatwiejszy do rozwiązania, gdyż zamiast śmietany do sosu grzybowego dodać możemy jogurt grecki, który doskonale zagęści sos i sprawi, że będzie lekko kremowy.
Coraz częściej w tej roli występuje też maślanka dobrze komponująca się ze smakiem leśnych grzybów, niektórzy silą się na przygotowanie zasmażki, choć tutaj również mamy do czynienia z dodatkiem ciężkiego kalibru. Wspomnijmy, że gęsty sos można uzyskać poprzez odparowanie wody, gotując całość bez przykrycia na mocnym ogniu. W takim przypadku warto dodać do grzybowego sosu demi glace, czyli zredukowany, gęsty bulion przyrządzany na bazie pieczonych kości wołowych lub cielęcych. Demi glace można przygotować samemu w domu lub nabyć w sklepie.
Sos grzybowy bez śmietany. Najlepsze wegańskie zamienniki
Natomiast w przypadku zamienników wegańskich warto spojrzeć przychylnym okiem na roślinne "śmietanki", np. sojową lub owsianą. Również mleczko kokosowe dobrze sprawdzi się jako zagęstnik w grzybowym sosie, o ile wiemy, że kokosowy posmak nie będzie nikomu przeszkadzać. Ciekawym patentem jest wykorzystanie kaszy jaglanej, która świetnie zagęści sos i nie zmieni jego smaku.
Najpierw należy podsmażyć nieco cebuli z czosnkiem, a następnie zalać patelnię niewielką ilością wody, maksymalnie 1/3 szklanki. Do mieszaniny dodaj łyżkę kaszy jaglanej i gotuj całość, aż kasza zmięknie. Następnie zblenduj wszystkie składniki i tak przygotowanym "zagęstnikiem" zaciągnij grzybowy sos. Dzięki temu, że kasza jest gotowana, a później zblendowana z cebulą i czosnkiem sos nabierze jeszcze więcej smaku, a nie będą w nim wyczuwalne nuty samej kaszy.