Takiego kebaba jeszcze nie było. Serwują go górale w Karpaczu

Restauracja z kebabem w górach? Czemu by nie! Zwłaszcza wtedy, kiedy serwuje ona specjalne, regionalne wydanie tej potrawy. Jesteś ciekaw, jak wygląda serwowany tam góralski kebab? Wszystkie szczegóły znajdziesz w tym artykule.

ObrazekGóralski kebab - Pyszności; foto: TikTok: hallokebap

Kebab to niewątpliwie tak samo popularna, co kontrowersyjna potrawa. Pochodzi z Turcji i, jak mówi internetowa encyklopedia, obejmuje ponad dwadzieścia niejednoznacznych odmian. Cóż, na pierwszy rzut oka również frytki wydają się trywialną przekąską, a o tym, jak wygląda rzeczywistość, pisaliśmy nieco w tym artykule.

Obrazek
Góralski kebab - Pyszności; foto: Canva

Najwięcej sprzeczek między tymi, którzy kebaby kochają, a tymi, którzy nie tkną ich palcem, powoduje kwestia "zdrowotności" tego dania. Kaloryczność kebaba jest oczywiście niepodważalna, z drugiej jednak strony warto w tym miejscu zaznaczyć słuszną poniekąd opinię, że w porównaniu z innymi fastfoodami, kebab nieco wartości odżywczych jednak zawiera. Próżno szukać w typowej kanapce z Maca takiej ilości warzyw, jakie dostaniemy wraz z kebabem.

Choć raz zostawmy jednak kwestię witamin i minerałów i skupmy się na smaku. A jeśli ten kebaba do tej pory ci nie podpasowywał, to koniecznie zobacz poniższy przepis. Góralski kebab restauracji Hallo Kebap, którym pochwalili się na swoim profilu na TikToku, jest jedyny w swoim rodzaju pod każdym względem, ale to właśnie jego smak robi największe wrażenie.

Połączenie tureckiej kuchni z łomnickim oscypkiem: czy to mogło się udać? Przekonaj się sam. Oto receptura, którą zdradziła restauracja.

Góralski kebab

Składniki:

  • 2 łomnickie oscypki
  • 1 bułka typu pita
  • ulubione sosy
  • mięso z kurczaka na kebaba
  • bukiet surówek
  • bukiet surówek
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • cebulka prażona
  • cebula czerwona
  • żurawina

Sposób przygotowania:

Oscypki ugrilluj lub podsmaż na patelni. Pitę natnij niemal do końca, uważając jednak, by nie przeciąć jej zupełnie. Następnie wysmaruj jej wnętrze sosem i wyłóż na niego kurczaka (zobacz tutaj, jak możesz go przygotować).

Na kurczaka ułóż bukiet ulubionych surówek. Dodaj jeszcze kilka plastrów ogórka, pomidora i surowej cebuli. Na wierzch połóż oscypki: jednego z nich w całości, a drugiego porwanego na kawałki. Całość polej sosem, posyp prażoną cebulką i dodaj żurawinę. Smacznego!

Obejrzyj też ten przepis na włoską kanapkę w wersji XXL. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej