PrzepisProste przepisyTa kawa może zastąpić szarlotkę. Podana w ten sposób smakuje bosko

Ta kawa może zastąpić szarlotkę. Podana w ten sposób smakuje bosko

Są takie osoby, które z wytęsknieniem wyczekują pierwszych przymrozków. Deszcz i niska temperatura za oknem są dodatkowym pretekstem, by zostać w domu. Ciepły koc, dobra książka, film z ukochaną osobą – czego więcej potrzeba na udany weekend w listopadzie? Przydałby się jeszcze kubek słodkiego i rozgrzewającego napoju.

Ten napój jest idealny na długie wieczory pod kocykiem
Ten napój jest idealny na długie wieczory pod kocykiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.11.2024 06:03

Kawa szarlotkowa świetnie sprawdzi się zarówno na beztroski poranek z książką, jak i długo wyczekiwane spotkanie z przyjaciółką. Słodka, aromatyczna, w klimacie jesieni – kawa z musem jabłkowym delikatnie pobudza i stanowczo wprowadza w pozytywny nastrój. To coś specjalnego dla wszystkich jesieniar i jesieniarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa i deser 2w1

Jeśli masz ochotę na kawę ze słodkimi dodatkami, a nie chcesz ponosić ryzyka, skorzystaj z gotowych receptur. Do popularnej kawy po wiedeńsku bez obaw możesz dodać syrop karmelowy, waniliowy lub orzechowy. Sprawdzone są też wersje z likierami, na przykład amaretto lub adwokatem. Taką kawę możesz podać z lodami lub bitą śmietaną.

Na co należy uważaj przygotowując kawę z dodatkami?

Od Pumpkin Spice Latte po kawę piernikową – jesienna aura nastraja na słodkie kawowe eksperymenty. Warto jednak zachować ostrożność. Kawa nie łączy się dobrze ze wszystkim, a mała nieuważność może skutkować totalną katastrofą. Grudkowaty, zważony napój nie poprawi ci humoru i nie przypadnie do gustu gościom.

Szczególną ostrożność zachowaj dodając do kawy syropy lub musy owocowe. Przygotowanie kawy z marakują, mango lub musem jabłkowym jest możliwe tylko pod warunkiem, że najpierw dodasz mus do ciepłego mleka, a nie bezpośrednio do gorącej kawy.

Warto też pamiętać o tym, że pobudzający napój nie połączy się dobrze z przegrzanym mlekiem roślinnym, na przykład owsianym lub kokosowym.

Przepis na kawę z musem jabłkowym

Aby przygotować kawę o smaku szarlotki, potrzebujesz:

  • 70 ml mleka,
  • 50 ml espresso,
  • 1,5 łyżki musu jabłkowego,
  • 1 łyżkę syropu daktylowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 50 ml śmietanki kremówki.

Do kawy możesz wykorzystać zarówno domowy mus jabłkowy, jak i popularny w sklepach przecier z tubki.

Wykonanie

  1. W rondelku podgrzej mus jabłkowy.
  2. Wymieszaj z syropem daktylowym i cynamonem (zamiast syropu możesz dodać miód lub cukier, na przykład trzcinowy).
  3. Powstałą mieszankę wlej na dno szklanki.
  4. Ubij śmietanę.
  5. Następnie, podgrzej mleko. Możesz spróbować je spienić przy pomocy miksera, blendera, ubijaczki lub używając french pressu.
  6. Ciepłe mleko przelej na mus jabłkowy.
  7. Na koniec wlej espresso i położ bitą śmietanę.

Propozycje dodatków

Kawę z musem jabłkowym możesz ozdobić pierniczkiem, pokruszonymi ciasteczkami lub czekoladą startą na wiórki. Świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub deserów na bazie serka mascarpone.

kawajabłkajesień
Wybrane dla Ciebie