Tarta ziemniaczana z łososiem i brokułami. Ten przepis to hit w naszym domu!
Tarta ziemniaczana z łososiem i brokułami to gotowy przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
22.09.2021 | aktual.: 01.02.2022 10:16
Tarta na słono
Kiedy słyszymy "tarta" to jednym z pierwszych skojarzeń są słodkie wypieki na kruchym cieście. Postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i wymyślić coś, czego jeszcze nie jadłeś.
Ziemniaki to jedno z naszych ulubionych warzyw. Są uniwersalne, lubią je chyba wszyscy, a przy ich pomocy można stworzyć pyszne potrawy, które zaskoczą gości. Dzisiaj klasyczny spód do tarty zastąpiliśmy ziemniakami. Efekt? Po prostu zwala z nóg!
Przepis z łososiem i brokułami
Nasz ziemniaczany spód przykryliśmy filetami z łososia i dodaliśmy trochę koloru przy pomocy chrupiącego brokuła i cukinii. Dzięki temu dostarczamy również dodatkową porcję warzyw.
Nasza dzisiejsza propozycja sprawdzi się idealnie zarówno jako obiad, jak i kolacja dla 4 osób.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/3 szklanki parmezanu
- 2 łyżeczki soli (z podziałem na pół)
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 4 jajka
- 100 g śmietany 22%
- 1 cukinia
- 200 g filetu z łososia
- 1 blanszowany brokuł
Przygotowanie warzyw
Zacznijmy od przygotowania warzyw, które zagrają jedną z głównych ról w naszej tarcie. Sprawdzi się tutaj robot kuchenny. Jeśli go nie masz- sięgnij po tarkę.
Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na drobne wiórki. Przełóż je do miski i dodaj trochę soli. Dzięki temu cukinia puści nadmiar wody, którą później odsączysz. W ten sposób nasza tarta nie będzie zbyt mokra. Odstaw miskę z cukinią na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z naczynia.
W międzyczasie przygotuj również ziemniaki. Najpierw je obmyj i obierz. Następnie użyj ponownie robota kuchennego, ale z inną tarczą, aby uzyskać efekt talarków. Jeśli robisz to ręcznie, to pamiętaj, żeby pokroić je tak cienko, jak potrafisz. Grube kawałki ziemniaków mogą wymagać dłuższego czasu pieczenia.
Kiedy już przygotujesz ziemniaki, dodaj do nich roztopione masło, parmezan, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie wypełnij talarkami formę do pieczenia.
Kiedy już uzyskasz efekt jak na zdjęciu powyżej, wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza na 15 minut. Wybierz program pieczenia: góra-dół.
Jajeczny miks
Kiedy ziemniaki będą piec się w piekarniku, wykorzystaj wolną chwilę i przygotuj kolejny składnik naszej tarty.
W niewielkiej miseczce połącz jajka i śmietanę 22%, po czym dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi. Dzięki temu połączeniu powstanie masa, która stworzy fantastyczny farsz.
Jako kolejne składniki dodaj odsączoną cukinię, podzielonego na małe kawałki łososia bez skóry oraz blanszowanego brokuła podzielonego na pojedyncze różyczki. Wszystko dokładnie wymieszaj i przy pomocy chochli przełóż do formy z podpieczonym spodem.
Jak zblanszować brokuła? Wrzuć różyczki brokuła do wrzącej wody na 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmij je z garnka i przełóż do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem na maksymalnie 3 minuty. Dzięki temu zachowają swój intensywny kolor, chrupkość i smak.
Wypełnij formę po same brzegi. A skoro już o formie mowa, to możesz użyć tu również tradycyjnej formy na tartę lub (tak jak my) foremki do babki.
Jesteśmy coraz bliżej! Teraz wystarczy, że wstawisz tartę do piekarnika na 40 minut i gotowe. Prawda, że to bułka z masłem?
Podanie
Jak sama widzisz przygotowanie ziemniaczanej tarty z łososiem i brokułem jest nie tylko mega proste, ale i ciekawe. Danie możesz przygotować również z maluchami, na pewno będą zachwycone!
Chyba nie musimy dodawać, że dzisiejsza tarta najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Nie zwlekaj więc ani minuty i od razu serwuj ją swoim bliskim. Po prostu palce lizać!
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, więcej ciekawych przepisów znajdziesz oczywiście na naszej stronie. Z nami nigdy nie zabraknie Ci pomysłów na oryginalne posiłki na każdą okazję. Koniecznie daj nam znać, kiedy znajdziesz swojego faworyta.