Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory w sklepie. Wystarczy wykonać szybki test

Pomidor to jeden z najpopularniejszych warzyw na świecie. Jest smaczny, zdrowy i można go jeść na wiele sposobów. Jednak wybór dobrych pomidorów może być trudny. Na rynku dostępnych jest wiele odmian, a nie wszystkie są tak samo smaczne.

Jak rozpoznać najsmaczniejsze pomidory?Jak rozpoznać najsmaczniejsze pomidory?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy znasz sekretny trik, który pozwoli ci wybierać najsmaczniejsze pomidory w sklepie? Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem tych czerwonych owoców, czy tylko od czasu do czasu sięgniesz po nie, warto poznać prostą metodę, która pozwoli ci wybrać pomidory o wyjątkowym smaku. W tym artykule przedstawimy ci ten niezawodny trik i podpowiemy, dlaczego warto zwracać uwagę na różnice między odmianami pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożone kotlety z kurczaka

Poznaj bogactwo odmian pomidorów

Na półkach sklepowych spotykamy wiele różnych odmian pomidorów, ale czy jesteśmy w stanie odróżnić najlepsze od tych mniej smacznych? Większość z nas kojarzy jedynie najpopularniejsze odmiany, takie jak wiśniowe, rzymskie, malinowe czy winogronowe. Jednak pomidorów istnieje ponad 10 000 odmian, a każda z nich ma swoje unikalne właściwości smakowe. Dlatego warto poznać prosty trik, który pomoże nam wybierać pomidory o wyjątkowym smaku.

Jak rozpoznać najsmaczniejszego pomidora?

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać najlepsze pomidory w sklepie:

  • Szukaj pomidorów o jaskrawym, czerwonym kolorze. Pomidory o ciemnym kolorze są bardziej dojrzałe i mają bardziej intensywny smak.
  • Unikaj pomidorów, które są zbyt miękkie lub zbyt twarde. Pomidory powinny być lekko miękkie, ale nie powinny się rozpadać pod naciskiem.
  • Wybierz pomidory, które są jędrne. Jeśli pomidory są sprężyste, oznacza to, że są świeże.
  • Szukaj pomidorów z gładką skórką. Pomidory z uszkodzoną skórką mogą być zepsute.

Sekretny trik

Aby mieć pewność, że wybierasz najlepsze pomidory, możesz wykonać prosty test. Delikatnie ściśnij pomidora i zobacz, czy po tym powoli ustępuje oraz wraca do pierwotnego wyglądu. Jeśli tak, oznacza to, że pomidor jest dojrzały i soczysty.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidor to bardzo zdrowe warzywo. Jest bogaty w witaminę C, witaminę A, witaminę K, błonnik, potas i kwas foliowy. Pomidory zawierają również cenny przeciwutleniacz – likopen, który nadaje im piękny, czerwony kolor. Likopen zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych, chorób układu krążenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy