Szybkie ciasto z tabliczką czekolady. Ekspresowy deser z piekarnika
13.03.2022 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dziś podzielimy się z Tobą sprawdzonym przepisem na szybkie ciasto z tabliczką czekolady. Kiedy je serwujemy, znika z talerzy w mgnieniu oka!
Ekspresowe ciasto na każdą okazję
Na pewno nie raz zdarzyła Ci się sytuacja, że nagle dopadła Cię ochota na coś słodkiego, ale w domu akurat zabrakło słodkości. A może odwiedzili się bez uprzedzenia znajomi i nie masz za bardzo czym ich ugościć? Albo po prostu masz wolne popołudnie i mogłabyś w krótkim czasie wyczarować słodką niespodziankę dla swoich bliskich, ale brak ci pomysłów?
Nasze genialne ciasto z tabliczką czekolady sprawdzi się w takich przypadkach idealnie. Nie dość, że potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni, to jeszcze cały proces przygotowania zamyka się w 15 minutach. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Efekt końcowy jest po prostu zachwycający, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
Zobacz także
Składniki
- 3 jajka
- 90 g drobnego cukru
- 60 g mąki tortowej
- 40 g ciemnego kakao
- 40 g roztopionego masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Mieszanka na ciasto
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania mieszanki na ciasto.
W tym celu umieść na blacie kuchennym dużą miskę. Pamiętaj, że musi być ona czysta i sucha. Następnie wlej w środka 3 jajka i wsyp drobny cukier. Połącz składniki przy pomocy kuchennego robota. W efekcie masz utrzymać jednolitą i puszystą mieszankę.
Dopiero wtedy możesz dodać do miski kolejne składniki, a mianowicie mąkę tortową oraz kakao. Pamiętaj, aby przesiać przez sitko mąkę, dzięki czemu wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty.
Jako ostatni składnik dodaj do mieszanki rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie wymieszaj składniki do otrzymania idealnie gładkiej i jednolitej mieszanki.
Pierwsze pieczenie
Mieszankę na ciasto mamy już gotową, teraz czas przygotować formę.
Z racji, że na wierzchu naszego ciasta będziemy piec dziś tabliczkę czekolady w całości, przygotuj podłużną i niedużą formę, tak aby czekolada bez problemu mieściła się w wybranym gadżecie kuchennym.
Kluczową rolę przy pieczeniu wypieków odgrywa papier do pieczenia i już za moment podzielimy się genialnym i przydatnym trikiem z jego udziałem. Jeśli nie chcesz niepotrzebnie męczyć się z wycinaniem odpowiedniej wielkości papieru do pieczenia, umieść na blacie formę do pieczenia dnem do góry. Ułóż na wierzchu papier do pieczenia i zagnij końcówki papieru w taki sposób, aby uzyskać kształt formy. I to wszystko!
Teraz przelej kakaową mieszankę do formy i wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
Drugie pieczenie i podanie
To jednak nie koniec.
Po 15 minutach wyjmij formę z piekarnika i umieść na wierzchu tabliczkę czekolady. Ponownie wstaw formę do piekarnika. Tym razem piecz pyszne ciasto przez 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Pamiętaj, że forma jest nagrzana, dlatego działaj ostrożnie przy pomocy kuchennych rękawic.
Tak upieczone ciasto serwuj od razu po upieczeniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Smak pysznego ciasta plus rozpływająca się w ustach czekolada - takiego duetu nie da się zapomnieć. Smacznego!
Więcej pomysłów na genialne desery czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Koniecznie zajrzyj do niej jeszcze dziś ❤️