Takiego kurczaka podaję na wielkanocny obiad. Zawsze jest ozdobą stołu i każdego zachwyca

Kiedy w piekarniku jest ten kurczak, cały dom wypełnia się aromatem przypraw i przypiekanej delikatnie skórki. To hit na wielkanocny obiad i rodzinne spotkania, po którym zostają same kosteczki.

Pieczony kurczak w całościPieczony kurczak w całości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli zastanawiasz się, co podać na obiad w Wielkanoc, pieczony kurczak jest najlepszą odpowiedzią. Przygotowuje się go ekspresowo, nacierając nawet dzień wcześniej mieszanką aromatycznych przypraw. W wielkanocne południe wystarczy wsadzić go do piekarnika, wrócić do gości, a później postawić kurczaka na stole. Do tego pieczone ziemniaki lub frytki, prosta surówka i nie pozostaje nic innego, jak zachwycać się smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami

Kurczak pieczony w całości

Soczyste mięso i zarumieniona skórka to najlepsze co można zrobić z kurczakiem. Każdy znajdzie coś dla siebie, od chudszej piersi, po nieco tłustsze udka. Kiedy uchylisz drzwiczki piekarnika i uwolnisz ze środka zapach mięsa, wszystkim od razu zacznie burczeć w brzuchach.

Pieczony kurczak w przyprawach
Pieczony kurczak w przyprawach © Canva

Kurczak pieczony w całości nie tylko smakuje dobrze, ale również wygląda naprawdę efektownie. Świetnie sprawdzi się w roli wielkanocnego obiadu, ale śmiało sięgaj po ten przepis również bez specjalnych okazji. Zachwyty murowane!

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kurczak,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka nakłuj widelcem, natrzyj solą i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Do miski dodaj olej, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj o soli i pieprzu do smaku. Z samą solą jednak nie przesadzaj, bo kurczak był nią już nacierany.
  3. Powstałą marynatę wmasuj w mięso i odstaw do lodówki na 6-12 godzin. Jeśli nie masz czasu na długie marynowanie, możesz przejść od razu do pieczenia. Warto jednak zaplanować przygotowania wcześniej, by kurczak lepiej przeszedł aromatem przypraw.
  4. Kurczaka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz kurczaka w 190 stopniach Celsjusza przez 40 minut, następnie obróć piersią do góry i piecz kolejne 40 minut, polewając sosem.
  6. Owiń kurczaka folią, zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 40 minut.
  7. Wyłącz piekarnik i pozostaw kurczaka w uchylonym piekarniku na 15 minut.

Po tym czasie aromatyczny kurczak jest już gotowy. Podaj go z ulubionymi dodatkami i posłuchaj komplementów, jakie będą prawić ci goście. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟