Tak pysznych gofrów nie kupisz nawet nad morzem. Zrobisz je w mniej niż pół godziny
Gofry — uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupkie ciasto i różnorodność dodatków sprawiają, że są obłędnie pyszne. Najlepiej smakują te, które można kupić nad morzem. Ale czy na pewno? Ten przepis z sekretnym dodatkiem bije gofry znad morza na głowę. Zapisz go, żeby nie zgubić.
24.06.2023 12:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gofry to zazwyczaj chrupiące, a zarazem pulchne wafle, które najczęściej podawane są z kremem czekoladowym, z bitą śmietaną i owocami. Są smakiem lata, jednak bardzo często robimy je w domu również zimą. Gofry potrafią osłodzić życie jak żaden inny deser. Nie jest jednak łatwe ich przygotowanie w taki sposób, by były chrupiące i niesurowe w środku. Z tym przepisem zawsze jednak wychodzą tak, jak powinny.
Przepis na gofry lepsze niż nad morzem. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (około 300 g),
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 80 g oleju,
- łyżka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- aromat waniliowy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy mleko. Oddzielamy białka od żółtek i przekładamy je do innych misek. Do miski z żółtkami wlewamy ciepłe mleko i olej. Dosypujemy też mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy uzyskamy piankę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
- Ubitą pianę dodajemy stopniowo do naczynia z ciastem, delikatnie mieszając. Gofrownicę zwilżamy olejem na przykład za pomocą pędzelka.
- Wlewamy porcję ciasta do gofrownicy i zamykamy ją. Po kilku minutach gofry powinny być gotowe. Nie należy często otwierać gofrownicy, ponieważ możemy zepsuć wypieki.
Jakie dodatki do gofrów? Koniecznie spróbuj
Idealnymi dodatkami do gofrów są:
- cukier puder,
- krem np. czekoladowy,
- dżem,
- owoce,
- bita śmietana,
- polewy,
- frużelina,
- lody o ulubionym smaku,
- jogurt grecki,
- syrop np. klonowy,
- posypka z draży,
- prażone jabłka,
- batoniki,
- domowy ketchup bądź sos, jeśli chcemy zjeść gofry na wytrawnie.