PrzepisSzybki deser czekoladowy bez pieczenia. Jak zrobić czekoladowy wulkan? Składniki i przygotowanie

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia. Jak zrobić czekoladowy wulkan? Składniki i przygotowanie

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia. Jak zrobić czekoladowy wulkan? Składniki i przygotowanie
Ewa

12.03.2022 21:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia to prosty sposób na efektowny deser. Jak zrobić? Taki słodki wulkan w formie musu czekoladowego zdecydowanie zrobi efekt WOW!

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia – jak zrobić?

Uwielbiamy desery bez pieczenia! Są niezwykle kreatywne i często zaskakują swoją formą. To miła odmiana od znanych nam serników czy jabłeczników. Ich przygotowanie nie jest trudne, o czym przekonasz się już za chwilę.

Nasz szybki deser czekoladowy bez pieczenia inspirowany jest kultowym tiramisu. Połączenie śmietanki, mascarpone i kawy pokochały miliony ludzi na całym świecie. To sprawdzony patent na coś pysznego!

Czekoladowe tiramisu

Nasz deser bez pieczenia, czyli tiramisu w innej odsłonie, wzbogaciliśmy o coś, co uwielbia chyba każdy: czekoladę! Wypływająca ze środka dodatkowa dawka słodyczy zamienia prosty deser w wulkan.

Przepis na szybki deser czekoladowy bez pieczenia poniżej.

Składniki

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia – składniki

  1. 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  2. 1 l śmietanki 30%
  3. 400 g serka mascarpone
  4. 120 g cukru pudru
  5. 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  6. 300 ml mocnej kawy
  7. 200 g gorzkiej czekolady
  8. kakao do posypania

Jak zrobić szybki deser czekoladowy bez pieczenia?

Nasze pyszne tiramisu w formie czekoladowego wulkanu jest bardzo proste w przygotowaniu. Jak zrobić szybki deser czekoladowy bez pieczenia?

Koniecznie wybierz podłużne herbatniki- utworzenie kształtu wulkanu przy pomocy okrągłych byłoby bardzo trudne. W większej misce umieść małą miseczkę (dnem do góry).

W misce zaparz dość mocną kawę. Możesz użyć też kawy zbożowej lub aromatyzowanej (świetnie pasuje np. taka z aromatem wanilii). Kiedy napar już przestygnie- namaczaj w nim kolejno biszkopty i układaj od razu dookoła naszej miski, jeden obok drugiego. Kiedy miska będzie już pełna, odstaw ją na bok.

Koniecznie pamiętaj, żeby nie namaczać biszkoptów w gorącej kawie. Po pierwsze, łatwo się poparzysz, a po drugie ciastka będą się rozpadały.

Krem do deseru czekoladowego bez pieczenia – wykonanie

Czas przygotować pyszny krem do deseru czekoladowego bez pieczenia, którym wypełnimy naszą formę z misek.

W tym celu do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę 30%. Jeśli nie będzie wystarczająco zimna, to jej ubicie może być problematyczne. Gdy już będzie ubita, to dodaj do niej: serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli lubisz, to możesz do masy dodać również odrobinę amaretto lub ziaren z laski wanilii.

Powstałą mieszankę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż biszkopty. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia – ile czasu trzymać w lodówce?

Odpowiednie schłodzenie jest naprawdę ważne, bo zapewni połączenie się składników. Ciasto możesz zostawić w lodówce nawet na całą noc i dopiero rano zabrać się za tworzenie wulkanu. Szybki deser czekoladowy bez pieczenia będzie smakował wybornie, a efekt powali na kolana.

Umieść ciasto na blacie i powoli usuń dużą i małą miskę. W powstałym wgłębieniu umieść roztopioną gorzką czekoladę.

Posyp deser ciemnym kakao. Nasze tiramisu w formie wulkanu z dodatkiem płynnej czekolady jest już gotowe. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także