Takie wafle w PRL-u robiła każda gospodyni. W Wielkanoc przypomnę bliskim ich obłędny smak

W czasach, gdy na sklepowych półkach nie było zbyt wielkiego wyboru, nasze babcie i mamy radziły sobie w kuchni po mistrzowsku. Jednym z deserów, który zawsze pojawiał się na stole podczas rodzinnych spotkań — zwłaszcza w święta — były domowe wafle przekładane masą kajmakową lub kakaową. Dziś wracamy do tej prostej, ale genialnej receptury.

Wafle to przysmak z PRLWafle to przysmak z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter

W czasach PRL-u te wafle gościły niemal w każdym domu – były szybkie, tanie i nieziemsko smaczne. Nie wymagały pieczenia ani skomplikowanych składników, a mimo to znikały ze stołu szybciej niż niejeden tort. Dziś wracają do łask jako słodki przysmak, który przypomina beztroskie czasy dzieciństwa. Wystarczy kilka arkuszy wafli i odrobina domowej masy, by stworzyć deser, który zachwyci wszystkich gości – od najmłodszych po seniorów. Jeśli chcesz poczuć nutkę nostalgii i zaserwować bliskim coś wyjątkowego, sięgnij po sprawdzony przepis na wafle z domowym nadzieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Przepis na wafle z masą kakaową

Wafle to nie tylko szybki i smaczny deser. To także świetna okazja, by uniknąć wysoko przetworzonych słodyczy pełnych oleju palmowego i syropów glukozowych. Przygotowując je w domu, dokładnie wiemy, co trafia na nasze talerze.

Składniki:

  • opakowanie suchych wafli tortowych,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowane przez 2 godziny lub gotowy kajmak),
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów (opcjonalnie),
  • kilka kropli aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiam w rondelku, dodaję cukier, mleko i kakao, mieszam aż wszystko się połączy, odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  2. Dodaję masę kajmakową i aromat waniliowy, miksuję na gładką masę.
  3. Na przemian smaruję wafle kremem, lekko dociskając każdą warstwę.
  4. Na koniec przykrywam ostatnim waflem, obciążam np. deską i wkładam do lodówki na kilka godzin. Kroję w trójkąty lub kwadraty i gotowe.

Alternatywne nadzienia do wafli

  • Nadzienie kakaowe z mlekiem w proszku (a'la blok czekoladowy). Składniki: 200 g masła. 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 2,5 szklanki mleka w proszku, kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego. Przygotowanie: masło, cukier, mleko i kakao zagotuj, ostudź lekko i dodaj mleko w proszku, intensywnie mieszając. Rozsmaruj między waflami.
  • Masa kokosowa: składniki: 200 g masła, 1 szklanka cukru pudru, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki. Przygotowanie: masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj mleko i wiórki. Możesz schłodzić przed smarowaniem wafli.
  • Krem orzechowy: składniki: 1 słoik masła orzechowego (najlepiej bez cukru), 2–3 łyżki miodu, 2–3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka, szczypta soli. Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszaj na gładką, kremową konsystencję. Wspaniale pasuje do wafli z dodatkiem bananów.


Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby