Takiego kurczaka podaję na wielkanocny obiad. Zawsze jest ozdobą stołu i każdego zachwyca

Kiedy w piekarniku jest ten kurczak, cały dom wypełnia się aromatem przypraw i przypiekanej delikatnie skórki. To hit na wielkanocny obiad i rodzinne spotkania, po którym zostają same kosteczki.

Pieczony kurczak w całościPieczony kurczak w całości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli zastanawiasz się, co podać na obiad w Wielkanoc, pieczony kurczak jest najlepszą odpowiedzią. Przygotowuje się go ekspresowo, nacierając nawet dzień wcześniej mieszanką aromatycznych przypraw. W wielkanocne południe wystarczy wsadzić go do piekarnika, wrócić do gości, a później postawić kurczaka na stole. Do tego pieczone ziemniaki lub frytki, prosta surówka i nie pozostaje nic innego, jak zachwycać się smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami

Kurczak pieczony w całości

Soczyste mięso i zarumieniona skórka to najlepsze co można zrobić z kurczakiem. Każdy znajdzie coś dla siebie, od chudszej piersi, po nieco tłustsze udka. Kiedy uchylisz drzwiczki piekarnika i uwolnisz ze środka zapach mięsa, wszystkim od razu zacznie burczeć w brzuchach.

Pieczony kurczak w przyprawach
Pieczony kurczak w przyprawach © Canva

Kurczak pieczony w całości nie tylko smakuje dobrze, ale również wygląda naprawdę efektownie. Świetnie sprawdzi się w roli wielkanocnego obiadu, ale śmiało sięgaj po ten przepis również bez specjalnych okazji. Zachwyty murowane!

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kurczak,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka nakłuj widelcem, natrzyj solą i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Do miski dodaj olej, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj o soli i pieprzu do smaku. Z samą solą jednak nie przesadzaj, bo kurczak był nią już nacierany.
  3. Powstałą marynatę wmasuj w mięso i odstaw do lodówki na 6-12 godzin. Jeśli nie masz czasu na długie marynowanie, możesz przejść od razu do pieczenia. Warto jednak zaplanować przygotowania wcześniej, by kurczak lepiej przeszedł aromatem przypraw.
  4. Kurczaka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz kurczaka w 190 stopniach Celsjusza przez 40 minut, następnie obróć piersią do góry i piecz kolejne 40 minut, polewając sosem.
  6. Owiń kurczaka folią, zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 40 minut.
  7. Wyłącz piekarnik i pozostaw kurczaka w uchylonym piekarniku na 15 minut.

Po tym czasie aromatyczny kurczak jest już gotowy. Podaj go z ulubionymi dodatkami i posłuchaj komplementów, jakie będą prawić ci goście. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀