Syrop z mniszka lekarskiego babci Stefci. Kultowa receptura zachwyca od lat

Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Na co nam pomaga? Przepis, właściwości, zastosowanie.

Obrazek
Ewa

Mikstura ta jest stosowana w celu łagodzenia kaszlu i chrypki, a sam miód z mniszka przyśpiesza gojenie się ran i oczyszcza organizm z toksyn, a co więcej, wykazuje on właściwości przeciwmiażdżycowe. Moja babcia Stefcia robiła zawsze duży zapas i przechowywała go w spiżarni.

Oprócz pozytywnego działania na naszą urodę, jest perfekcyjnym lekarstwem także na kaszel, chrypkę czy stany zapalne jamy ustnej. Pomoże także przy stanach zapalnych dróg oddechowych i poprawi trawienie. Syrop z mniszka uzyskuje się z kwiatów mlecza. Ten niepozorny kwiat, ma niesie wiele dobrego dla zdrowia.

Mniszek lekarski – witaminy

Ma w sobie witaminy A, C, D one są niezbędne, by nasz układ odpornościowy działał prawidłowo. Mniszek lekarski zawiera również witaminy z grupy B, które wspomagają pracę wątroby i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Kwiat mniszka lekarskiego jest skarbnicą witaminy C. Dodatkowo ma działanie żółciopędne, przez co reguluje pracę wątroby i wspomaga jej codzienne funkcjonowanie.

Mniszek lekarski – bogactwo garbników

Cechują się właściwościami przeciwświądowymi i przeciwzapalnymi, a co więcej działają bakteriobójczo.

Syrop z mniszka lekarskiego – co zawiera?

Zawiera potas, krzem i żelazo. A one są odpowiedzialne m.in. za prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego.

Insulina w syropie z mniszka lekarskiego

To ona obniża poziom cukru we krwi!

Syrop z mniszka lekarskiego zawiera kwas krzemowy. Na co działa?

Kwas ten poprawia wygląd skóry, cery i łagodzi m.in. trądzik. Lekarze zalecają stosowanie 2 łyżeczek syropu każdego dnia

Jak widzisz, syrop z mniszka to skarbnica piękna i zdrowia!

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić?

Będziesz potrzebował: 500 główek kwiatu mniszka lekarskiego

1 litr wody

1 kg cukru

1-2 cytryny

Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Rozłóż kwiaty na białym papierze, a następnie przejrzyj czy nie mają robaczków. Wyczyszczone kwiaty zalej wodą i gotuj przez 20 minut, a po tym czasie należy całość ostudzić i zostawić na noc. Na następny dzień odcedzamy napar na gazie, a kwiaty wyrzucamy. Do całości wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny. Tak przygotowaną miksturę gotujemy 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska