Tarta na Wielkanoc na słodko. Goście nie będą mogli oderwać od niej wzroku
Tarta na Wielkanoc z jabłkowymi różami jest niebywale efektowna i wygląda na pracochłonną, choć w rzeczywistości taką nie jest. Ten fantastyczny deser już po pierwszym kęsie wpisze się w gusta nawet najbardziej wybrednych. Efekt "wow" gwarantowany. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
29.03.2024 08:04
Tarty to jedne z tych deserów, które cieszą się niezmienną popularnością przez cały rok. Ich prostota przygotowania oraz różnorodność smaków i kształtów sprawiają, że są chętnie wybierane zarówno na codzienne podwieczorki, jak i na specjalne okazje. Co więcej, wiele z nich nie wymaga nawet pieczenia. Poniżej znajdziesz sprawdzony i niezawodny przepis na efektowną tartę na Wielkanoc na słodko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czym można zrobić tartę na Wielkanoc na słodko?
Szalenie popularne są tarty z kremem mascarpone, które swoją delikatnością i lekkością zachwycą każdego, kremowe tarty z budyniem, a także tarty z galaretką. Nie mogło oczywiście zabraknąć tart z owocami. Maliny, truskawki, jabłka, gruszki, pomarańcze czy śliwki - to tylko niektóre z owoców, które możesz wykorzystać do przygotowania swojej wymarzonej tarty. Jeśli chcesz przygotować tartę na Wielkanoc, postaw na klasykę. Poniżej znajdziesz przepis na tartę budyniową z jabłkowymi różyczkami.
Tarta z jabłkami podana w taki sposób zawsze wywołuje fale zachwytu. Nie uwierzysz, jak łatwo można ją przygotować. Kruchy spód z dodatkiem mielonych orzechów włoskich, aksamitny budyń i wykończenie w postaci zawiniętych jabłek to połączenie - brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Tarta prezentuje się przepięknie, dzięki czemu sprawdza się również na specjalne okazje, m.in. Wielkanoc. Z przepisem poradzi sobie nawet mało doświadczony fan pieczenia, kruche ciasto nie będzie żadnym wyzwaniem.
Czy ciasto na tartę może leżeć całą noc w lodówce?
Zastanawiasz się, czy ciasto na tartę można przygotować dzień wcześniej? Mamy dobrą wiadomość - surowe ciasto kruche świetnie znosi niskie temperatury, dlatego może spędzić w lodówce nawet 4-5 dni. Pamiętaj, by wcześniej uformować je w kule i zawinąć w folię.
Tarta na Wielkanoc z budyniem i różyczkami z jabłek. Przepis
Składniki:
- 80 g masła,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich,
- 64 g budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 200 ml mleka do budyniu.
DODATKOWO
- 4 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru,
- 4 jabłka.
Przygotowanie:
- Masło i cukier puder dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, ekstrakt waniliowy, sól. Wymieszaj całość, a następnie zacznij dokładać mąkę pszenną i zmielone orzechy włoskie. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Ciasto zagnieć szybko i uformuj w kulę. Następnie owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
- Do miski wsyp proszek budyniowy i wymieszaj go z 200 ml mleka. Następnie 500 ml mleka podgrzej wraz z cukrem rondelku i wlej rozpuszczony proszek. Gotuj całość, aż zgęstnieje.
- Jabłka pokrój na 4 części i usuń z ich wnętrza gniazda nasienne. Pokrój je w niezbyt grube plastry.
- W garnku zagotuj wodę wraz z cukrem. Następnie zdejmij garnek z ognia. Do zagotowanej wody wrzuć jabłka na 2-3 minuty. Zrób to partiami, jeśli jest ich za dużo i nie mieszczą się w garnku.
- Schłodzony spód rozwałkuj i przełóż do formy, dopasowując brzegi - powinny być dość grube. Widelcem zrób dziurki w cieście i wstawiam je do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w 180 st. C.
- Na blacie ułóż poziomo plasterki jabłek (po ok. 10-12) tak, aby ich krawędzie nachodziły na siebie. Zawiń jabłka w różyczki.
- Na wypieczoną tartę wyłóż budyń, na wierzchu ułóż różyczki z jabłek. Całość oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.