PrzepisSzybki deser czekoladowy bez pieczenia. Jak zrobić czekoladowy wulkan? Składniki i przygotowanie

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia. Jak zrobić czekoladowy wulkan? Składniki i przygotowanie

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia. Jak zrobić czekoladowy wulkan? Składniki i przygotowanie
Ewa
12.03.2022 21:00

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia to prosty sposób na efektowny deser. Jak zrobić? Taki słodki wulkan w formie musu czekoladowego zdecydowanie zrobi efekt WOW!

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia – jak zrobić?

Uwielbiamy desery bez pieczenia! Są niezwykle kreatywne i często zaskakują swoją formą. To miła odmiana od znanych nam serników czy jabłeczników. Ich przygotowanie nie jest trudne, o czym przekonasz się już za chwilę.

Nasz szybki deser czekoladowy bez pieczenia inspirowany jest kultowym tiramisu. Połączenie śmietanki, mascarpone i kawy pokochały miliony ludzi na całym świecie. To sprawdzony patent na coś pysznego!

Czekoladowe tiramisu

Nasz deser bez pieczenia, czyli tiramisu w innej odsłonie, wzbogaciliśmy o coś, co uwielbia chyba każdy: czekoladę! Wypływająca ze środka dodatkowa dawka słodyczy zamienia prosty deser w wulkan.

Przepis na szybki deser czekoladowy bez pieczenia poniżej.

Składniki

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia – składniki

  1. 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  2. 1 l śmietanki 30%
  3. 400 g serka mascarpone
  4. 120 g cukru pudru
  5. 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  6. 300 ml mocnej kawy
  7. 200 g gorzkiej czekolady
  8. kakao do posypania

Jak zrobić szybki deser czekoladowy bez pieczenia?

Nasze pyszne tiramisu w formie czekoladowego wulkanu jest bardzo proste w przygotowaniu. Jak zrobić szybki deser czekoladowy bez pieczenia?

Koniecznie wybierz podłużne herbatniki- utworzenie kształtu wulkanu przy pomocy okrągłych byłoby bardzo trudne. W większej misce umieść małą miseczkę (dnem do góry).

W misce zaparz dość mocną kawę. Możesz użyć też kawy zbożowej lub aromatyzowanej (świetnie pasuje np. taka z aromatem wanilii). Kiedy napar już przestygnie- namaczaj w nim kolejno biszkopty i układaj od razu dookoła naszej miski, jeden obok drugiego. Kiedy miska będzie już pełna, odstaw ją na bok.

Koniecznie pamiętaj, żeby nie namaczać biszkoptów w gorącej kawie. Po pierwsze, łatwo się poparzysz, a po drugie ciastka będą się rozpadały.

Krem do deseru czekoladowego bez pieczenia – wykonanie

Czas przygotować pyszny krem do deseru czekoladowego bez pieczenia, którym wypełnimy naszą formę z misek.

W tym celu do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę 30%. Jeśli nie będzie wystarczająco zimna, to jej ubicie może być problematyczne. Gdy już będzie ubita, to dodaj do niej: serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli lubisz, to możesz do masy dodać również odrobinę amaretto lub ziaren z laski wanilii.

Powstałą mieszankę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż biszkopty. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia – ile czasu trzymać w lodówce?

Odpowiednie schłodzenie jest naprawdę ważne, bo zapewni połączenie się składników. Ciasto możesz zostawić w lodówce nawet na całą noc i dopiero rano zabrać się za tworzenie wulkanu. Szybki deser czekoladowy bez pieczenia będzie smakował wybornie, a efekt powali na kolana.

Umieść ciasto na blacie i powoli usuń dużą i małą miskę. W powstałym wgłębieniu umieść roztopioną gorzką czekoladę.

Posyp deser ciemnym kakao. Nasze tiramisu w formie wulkanu z dodatkiem płynnej czekolady jest już gotowe. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także