Tak pysznych gofrów nie kupisz nawet nad morzem. Zrobisz je w mniej niż pół godziny

Gofry — uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupkie ciasto i różnorodność dodatków sprawiają, że są obłędnie pyszne. Najlepiej smakują te, które można kupić nad morzem. Ale czy na pewno? Ten przepis z sekretnym dodatkiem bije gofry znad morza na głowę. Zapisz go, żeby nie zgubić. 

ObrazekPyszne gofry w mniej niż 30 minut. Fot. Pixabay

Gofry to zazwyczaj chrupiące, a zarazem pulchne wafle, które najczęściej podawane są z kremem czekoladowym, z bitą śmietaną i owocami. Są smakiem lata, jednak bardzo często robimy je w domu również zimą. Gofry potrafią osłodzić życie jak żaden inny deser. Nie jest jednak łatwe ich przygotowanie w taki sposób, by były chrupiące i niesurowe w środku. Z tym przepisem zawsze jednak wychodzą tak, jak powinny.

Przepis na gofry lepsze niż nad morzem. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (około 300 g),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 80 g oleju,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • aromat waniliowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzewamy mleko. Oddzielamy białka od żółtek i przekładamy je do innych misek. Do miski z żółtkami wlewamy ciepłe mleko i olej. Dosypujemy też mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy uzyskamy piankę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  3. Ubitą pianę dodajemy stopniowo do naczynia z ciastem, delikatnie mieszając. Gofrownicę zwilżamy olejem na przykład za pomocą pędzelka.
  4. Wlewamy porcję ciasta do gofrownicy i zamykamy ją. Po kilku minutach gofry powinny być gotowe. Nie należy często otwierać gofrownicy, ponieważ możemy zepsuć wypieki.

Jakie dodatki do gofrów? Koniecznie spróbuj

Idealnymi dodatkami do gofrów są:

  • cukier puder,
  • krem np. czekoladowy,
  • dżem,
  • owoce,
  • bita śmietana,
  • polewy,
  • frużelina,
  • lody o ulubionym smaku,
  • jogurt grecki,
  • syrop np. klonowy,
  • posypka z draży,
  • prażone jabłka,
  • batoniki,
  • domowy ketchup bądź sos, jeśli chcemy zjeść gofry na wytrawnie.
Pyszne gofry w mniej niż 30 minut. Fot. Pixabay
Pyszne gofry w mniej niż 30 minut. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa