Tak pysznych gofrów nie kupisz nawet nad morzem. Zrobisz je w mniej niż pół godziny

Gofry — uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupkie ciasto i różnorodność dodatków sprawiają, że są obłędnie pyszne. Najlepiej smakują te, które można kupić nad morzem. Ale czy na pewno? Ten przepis z sekretnym dodatkiem bije gofry znad morza na głowę. Zapisz go, żeby nie zgubić. 

ObrazekPyszne gofry w mniej niż 30 minut. Fot. Pixabay

Gofry to zazwyczaj chrupiące, a zarazem pulchne wafle, które najczęściej podawane są z kremem czekoladowym, z bitą śmietaną i owocami. Są smakiem lata, jednak bardzo często robimy je w domu również zimą. Gofry potrafią osłodzić życie jak żaden inny deser. Nie jest jednak łatwe ich przygotowanie w taki sposób, by były chrupiące i niesurowe w środku. Z tym przepisem zawsze jednak wychodzą tak, jak powinny.

Przepis na gofry lepsze niż nad morzem. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (około 300 g),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 80 g oleju,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • aromat waniliowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzewamy mleko. Oddzielamy białka od żółtek i przekładamy je do innych misek. Do miski z żółtkami wlewamy ciepłe mleko i olej. Dosypujemy też mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy uzyskamy piankę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  3. Ubitą pianę dodajemy stopniowo do naczynia z ciastem, delikatnie mieszając. Gofrownicę zwilżamy olejem na przykład za pomocą pędzelka.
  4. Wlewamy porcję ciasta do gofrownicy i zamykamy ją. Po kilku minutach gofry powinny być gotowe. Nie należy często otwierać gofrownicy, ponieważ możemy zepsuć wypieki.

Jakie dodatki do gofrów? Koniecznie spróbuj

Idealnymi dodatkami do gofrów są:

  • cukier puder,
  • krem np. czekoladowy,
  • dżem,
  • owoce,
  • bita śmietana,
  • polewy,
  • frużelina,
  • lody o ulubionym smaku,
  • jogurt grecki,
  • syrop np. klonowy,
  • posypka z draży,
  • prażone jabłka,
  • batoniki,
  • domowy ketchup bądź sos, jeśli chcemy zjeść gofry na wytrawnie.
Pyszne gofry w mniej niż 30 minut. Fot. Pixabay
Pyszne gofry w mniej niż 30 minut. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty