Ta kawa może zastąpić szarlotkę. Podana w ten sposób smakuje bosko
Są takie osoby, które z wytęsknieniem wyczekują pierwszych przymrozków. Deszcz i niska temperatura za oknem są dodatkowym pretekstem, by zostać w domu. Ciepły koc, dobra książka, film z ukochaną osobą – czego więcej potrzeba na udany weekend w listopadzie? Przydałby się jeszcze kubek słodkiego i rozgrzewającego napoju.
29.11.2024 06:03
Kawa szarlotkowa świetnie sprawdzi się zarówno na beztroski poranek z książką, jak i długo wyczekiwane spotkanie z przyjaciółką. Słodka, aromatyczna, w klimacie jesieni – kawa z musem jabłkowym delikatnie pobudza i stanowczo wprowadza w pozytywny nastrój. To coś specjalnego dla wszystkich jesieniar i jesieniarzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa i deser 2w1
Jeśli masz ochotę na kawę ze słodkimi dodatkami, a nie chcesz ponosić ryzyka, skorzystaj z gotowych receptur. Do popularnej kawy po wiedeńsku bez obaw możesz dodać syrop karmelowy, waniliowy lub orzechowy. Sprawdzone są też wersje z likierami, na przykład amaretto lub adwokatem. Taką kawę możesz podać z lodami lub bitą śmietaną.
Na co należy uważaj przygotowując kawę z dodatkami?
Od Pumpkin Spice Latte po kawę piernikową – jesienna aura nastraja na słodkie kawowe eksperymenty. Warto jednak zachować ostrożność. Kawa nie łączy się dobrze ze wszystkim, a mała nieuważność może skutkować totalną katastrofą. Grudkowaty, zważony napój nie poprawi ci humoru i nie przypadnie do gustu gościom.
Szczególną ostrożność zachowaj dodając do kawy syropy lub musy owocowe. Przygotowanie kawy z marakują, mango lub musem jabłkowym jest możliwe tylko pod warunkiem, że najpierw dodasz mus do ciepłego mleka, a nie bezpośrednio do gorącej kawy.
Warto też pamiętać o tym, że pobudzający napój nie połączy się dobrze z przegrzanym mlekiem roślinnym, na przykład owsianym lub kokosowym.
Przepis na kawę z musem jabłkowym
Aby przygotować kawę o smaku szarlotki, potrzebujesz:
- 70 ml mleka,
- 50 ml espresso,
- 1,5 łyżki musu jabłkowego,
- 1 łyżkę syropu daktylowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 50 ml śmietanki kremówki.
Do kawy możesz wykorzystać zarówno domowy mus jabłkowy, jak i popularny w sklepach przecier z tubki.
Wykonanie
- W rondelku podgrzej mus jabłkowy.
- Wymieszaj z syropem daktylowym i cynamonem (zamiast syropu możesz dodać miód lub cukier, na przykład trzcinowy).
- Powstałą mieszankę wlej na dno szklanki.
- Ubij śmietanę.
- Następnie, podgrzej mleko. Możesz spróbować je spienić przy pomocy miksera, blendera, ubijaczki lub używając french pressu.
- Ciepłe mleko przelej na mus jabłkowy.
- Na koniec wlej espresso i położ bitą śmietanę.
Propozycje dodatków
Kawę z musem jabłkowym możesz ozdobić pierniczkiem, pokruszonymi ciasteczkami lub czekoladą startą na wiórki. Świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub deserów na bazie serka mascarpone.