Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Ekspertka od kuchni w żłobku i przedszkolu proponuje, aby po świętach przygotować lekką zupę z przepisu dla maluchów. Pomoże również starszym dzieciom i dorosłym ukoić jelita i żołądek po obfitych posiłkach.
Joanna Trafiałek jest profesorem w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Od wielu lat zajmuje się jakością i bezpieczeństwem żywności oraz zdrowiem konsumentów. Szczególnie bliski jest jej temat żywienia dzieci. W jednym z materiałów na Instagramie poleca zupę z lubelskiego żłobka dla wszystkich po świątecznym przejedzeniu.
Domowy bogracz z wołowiną, papryką i ziemniakami. Idealny na sylwestrową imprezę
Lekka zupa z kaszą manną
Zupa jest gotowana na podsmażonej cebulce lub porze z dodatkiem startych jarzyn i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Jednak najważniejsza w niej jest konsystencja o strukturze kleiku, którą buduje kasza manna, wyjątkowo korzystnie wpływająca na pracę układu trawiennego.
Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B, potas, żelazo i błonnik, więc wspiera nie tylko pracę jelit, ale także układu nerwowego i krwionośnego. Błonnik działa osłonowo na ścianki przewodu pokarmowego, a także przeciwdziała nagłym skokom cukru. Jest doskonałym składnikiem dań lekkostrawnych:
– Ta zupa to takie comfort food, spa dla żołądka i idealnie sprawdzi się po zbyt obfitym posiłku – zapewnia Joanna Trafiałek.
Zrobienie jarzynówki z kaszą manną zajmuje niecałe 30 minut. Zupa gotowana jest na samych warzywach, bez mięsa, więc jest odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Z kaszy manny możesz przygotować również deser, który w PRL-u gotowały wszystkie babcie dla swoich wnuków
Przepis na zupę wiedeńską z kaszą manną
Zupę podawaj ciepłą, ale nie gorącą, i jedz ją powoli. To bardzo przyjemna odskocznia od ciężkich świątecznych pieczeni i bigosów.
Składniki:
- 2-3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula lub kawałek pora,
- kawałek selera,
- 4-5 średnich ziemniaków,
- 100 g kaszy manny,
- 2 łyżki masła,
- przyprawy: liść laurowy, słodka papryka, sól i pieprz ziołowy,
- do posypania: 1 łyżka koperku.
Sposób przygotowania:
- Zeszklij drobno posiekaną cebulkę lub pokrojonego w cienkie plasterki pora na maśle, po czym zalej 2 litrami wody.
- Dodaj starte na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i seler, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzuć liść laurowy.
- Gdy warzywa będą miękkie, wsyp powoli kaszę manną, cały czas mieszając zupę, aby rozprowadziła się równomiernie i nie przywarła do dna garnka.
- Dopraw słodką papryką, solą i pieprzem ziołowym.
- Gotuj przez chwilę, a przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.