Tropikalny skarb kupisz w spożywczym. Ma mnóstwo błonnika, który pomoże zrzucić nadprogramowe kilogramy po świętach

Zimowe miesiące kojarzą się przede wszystkim z cytrusami, ale jest jeszcze jeden owoc, na który warto zwrócić uwagę. Chodzi o soczyste, słodkie mango. Ważne, aby dla wygody kupować w miarę dojrzałe mango, które pod skórką skrywa soczysty miąższ. Sprawdź, jak wybrać najlepsze i jak je podać.

Mango warto włączyć do jadłospisu na stałeMango warto włączyć do jadłospisu na stałe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Ten tropikalny okaz coraz łatwiej kupić w polskich sklepach - również tych mniejszych, osiedlowych. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na strukturę produktu - nie powinien być zbyt miękki, ale dobrze jest jeśli delikatnie odkształca się pod naciskiem palca. Co ciekawe, mango uważane jest za "owoc miłości". W okresie głodu w Indiach nasiona pozyskiwane z pestek mango służyły jako pokarm. Dojrzały, soczysty i aromatyczny owoc zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. I będzie najlepszy na ekspresowy koktajl - przepis podaję na końcu artykułu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Dlaczego warto jeść mango

Mango jest doskonałym źródłem beta-karotenu, związku neutralizującego wolne rodniki i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Ekstrakt z mango doskonale sprawdza się w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Przywraca skórze elastyczność i nadaje jej młodzieńczy blask. Wystarczy położyć kilka plasterków na twarz i trzymać przez około 15 minut. W produkcie tym nie brakuje także witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność. To skarbnica witaminy B6, która pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Włączenie mango do jadłospisu ma korzystny wpływ na wątrobę. Zawarte w nim przeciwutleniacze oczyszczają wątrobę ze szkodliwych toksyn. Owoc ten jest źródłem pektyn i błonnika pokarmowego, które pomagają obniżyć poziom za wysokiego cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że spożywanie mango pomaga kontrolować masę ciała. Wszystko za sprawą błonnika, który zwiększa uczucie sytości. Składnik ten w dodatki poprawia funkcjonowanie systemu trawiennego. Uzupełnia również niedobory potasu - brak tego pierwiastka może powodować zaburzenia równowagi płynów w organizmie i zaparcia.

Odżywczy fit koktajl z mango

Słodkie mango nie wymaga wielu dodatków. Oczywiście najpopularniejszy przepis do picia to mango lassi, ale w wersji polskiej można użyć kefiru. Kefir, znany ze swoich dobroczynnych właściwości, od lat cieszy się popularnością na polskich stołach. Jego bogata zawartość probiotyków pomaga w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, co wpływa korzystnie na układ trawienny. Dzięki prebiotykom kefir wspiera trawienie.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 200 g kefiru,
  • świeża mięta do podania (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Mango przekrój i wydrąż miąższ. Najlepiej zrobić to za pomocą szklanki, przesuwając połówką tak po naczyniu, aby wewnątrz znalazła się cała słodycz.
  2. Do wysokiego naczynia przełóż mango i wlej kefir. Zmiksuj blenderem ręcznym. Możesz też użyć blendera kielichowego lub sportowego.
  3. Udekoruj miętą - opcjonalnie - i pij od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji