Tak w mig i tanio udrożnisz zlew kuchenny. Hydraulik nie będzie potrzebny

Zapchany zlew, w którym zbiera się woda pełna resztek, z pewnością nie służy przyrządzaniu smacznych posiłków. Udrożnienie rur nie jest jednak tak trudnym zadaniem. Poradzisz sobie starym sprawdzonym sposobem.

Zatkany zlewZatkany zlew
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Wszystko to, co spływa z wodą, może uniemożliwić sprawne działanie kanalizacji. Zatkany zlew kuchenny to często spotykany problem. By udrożnić przepływ, niekiedy wystarczy skorzystać z domowych patentów, zamiast sięgać po żrące specyfiki, które nie są obojętne m.in. dla rur. Jakie są zatem sposoby na odetkanie zlewu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak udrożnić zatkany zlew w kuchni?

Przede wszystkim warto wiedzieć, że takie udrażnianie kanalizacji polega na zlikwidowaniu zatoru, który powstał w rurze. Większość odpływów składa się z syfonu, rur doprowadzających do pionu i rur kanalizacyjnych, które odprowadzają ścieki do kanalizacji. Zator, który powstał na odcinku do pionu, jest do usunięcia domowymi sposobami/samodzielnie. Natomiast ten występujący w dalszej części rur wymaga wizyty hydraulika.

Wśród samodzielnych metod wyróżnia się użycie drutu, przepychaczki lub spirali hydraulicznej. Zwykle jednak walkę z zatkanym zlewem zaczynamy od zalewania rur miksturami domowej roboty. Które są najskuteczniejsze i jak z nich efektywnie korzystać?

Nietrudno o zatkanie kuchennego zlewu
Nietrudno o zatkanie kuchennego zlewu © Pixabay

Jak odetkać zlew? Domowe sposoby

Do najpopularniejszych domowych sposobów na udrożnienie zatkanego zlewu jest zastosowanie octu. Wystarczy zagotować ocet i wlać go do odpływu, a po 30 minutach przelać rury gorącą wodą. Jeśli zator nie wydaje się duży, zamiast octu można użyć wrzątku z dodatkiem soli kuchennej.

W przypadku, gdy powyższe sposoby nie pomagają, można sięgnąć dodatkowo po sodę oczyszczoną. Chcąc udrożnić nieco bardziej zatkany odpływ, należy przygotować roztwór z sody oczyszczonej i octu w proporcji 3:1 i wlać go do odpływu. Po 30 minutach rury powinno się przepłukać kilkoma litrami wrzącej wody. Posiadacze przydomowej oczyszczalni ścieków mogą najpierw wsypać sodę do odpływu, po czym zalać ją wrzącym octem. Następnie, po ok. 30 minutach, należy przelać odpływ wodą.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie