Takiego kebaba jeszcze nie było. Serwują go górale w Karpaczu
Restauracja z kebabem w górach? Czemu by nie! Zwłaszcza wtedy, kiedy serwuje ona specjalne, regionalne wydanie tej potrawy. Jesteś ciekaw, jak wygląda serwowany tam góralski kebab? Wszystkie szczegóły znajdziesz w tym artykule.
21.03.2023 18:11
Kebab to niewątpliwie tak samo popularna, co kontrowersyjna potrawa. Pochodzi z Turcji i, jak mówi internetowa encyklopedia, obejmuje ponad dwadzieścia niejednoznacznych odmian. Cóż, na pierwszy rzut oka również frytki wydają się trywialną przekąską, a o tym, jak wygląda rzeczywistość, pisaliśmy nieco w tym artykule.
Najwięcej sprzeczek między tymi, którzy kebaby kochają, a tymi, którzy nie tkną ich palcem, powoduje kwestia "zdrowotności" tego dania. Kaloryczność kebaba jest oczywiście niepodważalna, z drugiej jednak strony warto w tym miejscu zaznaczyć słuszną poniekąd opinię, że w porównaniu z innymi fastfoodami, kebab nieco wartości odżywczych jednak zawiera. Próżno szukać w typowej kanapce z Maca takiej ilości warzyw, jakie dostaniemy wraz z kebabem.
Choć raz zostawmy jednak kwestię witamin i minerałów i skupmy się na smaku. A jeśli ten kebaba do tej pory ci nie podpasowywał, to koniecznie zobacz poniższy przepis. Góralski kebab restauracji Hallo Kebap, którym pochwalili się na swoim profilu na TikToku, jest jedyny w swoim rodzaju pod każdym względem, ale to właśnie jego smak robi największe wrażenie.
Połączenie tureckiej kuchni z łomnickim oscypkiem: czy to mogło się udać? Przekonaj się sam. Oto receptura, którą zdradziła restauracja.
Góralski kebab
Składniki:
- 2 łomnickie oscypki
- 1 bułka typu pita
- ulubione sosy
- mięso z kurczaka na kebaba
- bukiet surówek
- bukiet surówek
- 1 ogórek zielony
- 1 pomidor
- cebulka prażona
- cebula czerwona
- żurawina
Sposób przygotowania:
Oscypki ugrilluj lub podsmaż na patelni. Pitę natnij niemal do końca, uważając jednak, by nie przeciąć jej zupełnie. Następnie wysmaruj jej wnętrze sosem i wyłóż na niego kurczaka (zobacz tutaj, jak możesz go przygotować).
Na kurczaka ułóż bukiet ulubionych surówek. Dodaj jeszcze kilka plastrów ogórka, pomidora i surowej cebuli. Na wierzch połóż oscypki: jednego z nich w całości, a drugiego porwanego na kawałki. Całość polej sosem, posyp prażoną cebulką i dodaj żurawinę. Smacznego!
Obejrzyj też ten przepis na włoską kanapkę w wersji XXL. Prosto z naszego kanału na YouTube.