Takiego kurczaka podaję na wielkanocny obiad. Zawsze jest ozdobą stołu i każdego zachwyca
Kiedy w piekarniku jest ten kurczak, cały dom wypełnia się aromatem przypraw i przypiekanej delikatnie skórki. To hit na wielkanocny obiad i rodzinne spotkania, po którym zostają same kosteczki.
Jeśli zastanawiasz się, co podać na obiad w Wielkanoc, pieczony kurczak jest najlepszą odpowiedzią. Przygotowuje się go ekspresowo, nacierając nawet dzień wcześniej mieszanką aromatycznych przypraw. W wielkanocne południe wystarczy wsadzić go do piekarnika, wrócić do gości, a później postawić kurczaka na stole. Do tego pieczone ziemniaki lub frytki, prosta surówka i nie pozostaje nic innego, jak zachwycać się smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami
Kurczak pieczony w całości
Soczyste mięso i zarumieniona skórka to najlepsze co można zrobić z kurczakiem. Każdy znajdzie coś dla siebie, od chudszej piersi, po nieco tłustsze udka. Kiedy uchylisz drzwiczki piekarnika i uwolnisz ze środka zapach mięsa, wszystkim od razu zacznie burczeć w brzuchach.
Kurczak pieczony w całości nie tylko smakuje dobrze, ale również wygląda naprawdę efektownie. Świetnie sprawdzi się w roli wielkanocnego obiadu, ale śmiało sięgaj po ten przepis również bez specjalnych okazji. Zachwyty murowane!
Składniki:
- ok. 1,5 kg kurczak,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki oleju,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- 1/3 łyżeczki kolendry,
- 1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka nakłuj widelcem, natrzyj solą i odstaw na 2-3 godziny.
- Do miski dodaj olej, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj o soli i pieprzu do smaku. Z samą solą jednak nie przesadzaj, bo kurczak był nią już nacierany.
- Powstałą marynatę wmasuj w mięso i odstaw do lodówki na 6-12 godzin. Jeśli nie masz czasu na długie marynowanie, możesz przejść od razu do pieczenia. Warto jednak zaplanować przygotowania wcześniej, by kurczak lepiej przeszedł aromatem przypraw.
- Kurczaka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz kurczaka w 190 stopniach Celsjusza przez 40 minut, następnie obróć piersią do góry i piecz kolejne 40 minut, polewając sosem.
- Owiń kurczaka folią, zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 40 minut.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw kurczaka w uchylonym piekarniku na 15 minut.
Po tym czasie aromatyczny kurczak jest już gotowy. Podaj go z ulubionymi dodatkami i posłuchaj komplementów, jakie będą prawić ci goście. Smacznego!