Chrupiąca surówka z białej kapusty. Nietypowe warzywo mocno podkręca smak

Surówka z białej kapusty to klasyczny dodatek do obiadu. Jest pyszna, chrupiąca i łatwa do przygotowania. Jednak, aby była naprawdę wyjątkowa, warto dodać do niej jeden nietypowy składnik

Surówka z białek kapusty z marchewkąSurówka z białek kapusty z marchewką
Źródło zdjęć: © Freepik
Marcin Michałowski

Surówka to kluczowy element wielu obiadów, który nadaje daniom świeżości, chrupkości i wyjątkowego smaku. Jednym z najpopularniejszych wyborów w tej kategorii jest surówka z białej kapusty. Jej wyjątkowy smak i konsystencja podbijają serca wielu smakoszy. Oto przepis na surówkę z białej kapusty z wyjątkowym dodatkiem, który z pewnością zaskoczy twoje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maluchy wracają do szkoły? Przygotuj dla nich drugie śniadanie w ciekawym wydaniu

Chrupiąca surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to prawdziwy klasyk. W Polsce gości na wielu stołach, ale każdy ma swój sekret, by nadać jej niezwykły smak. Jeśli chcesz przygotować doskonałą surówkę, to zastosuj nasz sprawdzony przepis. Jednak, pamiętaj, że wybór odpowiednich składników, w tym świeżej białej kapusty, jest kluczowy.

Przepis na surówkę z białej kapusty z dodatkiem pora

Składniki:

  • Pół główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pora,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 jabłko,
  • 5-6 łyżek majonezu (może to być tradycyjny majonez lub jego wegańska wersja).

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zaczynamy od kapusty: umyj ją dokładnie, osusz i drobno poszatkuj, pozbywając się twardych głąbów.
  2. Następnie zajmujemy się marchewką, jabłkiem i porem. Oczyść je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodaj do warzyw drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Teraz czas na sos: do przygotowanych warzyw dodaj majonez, sok z cytryny i przyprawy.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową surówkę możesz odstawić do lodówki, aby jeszcze lepiej się przegryzła, lub podać ją od razu.

Dlaczego por podkręca smak surówki?

Por to warzywo o ostrym, lekko pikantnym smaku. Dodaje surówce wyrazistości i niepowtarzalnego aromatu. Por jest również bogaty w witaminy i minerały, w tym witaminę C, potas i błonnik.

Przepis na surówkę z białej kapusty z porem to prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego i zdrowego dodatku do obiadu. Chrupiąca i aromatyczna, zachwyci każdego domownika.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak