Ta część wieprzowiny jest najzdrowsza. Ma dużo białka i niewiele kalorii

Polacy uwielbiają kurczaka. Jego mięso jest uważane za zdrowe, łatwe do przygotowania i znajdziesz je w każdym sklepie. Jednak nawet najlepiej doprawiony drób w końcu się nudzi. Na szczęście istnieje świetna alternatywa, która jest równie odżywcza, a przy tym dużo bardziej aromatyczna i delikatna.

PolędwiczkaTo mięso jest zaskakująco zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iva Villi

Wieprzowina często kojarzy się z ciężkimi, tłustymi daniami, które raczej omijamy na diecie. A szkoda, bo wśród jej części znajduje się prawdziwa perełka – delikatna, chuda i wyjątkowo smaczna. Polędwiczka to mięso, które świetnie sprawdza się w lekkiej kuchni i pozwala wprowadzić do menu coś nowego, bez wyrzutów sumienia. Łączy w sobie subtelny smak, miękką strukturę i mnóstwo możliwości kulinarnych. To doskonały wybór, gdy masz ochotę na coś innego niż kurczak, ale nadal chcesz jeść wartościowo i lekko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę

Właściwości odżywcze polędwiczki wieprzowej

Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, jakie możesz wrzucić na patelnię. Jest najchudszym kawałkiem wieprzowiny, więc to idealny wybór dla tych, którzy chcą jeść zdrowo. Mimo swojego pochodzenia, ma naprawdę niewiele tłuszczu i dużo białka, bo nawet 21 gramów na 100 gramów mięsa.

To nie wszystko. Polędwiczka dostarcza też sporo witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i pomagają nam lepiej radzić sobie ze stresem. Znajdziesz w niej także żelazo, potas, wapń i magnez, czyli wszystko to, co warto mieć na talerzu, jeśli chcesz zadbać o serce, mięśnie i dobre samopoczucie. Warto podkreślić, że to mięso lekkostrawne i niskokaloryczne, więc spokojnie można włączyć je do diety, nawet jeśli akurat jest się na redukcji.

Jak przyrządzić polędwiczkę wieprzową?

Polędwiczka wieprzowa jest miękka i soczysta. Nie wymaga długiej obróbki, a dobrze przyprawiona, zachwyca swoim smakiem i teksturą. Łatwo przyrządzić z niej coś naprawdę pysznego. Oto kilka pomysłów:

  • Pieczenie w całości – natrzyj mięso czosnkiem, ziołami i oliwą, a następnie upiecz w piekarniku. Efekt? Aromatyczna, soczysta pieczeń, idealna na rodzinny obiad.
  • Smażone medaliony – pokrój polędwiczkę w plastry, obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni i podaj z kremowym sosem, np. pieprzowym, grzybowym lub śmietanowym.
  • Polędwiczka z grilla – po zamarynowaniu w mieszance przypraw i oliwy, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla kiełbasek i steków.
  • Dania duszone – możesz dusić ją w lekkim sosie warzywnym, bulionie lub winie, mięso będzie miękkie i aromatyczne.
  • Sałatki i kolacje – polędwiczka smakuje wyśmienicie na zimno, pokrojona w plastry, np. z rukolą, mango i serem feta.

To mięso świetnie sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i podczas bardziej wykwintnych posiłków. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie dodatki, by zrobić wrażenie na gościach.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło