Takie zrazy robię na rodzinny obiad. Smakują jak z drogiej restauracji

Zrazy to bez wątpienia klasyka gatunku. Zazwyczaj robimy te wieprzowe. Czasem jednak chcemy poczuć się jakby luksusowo i możemy przygotować coś innego. Zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem idealnie się sprawdzą.

Zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiemZrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter
Paulina Hermann

Czasem lubię zaszaleć w kuchni i przygotować coś, czego nie powstydziliby się szefowie kuchni w drogich restauracjach. Najczęściej takie wyszukane dania serwuję podczas niedzielnych obiadów, gdy zbiera się cała rodzina. Ostatnio zrobiłam zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem. Chyba nie muszę mówić, że w ekspresowym tempie zniknęły z półmiska? Połączenie miękkiej wołowiny z dodatkami i sosu pieczarkowego to coś, co zapamiętasz na bardzo długo. Te zrazy różnią się w smaku od tych klasycznych, czyli wieprzowych. Moim zdaniem są bardziej delikatne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem zrobią furorę na niedzielnym obiedzie

To danie nie należy do najłatwiejszych, ale za to jest dość czasochłonne. Jednak niech cię to nie przerazi, bo efekt, jaki uzyskasz, będzie spektakularny. Jesteś gotowy na odjechaną kulinarną podróż do krainy obłędnych smaków? Przygotuj potrzebne produktu. Będzie ich sporo, ale dla takiego smaku warto się poświęcić. Dzięki nim zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem będą pieścić twoje podniebienie.

Składniki:

  • 700 g wołowiny (najlepiej chudej),
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki musztardy
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • chilli w proszku,
  • olej,
  • trochę mąki,
  • 5 średnich pieczarek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • szklanka wody,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

W przygotowaniach pomoże ci przepis. Przeczytaj go dokładnie i postępuj według wskazówek. Zrobienie takich zrazów zajmie około godziny, ale za to będziesz mógł zaserwować coś pysznego na obiad. Oto instrukcja:

  1. Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem, posól, popieprz, oprósz też przyprawą chilli i od razu po tym posmaruj musztardą.
  2. Na każdy kawałek połóż drobno pokrojony boczek, ogórki pokrojone w cienkie słupki, cebulę i czosnek. Zwiń w roladkę, zabezpiecz wykałaczką albo nitką.
  3. Na patelni rozpuść masło, podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Po chwili dodaj umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
  4. Obtocz zrazy wołowe z boczkiem i ogórkiem w mące, obsmaż na oleju ze wszystkich stron, wrzuć do garnka. Zalej je wodą, dodaj liść laurowy, cebulę, czosnek, pieczarki i miód. Danie duś na małym ogniu. Sprawdzaj co jakiś czas, czy mięso jest odpowiednio miękkie.
  5. Zahartuj śmietanę i mąkę, dodając do nich gorącą wodę. Wymieszaj miksturę dokładnie i wlej wszystko do zrazów. Pamiętaj o tym, by energicznie mieszać, by nie powstały grudki.
  6. Zrazy wołowe z boczkiem i ogórkiem podawaj w towarzystwie ziemniaków oraz surówki. Dobrym pomysłem są też ogórki kiszone lub małosolne.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają