Takie kotlety robię niemal co tydzień. Nie mają mięsa, ale są bardzo soczyste

Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Okazuje się, że nie. Ostatnio hitem w moim domu są kotlety z pieczarek i muszę przyznać, że są zdecydowanie lepsze od tradycyjnych. Mam sprawdzony przepis.

Kotlety nie zawsze muszą być zrobione z mięsaKotlety nie zawsze muszą być zrobione z mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety z pieczarek to świetna opcja dla tych, którzy szukają lekkiego, ale sycącego dania bez mięsa. Ich przygotowanie jest proste, a składniki znajdziesz w każdym sklepie. Bazą są pieczarki, czyli popularne grzyby hodowlane.

Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale są one źródłem błonnika, antyoksydantów i witamin. Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego lub drobiowego, to koniecznie spróbuj wegetariańskiej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: pikantne skrzydełka z kalafiora

Kotlety z pieczarek można również upiec

Kotlety z pieczarek to dobra opcja na danie obiadowe, można do nich dodać kapustę kiszoną albo jej koreańską wersję, czyli pikantne kimchi. Warto też pomyśleć o sosie, np. sosie grzybowym albo czosnkowym.

Do masy na kotlety dodaję cheddar, ale sprawdzi się też inny ser żółty, np. parmezan albo nawet oscypek. Jeśli wolisz piec niż smażyć, to jest to również możliwe. Wystarczy, że wyłożysz kotlety na blasze z papierem do pieczenia, skropisz oliwą z oliwek i będziesz piekł je w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut. Pamiętaj, aby obrócić je na drugą stronę po upłynięciu połowy tego czasu.

Przepis na kotlety z pieczarek

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 50 g sera żółtego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż stanie się złocista. Następnie dodaj drobno posiekane pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż całość około 10 minut.
  2. Gdy pieczarki ostygną, przełóż je do miski. Wbij jajka, dodaj pół szklanki bułki tartej, starty ser i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt rzadka, to dosyp trochę więcej bułki tartej. To ważne, aby kotlety nie rozpadły się podczas smażenia.
  3. Z przygotowanej masy uformuj kotlety wielkości dłoni. Każdy z nich obtocz delikatnie w pozostałej bułce tartej, aby podczas smażenia powstała chrupiąca skórka.
  4. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, do momentu aż będą złociste i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji