Ta część wieprzowiny jest najzdrowsza. Ma dużo białka i niewiele kalorii

Polacy uwielbiają kurczaka. Jego mięso jest uważane za zdrowe, łatwe do przygotowania i znajdziesz je w każdym sklepie. Jednak nawet najlepiej doprawiony drób w końcu się nudzi. Na szczęście istnieje świetna alternatywa, która jest równie odżywcza, a przy tym dużo bardziej aromatyczna i delikatna.

PolędwiczkaTo mięso jest zaskakująco zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iva Villi

Wieprzowina często kojarzy się z ciężkimi, tłustymi daniami, które raczej omijamy na diecie. A szkoda, bo wśród jej części znajduje się prawdziwa perełka – delikatna, chuda i wyjątkowo smaczna. Polędwiczka to mięso, które świetnie sprawdza się w lekkiej kuchni i pozwala wprowadzić do menu coś nowego, bez wyrzutów sumienia. Łączy w sobie subtelny smak, miękką strukturę i mnóstwo możliwości kulinarnych. To doskonały wybór, gdy masz ochotę na coś innego niż kurczak, ale nadal chcesz jeść wartościowo i lekko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę

Właściwości odżywcze polędwiczki wieprzowej

Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, jakie możesz wrzucić na patelnię. Jest najchudszym kawałkiem wieprzowiny, więc to idealny wybór dla tych, którzy chcą jeść zdrowo. Mimo swojego pochodzenia, ma naprawdę niewiele tłuszczu i dużo białka, bo nawet 21 gramów na 100 gramów mięsa.

To nie wszystko. Polędwiczka dostarcza też sporo witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i pomagają nam lepiej radzić sobie ze stresem. Znajdziesz w niej także żelazo, potas, wapń i magnez, czyli wszystko to, co warto mieć na talerzu, jeśli chcesz zadbać o serce, mięśnie i dobre samopoczucie. Warto podkreślić, że to mięso lekkostrawne i niskokaloryczne, więc spokojnie można włączyć je do diety, nawet jeśli akurat jest się na redukcji.

Jak przyrządzić polędwiczkę wieprzową?

Polędwiczka wieprzowa jest miękka i soczysta. Nie wymaga długiej obróbki, a dobrze przyprawiona, zachwyca swoim smakiem i teksturą. Łatwo przyrządzić z niej coś naprawdę pysznego. Oto kilka pomysłów:

  • Pieczenie w całości – natrzyj mięso czosnkiem, ziołami i oliwą, a następnie upiecz w piekarniku. Efekt? Aromatyczna, soczysta pieczeń, idealna na rodzinny obiad.
  • Smażone medaliony – pokrój polędwiczkę w plastry, obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni i podaj z kremowym sosem, np. pieprzowym, grzybowym lub śmietanowym.
  • Polędwiczka z grilla – po zamarynowaniu w mieszance przypraw i oliwy, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla kiełbasek i steków.
  • Dania duszone – możesz dusić ją w lekkim sosie warzywnym, bulionie lub winie, mięso będzie miękkie i aromatyczne.
  • Sałatki i kolacje – polędwiczka smakuje wyśmienicie na zimno, pokrojona w plastry, np. z rukolą, mango i serem feta.

To mięso świetnie sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i podczas bardziej wykwintnych posiłków. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie dodatki, by zrobić wrażenie na gościach.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu