Powinny jeść ją nie tylko dzieci. Uspokoi burzę w jelitach

Dla niektórych to danie jest wspomnieniem z dzieciństwa, inni chętnie sięgają po nią do dziś. Kasza manna to nie tylko smaczny deser, ale wartościowy składnik diety nie tylko dla najmłodszych.

Kasza manna w bambusowej miseczceKasza manna w bambusowej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Narsil
Ewa Malinowska

Na samo wspomnienie kaszy manny z sokiem malinowym na wielu twarzach pojawia się błogi uśmiech. To danie, które często pojawiało się na przedszkolnych stołówkach lub serwowane było na babciny podwieczorek. Kasza manna nie powinna pozostać tylko reliktem przeszłości i miłym wspomnieniem. To zdrowe urozmaicenie codziennej diety, które wspomoże pracę organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Kasza manna - właściwości

Kasza manna, inaczej semolina, to składnik o długiej tradycji w polskiej kuchni, który pochodzi z pszenicy twardej. Znana jest przede wszystkim z deserów i dań śniadaniowych, takich jak kasza na mleku z dodatkiem owoców czy syropów. Jest lekkostrawna, dzięki czemu ceniona przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Kasza manna  - Pyszności
Kasza manna - Pyszności © materiały prywatne

Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B3), które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, a także w żelazo, cynk, magnez i fosfor. Witamina E, obecna w jej składzie, działa jako antyoksydant, chroniąc ciało przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Zawiera także argininę, aminokwas wpływający na produkcję tlenku azotu, co korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. Kasza manna ma w sobie również sporo jodu, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Ukojenie dla układu pokarmowego

Gdy w żołądku trwa koncert, a w jelitach czujesz nadchodzącą burzę, czas sięgnąć po kaszę manną. Pomoże złagodzić niestrawność, biegunkę, zaparcia czy wzdęcia. Nie bez powodu to jeden z pierwszych posiłków, jaki wprowadza się po operacjach oraz jedna z pierwszych kasz, po jaką sięgają rodzice niemowlaków.

Kasza manna i jej właściwości
Kasza manna i jej właściwości © Adobe Stock | CUKMEN

Po ugotowaniu kasza manna ma kremową, aksamitną konsystencję, która nie podrażnia błon śluzowych żołądka. Do tego organizm bez problemu przyswaja zawarte w niej składniki odżywcze. Dostarcza w ten sposób energii, która niezbędna jest do regeneracji organizmu.

Jak wykorzystać kaszę manną?

Najpopularniejszym daniem jest kasza manna gotowana na mleku i serwowana z sokiem owocowym. Można ją jednak przygotować także na słono, wykorzystać jako dodatek do zupy, zagęszczać nią sosy czy po prostu zastąpić ziemniaki. Można ją ugotować na gęsto, pokroić i wrzucić do rosołu zamiast makaronu.

Kluski z kaszy manny sprawdzą się również do zup
Kluski z kaszy manny sprawdzą się również do zup © Adobe Stock

Na kaszę manną powinny jednak uważać osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność. Ma ona dość wysoki indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że po jej spożyciu poziom cukru we krwi dość szybko wzrasta.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby