Takie kotlety robię niemal co tydzień. Nie mają mięsa, ale są bardzo soczyste
Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Okazuje się, że nie. Ostatnio hitem w moim domu są kotlety z pieczarek i muszę przyznać, że są zdecydowanie lepsze od tradycyjnych. Mam sprawdzony przepis.
Kotlety z pieczarek to świetna opcja dla tych, którzy szukają lekkiego, ale sycącego dania bez mięsa. Ich przygotowanie jest proste, a składniki znajdziesz w każdym sklepie. Bazą są pieczarki, czyli popularne grzyby hodowlane.
Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale są one źródłem błonnika, antyoksydantów i witamin. Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego lub drobiowego, to koniecznie spróbuj wegetariańskiej wersji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje: pikantne skrzydełka z kalafiora
Kotlety z pieczarek można również upiec
Kotlety z pieczarek to dobra opcja na danie obiadowe, można do nich dodać kapustę kiszoną albo jej koreańską wersję, czyli pikantne kimchi. Warto też pomyśleć o sosie, np. sosie grzybowym albo czosnkowym.
Do masy na kotlety dodaję cheddar, ale sprawdzi się też inny ser żółty, np. parmezan albo nawet oscypek. Jeśli wolisz piec niż smażyć, to jest to również możliwe. Wystarczy, że wyłożysz kotlety na blasze z papierem do pieczenia, skropisz oliwą z oliwek i będziesz piekł je w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut. Pamiętaj, aby obrócić je na drugą stronę po upłynięciu połowy tego czasu.
Przepis na kotlety z pieczarek
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 50 g sera żółtego,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż stanie się złocista. Następnie dodaj drobno posiekane pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż całość około 10 minut.
- Gdy pieczarki ostygną, przełóż je do miski. Wbij jajka, dodaj pół szklanki bułki tartej, starty ser i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt rzadka, to dosyp trochę więcej bułki tartej. To ważne, aby kotlety nie rozpadły się podczas smażenia.
- Z przygotowanej masy uformuj kotlety wielkości dłoni. Każdy z nich obtocz delikatnie w pozostałej bułce tartej, aby podczas smażenia powstała chrupiąca skórka.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, do momentu aż będą złociste i chrupiące.