Tak lepiła pierogi na Wigilię babcia i prababcia Anny Nowak-Ibisz. To ich specjalny rytuał

Anna Nowak-Ibisz podzieliła się z fanami na Instagramie instrukcją, jak lepić pierogi wigilijne ściegiem, którego nauczyła się od prababci i babci. To dla niej nie tylko sposób na przygotowanie świątecznego obiadu, ale także sposób na pielęgnowanie rodzinnych tradycji.

Tak lepiła pierogi na Wigilię babcia i prababcia Anny Nowak-Ibisz. To ich specjalny rytuałTak lepiła pierogi na Wigilię babcia i prababcia Anny Nowak-Ibisz. To ich specjalny rytuał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia to czas nie tylko magiczny, ale także pełen tradycji i rytuałów rodzinnych. Anna Nowak-Ibisz, prowadząca program "Pani Gadżet" w TVN Style, podzieliła się na Instagramie niezwykłą tradycją związaną z przygotowywaniem wigilijnych pierogów. To nie tylko ręczne umiejętności, ale także dziedzictwo prababci i babci Anny, które przetrwało przez lata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

57-letnia prowadząca co roku dekoruje swój dom na święta. Co roku przygotowuje też tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Rodzinnego patentu nie zatrzymała jednak tylko dla siebie, bowiem instruktażem na wyjątkowe danie podzieliła się ze swoimi fanami.

"Dzień splątanych lampek od choinki i lepienia pierogów mamy za sobą, jak zrobić taki piękny ścieg? Zostawiłam instruktaż na relacji i walczymy dalej! A jak u Was? Obrusy wyprasowane? Śledzie są? Ciasta? Papier do prezentów, taśma klejąca, flamastry piszące, karteczki, pierniczki, kapusta, mięsa w marynacie? Napiszcie koniecznie jak się macie!" - poprosiła w mediach społecznościowych Nowak-Ibisz.

Lepienie pierogów tradycyjnym ściegiem

Na relacji na Instagramie, Anna Nowak-Ibisz krok po kroku pokazała, jak lepić pierogi wigilijne specjalnym ściegiem. Po ściśnięciu pieroga i spłaszczeniu brzegów ciasta użyła palców do wykonania zaplatanego ściegu, który nadał pierogom niepowtarzalnego charakteru.

Screen z Instagrama Anny Ibisz-Nowak
Screen z Instagrama Anny Ibisz-Nowak © Instagram
"Lepienie specjalnym ściegiem. Rytuał powtarzany z pokolenia na pokolenie. Lepienie pierogów tym sposobem przenosi mnie wspomnieniami do czasów, gdy moi bliscy jeszcze żyli... Tak robiła moja prababci i moja babcia i tak robię ja. Poprzez powtarzanie tych rytuałów jestem znowu z nimi... W domu, którego już dawno nie ma. Taka jest moc Świąt" - napisała Anna Nowak-Ibisz.
Screen z Instagrama Anny Ibisz Nowak.
Screen z Instagrama Anny Ibisz Nowak. © Instagram

Lepienie pierogów na Wigilię specjalnym ściegiem to dla Anny Nowak-Ibisz nie tylko kulinarny obowiązek, lecz także żywa tradycja rodzinna — przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ta technika jest sposobem na pyszne danie, a także magicznym rytuałem przenoszącym prezenterkę telewizyjną do czasów, gdy święta były pełne ciepła i miłości rodzinnej.

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀