PrzepisCiastaTarta na Wielkanoc na słodko. Goście nie będą mogli oderwać od niej wzroku

Tarta na Wielkanoc na słodko. Goście nie będą mogli oderwać od niej wzroku

Tarta na Wielkanoc na słodko z budyniem i jabłkami
Tarta na Wielkanoc na słodko z budyniem i jabłkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
29.03.2024 08:04

Tarta na Wielkanoc z jabłkowymi różami jest niebywale efektowna i wygląda na pracochłonną, choć w rzeczywistości taką nie jest. Ten fantastyczny deser już po pierwszym kęsie wpisze się w gusta nawet najbardziej wybrednych. Efekt "wow" gwarantowany. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Tarty to jedne z tych deserów, które cieszą się niezmienną popularnością przez cały rok. Ich prostota przygotowania oraz różnorodność smaków i kształtów sprawiają, że są chętnie wybierane zarówno na codzienne podwieczorki, jak i na specjalne okazje. Co więcej, wiele z nich nie wymaga nawet pieczenia. Poniżej znajdziesz sprawdzony i niezawodny przepis na efektowną tartę na Wielkanoc na słodko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czym można zrobić tartę na Wielkanoc na słodko?

Szalenie popularne są tarty z kremem mascarpone, które swoją delikatnością i lekkością zachwycą każdego, kremowe tarty z budyniem, a także tarty z galaretką. Nie mogło oczywiście zabraknąć tart z owocami. Maliny, truskawki, jabłka, gruszki, pomarańcze czy śliwki - to tylko niektóre z owoców, które możesz wykorzystać do przygotowania swojej wymarzonej tarty. Jeśli chcesz przygotować tartę na Wielkanoc, postaw na klasykę. Poniżej znajdziesz przepis na tartę budyniową z jabłkowymi różyczkami.

Tarta z jabłkami podana w taki sposób zawsze wywołuje fale zachwytu. Nie uwierzysz, jak łatwo można ją przygotować. Kruchy spód z dodatkiem mielonych orzechów włoskich, aksamitny budyń i wykończenie w postaci zawiniętych jabłek to połączenie - brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Tarta prezentuje się przepięknie, dzięki czemu sprawdza się również na specjalne okazje, m.in. Wielkanoc. Z przepisem poradzi sobie nawet mało doświadczony fan pieczenia, kruche ciasto nie będzie żadnym wyzwaniem.

tarta na Wielkanoc
tarta na Wielkanoc © Pyszności

Czy ciasto na tartę może leżeć całą noc w lodówce?

Zastanawiasz się, czy ciasto na tartę można przygotować dzień wcześniej? Mamy dobrą wiadomość - surowe ciasto kruche świetnie znosi niskie temperatury, dlatego może spędzić w lodówce nawet 4-5 dni. Pamiętaj, by wcześniej uformować je w kule i zawinąć w folię.

Tarta na Wielkanoc z budyniem i różyczkami z jabłek. Przepis

Składniki:

  • 80 g masła,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • 64 g budyniu waniliowego,
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 ml mleka do budyniu.

DODATKOWO

  • 4 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru,
  • 4 jabłka.

Przygotowanie:

  1. Masło i cukier puder dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, ekstrakt waniliowy, sól. Wymieszaj całość, a następnie zacznij dokładać mąkę pszenną i zmielone orzechy włoskie. Zacznij wyrabiać ciasto.
  2. Ciasto zagnieć szybko i uformuj w kulę. Następnie owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
  3. Do miski wsyp proszek budyniowy i wymieszaj go z 200 ml mleka. Następnie 500 ml mleka podgrzej wraz z cukrem rondelku i wlej rozpuszczony proszek. Gotuj całość, aż zgęstnieje.
  4. Jabłka pokrój na 4 części i usuń z ich wnętrza gniazda nasienne. Pokrój je w niezbyt grube plastry.
  5. W garnku zagotuj wodę wraz z cukrem. Następnie zdejmij garnek z ognia. Do zagotowanej wody wrzuć jabłka na 2-3 minuty. Zrób to partiami, jeśli jest ich za dużo i nie mieszczą się w garnku.
  6. Schłodzony spód rozwałkuj i przełóż do formy, dopasowując brzegi - powinny być dość grube. Widelcem zrób dziurki w cieście i wstawiam je do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w 180 st. C.
  7. Na blacie ułóż poziomo plasterki jabłek (po ok. 10-12) tak, aby ich krawędzie nachodziły na siebie. Zawiń jabłka w różyczki.
  8. Na wypieczoną tartę wyłóż budyń, na wierzchu ułóż różyczki z jabłek. Całość oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także