Tropikalny skarb kupisz w spożywczym. Ma mnóstwo błonnika, który pomoże zrzucić nadprogramowe kilogramy po świętach
Zimowe miesiące kojarzą się przede wszystkim z cytrusami, ale jest jeszcze jeden owoc, na który warto zwrócić uwagę. Chodzi o soczyste, słodkie mango. Ważne, aby dla wygody kupować w miarę dojrzałe mango, które pod skórką skrywa soczysty miąższ. Sprawdź, jak wybrać najlepsze i jak je podać.
Ten tropikalny okaz coraz łatwiej kupić w polskich sklepach - również tych mniejszych, osiedlowych. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na strukturę produktu - nie powinien być zbyt miękki, ale dobrze jest jeśli delikatnie odkształca się pod naciskiem palca. Co ciekawe, mango uważane jest za "owoc miłości". W okresie głodu w Indiach nasiona pozyskiwane z pestek mango służyły jako pokarm. Dojrzały, soczysty i aromatyczny owoc zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. I będzie najlepszy na ekspresowy koktajl - przepis podaję na końcu artykułu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść mango
Mango jest doskonałym źródłem beta-karotenu, związku neutralizującego wolne rodniki i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Ekstrakt z mango doskonale sprawdza się w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Przywraca skórze elastyczność i nadaje jej młodzieńczy blask. Wystarczy położyć kilka plasterków na twarz i trzymać przez około 15 minut. W produkcie tym nie brakuje także witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność. To skarbnica witaminy B6, która pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Włączenie mango do jadłospisu ma korzystny wpływ na wątrobę. Zawarte w nim przeciwutleniacze oczyszczają wątrobę ze szkodliwych toksyn. Owoc ten jest źródłem pektyn i błonnika pokarmowego, które pomagają obniżyć poziom za wysokiego cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że spożywanie mango pomaga kontrolować masę ciała. Wszystko za sprawą błonnika, który zwiększa uczucie sytości. Składnik ten w dodatki poprawia funkcjonowanie systemu trawiennego. Uzupełnia również niedobory potasu - brak tego pierwiastka może powodować zaburzenia równowagi płynów w organizmie i zaparcia.
Odżywczy fit koktajl z mango
Słodkie mango nie wymaga wielu dodatków. Oczywiście najpopularniejszy przepis do picia to mango lassi, ale w wersji polskiej można użyć kefiru. Kefir, znany ze swoich dobroczynnych właściwości, od lat cieszy się popularnością na polskich stołach. Jego bogata zawartość probiotyków pomaga w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, co wpływa korzystnie na układ trawienny. Dzięki prebiotykom kefir wspiera trawienie.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango,
- 200 g kefiru,
- świeża mięta do podania (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Mango przekrój i wydrąż miąższ. Najlepiej zrobić to za pomocą szklanki, przesuwając połówką tak po naczyniu, aby wewnątrz znalazła się cała słodycz.
- Do wysokiego naczynia przełóż mango i wlej kefir. Zmiksuj blenderem ręcznym. Możesz też użyć blendera kielichowego lub sportowego.
- Udekoruj miętą - opcjonalnie - i pij od razu.