Takie zrazy robię na rodzinny obiad. Smakują jak z drogiej restauracji
Zrazy to bez wątpienia klasyka gatunku. Zazwyczaj robimy te wieprzowe. Czasem jednak chcemy poczuć się jakby luksusowo i możemy przygotować coś innego. Zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem idealnie się sprawdzą.
Czasem lubię zaszaleć w kuchni i przygotować coś, czego nie powstydziliby się szefowie kuchni w drogich restauracjach. Najczęściej takie wyszukane dania serwuję podczas niedzielnych obiadów, gdy zbiera się cała rodzina. Ostatnio zrobiłam zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem. Chyba nie muszę mówić, że w ekspresowym tempie zniknęły z półmiska? Połączenie miękkiej wołowiny z dodatkami i sosu pieczarkowego to coś, co zapamiętasz na bardzo długo. Te zrazy różnią się w smaku od tych klasycznych, czyli wieprzowych. Moim zdaniem są bardziej delikatne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno
Zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem zrobią furorę na niedzielnym obiedzie
To danie nie należy do najłatwiejszych, ale za to jest dość czasochłonne. Jednak niech cię to nie przerazi, bo efekt, jaki uzyskasz, będzie spektakularny. Jesteś gotowy na odjechaną kulinarną podróż do krainy obłędnych smaków? Przygotuj potrzebne produktu. Będzie ich sporo, ale dla takiego smaku warto się poświęcić. Dzięki nim zrazy wołowe z ogórkiem i boczkiem będą pieścić twoje podniebienie.
Składniki:
- 700 g wołowiny (najlepiej chudej),
- 8 plasterków wędzonego boczku,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 łyżki musztardy
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- chilli w proszku,
- olej,
- trochę mąki,
- 5 średnich pieczarek,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- szklanka wody,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżki śmietany,
- soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
W przygotowaniach pomoże ci przepis. Przeczytaj go dokładnie i postępuj według wskazówek. Zrobienie takich zrazów zajmie około godziny, ale za to będziesz mógł zaserwować coś pysznego na obiad. Oto instrukcja:
- Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem, posól, popieprz, oprósz też przyprawą chilli i od razu po tym posmaruj musztardą.
- Na każdy kawałek połóż drobno pokrojony boczek, ogórki pokrojone w cienkie słupki, cebulę i czosnek. Zwiń w roladkę, zabezpiecz wykałaczką albo nitką.
- Na patelni rozpuść masło, podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Po chwili dodaj umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
- Obtocz zrazy wołowe z boczkiem i ogórkiem w mące, obsmaż na oleju ze wszystkich stron, wrzuć do garnka. Zalej je wodą, dodaj liść laurowy, cebulę, czosnek, pieczarki i miód. Danie duś na małym ogniu. Sprawdzaj co jakiś czas, czy mięso jest odpowiednio miękkie.
- Zahartuj śmietanę i mąkę, dodając do nich gorącą wodę. Wymieszaj miksturę dokładnie i wlej wszystko do zrazów. Pamiętaj o tym, by energicznie mieszać, by nie powstały grudki.
- Zrazy wołowe z boczkiem i ogórkiem podawaj w towarzystwie ziemniaków oraz surówki. Dobrym pomysłem są też ogórki kiszone lub małosolne.