Syrop z mniszka lekarskiego babci Stefci. Kultowa receptura zachwyca od lat

Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Na co nam pomaga? Przepis, właściwości, zastosowanie.

Obrazek
Ewa

Mikstura ta jest stosowana w celu łagodzenia kaszlu i chrypki, a sam miód z mniszka przyśpiesza gojenie się ran i oczyszcza organizm z toksyn, a co więcej, wykazuje on właściwości przeciwmiażdżycowe. Moja babcia Stefcia robiła zawsze duży zapas i przechowywała go w spiżarni.

Oprócz pozytywnego działania na naszą urodę, jest perfekcyjnym lekarstwem także na kaszel, chrypkę czy stany zapalne jamy ustnej. Pomoże także przy stanach zapalnych dróg oddechowych i poprawi trawienie. Syrop z mniszka uzyskuje się z kwiatów mlecza. Ten niepozorny kwiat, ma niesie wiele dobrego dla zdrowia.

Mniszek lekarski – witaminy

Ma w sobie witaminy A, C, D one są niezbędne, by nasz układ odpornościowy działał prawidłowo. Mniszek lekarski zawiera również witaminy z grupy B, które wspomagają pracę wątroby i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Kwiat mniszka lekarskiego jest skarbnicą witaminy C. Dodatkowo ma działanie żółciopędne, przez co reguluje pracę wątroby i wspomaga jej codzienne funkcjonowanie.

Mniszek lekarski – bogactwo garbników

Cechują się właściwościami przeciwświądowymi i przeciwzapalnymi, a co więcej działają bakteriobójczo.

Syrop z mniszka lekarskiego – co zawiera?

Zawiera potas, krzem i żelazo. A one są odpowiedzialne m.in. za prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego.

Insulina w syropie z mniszka lekarskiego

To ona obniża poziom cukru we krwi!

Syrop z mniszka lekarskiego zawiera kwas krzemowy. Na co działa?

Kwas ten poprawia wygląd skóry, cery i łagodzi m.in. trądzik. Lekarze zalecają stosowanie 2 łyżeczek syropu każdego dnia

Jak widzisz, syrop z mniszka to skarbnica piękna i zdrowia!

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić?

Będziesz potrzebował: 500 główek kwiatu mniszka lekarskiego

1 litr wody

1 kg cukru

1-2 cytryny

Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Rozłóż kwiaty na białym papierze, a następnie przejrzyj czy nie mają robaczków. Wyczyszczone kwiaty zalej wodą i gotuj przez 20 minut, a po tym czasie należy całość ostudzić i zostawić na noc. Na następny dzień odcedzamy napar na gazie, a kwiaty wyrzucamy. Do całości wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny. Tak przygotowaną miksturę gotujemy 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans