Chrupiąca surówka z białej kapusty. Nietypowe warzywo mocno podkręca smak

Surówka z białej kapusty to klasyczny dodatek do obiadu. Jest pyszna, chrupiąca i łatwa do przygotowania. Jednak, aby była naprawdę wyjątkowa, warto dodać do niej jeden nietypowy składnik

Surówka z białek kapusty z marchewkąSurówka z białek kapusty z marchewką
Źródło zdjęć: © Freepik
Marcin Michałowski

Surówka to kluczowy element wielu obiadów, który nadaje daniom świeżości, chrupkości i wyjątkowego smaku. Jednym z najpopularniejszych wyborów w tej kategorii jest surówka z białej kapusty. Jej wyjątkowy smak i konsystencja podbijają serca wielu smakoszy. Oto przepis na surówkę z białej kapusty z wyjątkowym dodatkiem, który z pewnością zaskoczy twoje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maluchy wracają do szkoły? Przygotuj dla nich drugie śniadanie w ciekawym wydaniu

Chrupiąca surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to prawdziwy klasyk. W Polsce gości na wielu stołach, ale każdy ma swój sekret, by nadać jej niezwykły smak. Jeśli chcesz przygotować doskonałą surówkę, to zastosuj nasz sprawdzony przepis. Jednak, pamiętaj, że wybór odpowiednich składników, w tym świeżej białej kapusty, jest kluczowy.

Przepis na surówkę z białej kapusty z dodatkiem pora

Składniki:

  • Pół główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pora,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 jabłko,
  • 5-6 łyżek majonezu (może to być tradycyjny majonez lub jego wegańska wersja).

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zaczynamy od kapusty: umyj ją dokładnie, osusz i drobno poszatkuj, pozbywając się twardych głąbów.
  2. Następnie zajmujemy się marchewką, jabłkiem i porem. Oczyść je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodaj do warzyw drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Teraz czas na sos: do przygotowanych warzyw dodaj majonez, sok z cytryny i przyprawy.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową surówkę możesz odstawić do lodówki, aby jeszcze lepiej się przegryzła, lub podać ją od razu.

Dlaczego por podkręca smak surówki?

Por to warzywo o ostrym, lekko pikantnym smaku. Dodaje surówce wyrazistości i niepowtarzalnego aromatu. Por jest również bogaty w witaminy i minerały, w tym witaminę C, potas i błonnik.

Przepis na surówkę z białej kapusty z porem to prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego i zdrowego dodatku do obiadu. Chrupiąca i aromatyczna, zachwyci każdego domownika.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina