Udka z kurczaka marynuje w ten sposób. Delikatne i soczyste mięso samo odchodzi od kości
Udka w marynacie to sprawdzony przepis na obiad, którym zachwycisz wszystkich gości. Smak przenika aż do samej kości, a mięso wręcz rozpływa się w ustach.
Jeśli do tej pory myślałeś, że udka z kurczaka to pomysł na prosty, pozbawiony fantazji obiad, nie trafiłeś jeszcze na odpowiedni przepis. Marynata z sosem teryiaki, miodem oraz czosnkiem otula mięso, przenosząc zwykłego kurczaka na zupełnie nowy wymiar smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza
Udka marynowane w sosie teryiaki
Marynata z sosu teriyaki, miodu, czosnku, soku z cytryny i przypraw świetnie sprawdzi się zarówno do udek, jak i skrzydełek czy piersi z kurczaka. Dodatek papryczki chili nadaje potrawie pikantny smak, który delikatnie łaskocze podniebienie.
Na marynowanie warto poświęcić trochę czasu. Udka w aromatycznej mieszance powinny spędzić nawet całą noc. Wystarczy dzień wcześniej włożyć mięso do lodówki, a następnego dnia tylko upiec. Warto zrobić to w rękawie do pieczenia. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste, bo cała wilgoć zostaje w środku. Ma to jeszcze jedną zaletę - nie brudzisz naczynia i oszczędzasz czas na zmywaniu.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 5 łyżek sosu teryiaki,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- pół ostrej papryczki chilli lub łyżeczka chilli suszonego,
- biały sezam.
Sposób przygotowania:
- Papryczkę pokrój w drobną kosteczkę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos teryiaki, miód oraz sok z cytryny i dokłądnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Powstałą marynatę dokładnie polej mięso i natrzyj, aby pokryła całą jego powierzchnię.
- Odstaw do lodówki na minimum kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
- Udka umieść w żaroodpornym naczyniu lub rękawie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez ok. 1-1,5 godziny. Jeśli pieczesz w naczyniu, przykryj mięso
- Około 10-15 minut przed końcem rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywkę, a by skórka się zarumieniła.
Gotowe udka w sosie teryiaki przełóż na talerz i posyp białym sezamem. Możesz również dorzucić bardzo drobno posiekany szczypiorek. Podawaj z ulubionymi dodatkami, świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką z kapusty. Smacznego!