Takie wafle w PRL-u robiła każda gospodyni. W Wielkanoc przypomnę bliskim ich obłędny smak

W czasach, gdy na sklepowych półkach nie było zbyt wielkiego wyboru, nasze babcie i mamy radziły sobie w kuchni po mistrzowsku. Jednym z deserów, który zawsze pojawiał się na stole podczas rodzinnych spotkań — zwłaszcza w święta — były domowe wafle przekładane masą kajmakową lub kakaową. Dziś wracamy do tej prostej, ale genialnej receptury.

Wafle to przysmak z PRLWafle to przysmak z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter

W czasach PRL-u te wafle gościły niemal w każdym domu – były szybkie, tanie i nieziemsko smaczne. Nie wymagały pieczenia ani skomplikowanych składników, a mimo to znikały ze stołu szybciej niż niejeden tort. Dziś wracają do łask jako słodki przysmak, który przypomina beztroskie czasy dzieciństwa. Wystarczy kilka arkuszy wafli i odrobina domowej masy, by stworzyć deser, który zachwyci wszystkich gości – od najmłodszych po seniorów. Jeśli chcesz poczuć nutkę nostalgii i zaserwować bliskim coś wyjątkowego, sięgnij po sprawdzony przepis na wafle z domowym nadzieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Przepis na wafle z masą kakaową

Wafle to nie tylko szybki i smaczny deser. To także świetna okazja, by uniknąć wysoko przetworzonych słodyczy pełnych oleju palmowego i syropów glukozowych. Przygotowując je w domu, dokładnie wiemy, co trafia na nasze talerze.

Składniki:

  • opakowanie suchych wafli tortowych,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowane przez 2 godziny lub gotowy kajmak),
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów (opcjonalnie),
  • kilka kropli aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiam w rondelku, dodaję cukier, mleko i kakao, mieszam aż wszystko się połączy, odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  2. Dodaję masę kajmakową i aromat waniliowy, miksuję na gładką masę.
  3. Na przemian smaruję wafle kremem, lekko dociskając każdą warstwę.
  4. Na koniec przykrywam ostatnim waflem, obciążam np. deską i wkładam do lodówki na kilka godzin. Kroję w trójkąty lub kwadraty i gotowe.

Alternatywne nadzienia do wafli

  • Nadzienie kakaowe z mlekiem w proszku (a'la blok czekoladowy). Składniki: 200 g masła. 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 2,5 szklanki mleka w proszku, kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego. Przygotowanie: masło, cukier, mleko i kakao zagotuj, ostudź lekko i dodaj mleko w proszku, intensywnie mieszając. Rozsmaruj między waflami.
  • Masa kokosowa: składniki: 200 g masła, 1 szklanka cukru pudru, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki. Przygotowanie: masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj mleko i wiórki. Możesz schłodzić przed smarowaniem wafli.
  • Krem orzechowy: składniki: 1 słoik masła orzechowego (najlepiej bez cukru), 2–3 łyżki miodu, 2–3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka, szczypta soli. Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszaj na gładką, kremową konsystencję. Wspaniale pasuje do wafli z dodatkiem bananów.


Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje