Tak w mig i tanio udrożnisz zlew kuchenny. Hydraulik nie będzie potrzebny

Zapchany zlew, w którym zbiera się woda pełna resztek, z pewnością nie służy przyrządzaniu smacznych posiłków. Udrożnienie rur nie jest jednak tak trudnym zadaniem. Poradzisz sobie starym sprawdzonym sposobem.

Zatkany zlewZatkany zlew
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wszystko to, co spływa z wodą, może uniemożliwić sprawne działanie kanalizacji. Zatkany zlew kuchenny to często spotykany problem. By udrożnić przepływ, niekiedy wystarczy skorzystać z domowych patentów, zamiast sięgać po żrące specyfiki, które nie są obojętne m.in. dla rur. Jakie są zatem sposoby na odetkanie zlewu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Jak udrożnić zatkany zlew w kuchni?

Przede wszystkim warto wiedzieć, że takie udrażnianie kanalizacji polega na zlikwidowaniu zatoru, który powstał w rurze. Większość odpływów składa się z syfonu, rur doprowadzających do pionu i rur kanalizacyjnych, które odprowadzają ścieki do kanalizacji. Zator, który powstał na odcinku do pionu, jest do usunięcia domowymi sposobami/samodzielnie. Natomiast ten występujący w dalszej części rur wymaga wizyty hydraulika.

Wśród samodzielnych metod wyróżnia się użycie drutu, przepychaczki lub spirali hydraulicznej. Zwykle jednak walkę z zatkanym zlewem zaczynamy od zalewania rur miksturami domowej roboty. Które są najskuteczniejsze i jak z nich efektywnie korzystać?

Nietrudno o zatkanie kuchennego zlewu
Nietrudno o zatkanie kuchennego zlewu © Pixabay

Jak odetkać zlew? Domowe sposoby

Do najpopularniejszych domowych sposobów na udrożnienie zatkanego zlewu jest zastosowanie octu. Wystarczy zagotować ocet i wlać go do odpływu, a po 30 minutach przelać rury gorącą wodą. Jeśli zator nie wydaje się duży, zamiast octu można użyć wrzątku z dodatkiem soli kuchennej.

W przypadku, gdy powyższe sposoby nie pomagają, można sięgnąć dodatkowo po sodę oczyszczoną. Chcąc udrożnić nieco bardziej zatkany odpływ, należy przygotować roztwór z sody oczyszczonej i octu w proporcji 3:1 i wlać go do odpływu. Po 30 minutach rury powinno się przepłukać kilkoma litrami wrzącej wody. Posiadacze przydomowej oczyszczalni ścieków mogą najpierw wsypać sodę do odpływu, po czym zalać ją wrzącym octem. Następnie, po ok. 30 minutach, należy przelać odpływ wodą.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie