Ta przyprawa wzmacnia potencję i poprawia libido lepiej niż viagra. Mężczyźni powinni jeść garściami
Ras el hanout to przyprawa, która zawiera aż 80 różnych składników. W jej skład mogą wchodzić płatki róży, a nawet hiszpańska mucha. Dzięki tej mieszance potrawy zyskują korzenny, lekko pikantny smak. Ponadto ras el hanout posiada wiele ciekawych właściwości, z których z pewnością skorzystają mężczyźni.
30.06.2024 09:56
Ras el hanout to mieszanka przypraw, która jest stosowana przede wszystkim w kuchni marokańskiej i algierskiej. Charakteryzuje się bogatym zapachem i bardzo dobrą jakością. Jest to produkt, który znacznie różni się od takich przypraw jak cynamon, imbir, kardamon czy curry. To produkt z najwyższej półki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ras el hanout – co to za przyprawa? Jaki ma skład?
Historia powstania tej przyprawy jest owiana legendami. Jedna z nich opowiada o tym, jak to pewien sługa, w pośpiechu, spakował różne przyprawy do jednego worka. Niestety przyprawy się zmieszały, a sługa, obawiając się o swoje życie, był zmuszony przygotować danie dla sułtana. Ku swojemu zdziwieniu, sułtan zachwycił się smakiem potrawy i polecił, aby ta przyprawa na stałe trafiła do pałacowej kuchni.
Ras el hanout to przyprawa, która może być skomponowana na wiele różnych sposobów. Każdy sprzedawca ma swój unikalny przepis, co sprawia, że mieszanka ta za każdym razem smakuje inaczej. Do jej przygotowania potrzebujemy cynamonu, kuminu, kardamonu, gałki muszkatołowej, czarnuszki, kolendry, ostrej papryki i czarnego pieprzu. To jednak nie wszystko. Ważne są również dodatki, takie jak płatki róży, lawenda, haszysz lub wyciąg z zielonego chrząszcza. Ten ostatni składnik jest silnym afrodyzjakiem, dlatego przyprawę możemy wykorzystać podczas romantycznej kolacji.
Ras el hanout jest dostępna w polskich sklepach. Musimy jednak pamiętać, aby dokładnie czytać składy. Jeśli zauważymy, że zawiera skrobię ziemniaczaną, lepiej jej nie kupować. Możemy ją również przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy, że zmieszamy po dwie łyżeczki kurkumy, kuminu, słodkiej papryki i kolendry z łyżeczką chilli, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz szczyptą goździków, płatków róż i anyżu. Mieszanka ta doskonale pasuje do dań z kaszą, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami.
Ras el hanout – właściwości i zastosowanie przyprawy
Ras el hanout to przyprawa, która nie tylko poprawia smak potraw, ale ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Wszystko zależy od dodatków, które użyjemy do jej przygotowania. Kolendra dostarczy nam błonnika, cynamon jest źródłem witaminy A, a gałka muszkatołowa dostarczy wapnia, potasu i magnezu. Wszystkie przyprawy są świetnymi przeciwutleniaczami i zawierają olejki eteryczne.
Ras el hanout jest również świetna na problemy z trawieniem. Idealnie sprawdzi się podczas biegunek, nudności i zaparć. Obniża także poziom złego cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy. Co więcej, poprawia przemianę materii, co przyspiesza proces odchudzania.
Mieszanka ras el hanout pasuje do wszelkiego rodzaju dań marokańskich i śródziemnomorskich. Zwykle doprawia się nią tajine, harirę, zupę na bazie baraniny, szakszukę, różne odmiany kebabu i kaszę kuskus z różnymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się również w przypadku gulaszu i innych dań duszonych.