Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Zaskakująco proste i niezwykle smaczne - tak w skrócie można opisać nasze serniczki z patelni. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz odejść od zwykłych kanapek czy jajecznicy i podać swoim bliskim coś pysznego na śniadanie. syrniki to prawdziwy klasyk kuchni wschodniej, a ich prostota i uniwersalność sprawiają, że są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Syrniczki z patelniSyrniczki z patelni
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Syrniczki to delikatne placuszki twarogowe doskonałe na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Zachwycają już od pierwszego kęsa i smakują tak dobrze, że szybko zapomnisz o zwykłych, nudnych pancakes'ach. Na taką przekąskę skusi się nawet największy niejadek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Syrniki z patelni

Wystarczy kilka prostych składników, które zapewne masz w swojej kuchni. To pyszna odmiana od zwykłych kanapek czy naleśników. Przygotowanie tych serniczków to bułka z masłem. Nie musisz spędzać godzin w kuchni, czekając, aż ciasto wyrośnie. Dzięki twarogowi nasze serniczki są nie tylko puszyste, ale też pełne wartościowego białka i wapnia.

Małe serniczki z patelni podać można z różnymi dodatkami, na przykład świeżymi owocami, sosem malinowym lub czekoladowym czy też kleksem śmietany. Niektórzy do masy twarogowej dorzucają również kropelki czekoladowe, co również polecam wypróbować.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 jajko, 
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 4 łyżki mąki pszennej do ciasta,
  • 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj. Na tym etapie możesz opcjonalnie dodać również trochę czekoladowych kropelek lub po prostu posiekanej czekolady.

Twaróg to podstawa placuszków
Twaróg to podstawa placuszków © Pyszności

Krok 2. Następnie dosyp mąkę pszenną i wymieszaj. Z powstałej masy formuj kształt syrników i obtocz je w mące pszennej. W ten sposób unikniesz rozpadania się placków twarogowych.

Syrniczki
Syrniczki © Pyszności

Krok 3. Smaż placuszki na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym, aż zarumienią się z obu stron. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu będą lżejsze.

Smażenie syrniczków
Smażenie syrniczków © Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane syrniczki podaj w towarzystwie ulubionych dodatków, na przykład malinowego sosu. Zrobisz go szybko, podgrzewając w rondelku zamrożone owoce i rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków. Smacznego!

Syrniczki z patelni
Syrniczki z patelni © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki