PrzepisŚniadanieSyrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Syrniczki z patelni
Syrniczki z patelni
Źródło zdjęć: © Pyszności

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zaskakująco proste i niezwykle smaczne - tak w skrócie można opisać nasze serniczki z patelni. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz odejść od zwykłych kanapek czy jajecznicy i podać swoim bliskim coś pysznego na śniadanie. syrniki to prawdziwy klasyk kuchni wschodniej, a ich prostota i uniwersalność sprawiają, że są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Syrniczki to delikatne placuszki twarogowe doskonałe na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Zachwycają już od pierwszego kęsa i smakują tak dobrze, że szybko zapomnisz o zwykłych, nudnych pancakes'ach. Na taką przekąskę skusi się nawet największy niejadek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniki z patelni

Wystarczy kilka prostych składników, które zapewne masz w swojej kuchni. To pyszna odmiana od zwykłych kanapek czy naleśników. Przygotowanie tych serniczków to bułka z masłem. Nie musisz spędzać godzin w kuchni, czekając, aż ciasto wyrośnie. Dzięki twarogowi nasze serniczki są nie tylko puszyste, ale też pełne wartościowego białka i wapnia.

Małe serniczki z patelni podać można z różnymi dodatkami, na przykład świeżymi owocami, sosem malinowym lub czekoladowym czy też kleksem śmietany. Niektórzy do masy twarogowej dorzucają również kropelki czekoladowe, co również polecam wypróbować.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 jajko, 
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 4 łyżki mąki pszennej do ciasta,
  • 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj. Na tym etapie możesz opcjonalnie dodać również trochę czekoladowych kropelek lub po prostu posiekanej czekolady.

Twaróg to podstawa placuszków
Twaróg to podstawa placuszków© Pyszności

Krok 2. Następnie dosyp mąkę pszenną i wymieszaj. Z powstałej masy formuj kształt syrników i obtocz je w mące pszennej. W ten sposób unikniesz rozpadania się placków twarogowych.

Syrniczki
Syrniczki© Pyszności

Krok 3. Smaż placuszki na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym, aż zarumienią się z obu stron. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu będą lżejsze.

Smażenie syrniczków
Smażenie syrniczków© Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane syrniczki podaj w towarzystwie ulubionych dodatków, na przykład malinowego sosu. Zrobisz go szybko, podgrzewając w rondelku zamrożone owoce i rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków. Smacznego!

Syrniczki z patelni
Syrniczki z patelni© Pyszności