Przepis na te wafle znalazłem w starym zeszycie mamy. W PRL-u były hitem

Nie ma lepszego przepisu na słodki poczęstunek dla gości. Po prostu nie ma — i piszę te mocne słowa z pełną odpowiedzialnością. Wciel poniższą recepturę w życie, nadaj jej kształt, wygląd i smak, a sam zrozumiesz. Te wafle święciły triumfy już w PRL-u i nic się od tamtego czasu nie zmieniło!

Idealnie pyszne wafle z kremem - najlepszy pomysł na poczęstunekIdealnie pyszne wafle z kremem - najlepszy pomysł na poczęstunek
Źródło zdjęć: © canva.com

Kiedy zbliża się rodzinne spotkanie, najazd gości, święta, urodziny czy organizowana u nas w domu rocznica, nie ma wyjścia — trzeba zakasać rękawy i wziąć się do pracy. To nie jest oczywiście tak, że uważam, że w ułatwianiu sobie życia i pospieszeniu do garmażerki czy cukierni po coś smacznegoSPRAWDZONEGO, tkwi jakiś wielki kulinarny grzech. Jeśli jednak o wafle z kremem chodzi, to jeszcze nigdy nie dostałem na mieście równie dobrych, jak te, które wychodzą z tego odnalezionego po latach przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka duszki i pająki. Zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej

Świeżość, chrupkość i doskonały smak tych wafli sprawia, że natychmiastowy "flashback" do czasów, w których tego rodzaju specjały trzeba było przygotować samemu, jest po prostu gwarantowany. W ruch idą więc typowe dla tamtych lat produkty: legendarne mleko w proszku, kakao i wafle tortowe. I niech będzie smacznie!

Wafle z kremem na każdą imprezę

  • 5 wafli tortowych,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 220 g mleka w proszku,
  • 30 g kakao do ciasta.

Sposób przygotowania:

Posmaruj wafle kremem i gotowe
Posmaruj wafle kremem i gotowe © canva.com
  1. Masło kroję w mniejsze kawałki i przekładam do rondelka. Dodaję do niego cukier, mleko (to zwykłe) oraz kakao. Podgrzewam wszystko na małym ogniu, regularnie mieszając.
  2. Kiedy masa w rondelku stanie się jednolita, stopniowo dodaję do niej jeszcze mleko w proszku. Cały czas mieszam, żeby nie mieć później problemu z trudnymi do rozbicia grudkami.
  3. Otwieram opakowanie z waflami i wyjmuję 5 z nich. Pierwszy kładę na rozwiniętej folii aluminiowej — później będzie łatwiej. Smaruję go porcją przygotowanego kremu (około 1-2 łyżki). Przykrywam go kolejnym waflem, którego również smaruję. Układam cztery takie piętra, a na koniec piąte — tym razem z wafla, którego już nie smaruję od góry.
  4. Owijam konstrukcję folią i dociskam czymś w miarę ciężkim, na przykład książką. Odstawiam na co najmniej godzinę. Po tym czasie kroję wafle ostrym nożem. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów