Tarta ziemniaczana z łososiem i brokułami. Ten przepis to hit w naszym domu!

Tarta ziemniaczana z łososiem i brokułami to gotowy przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.

Obrazek
Pyszności

Tarta na słono

Kiedy słyszymy "tarta" to jednym z pierwszych skojarzeń są słodkie wypieki na kruchym cieście. Postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i wymyślić coś, czego jeszcze nie jadłeś.

Ziemniaki to jedno z naszych ulubionych warzyw. Są uniwersalne, lubią je chyba wszyscy, a przy ich pomocy można stworzyć pyszne potrawy, które zaskoczą gości. Dzisiaj klasyczny spód do tarty zastąpiliśmy ziemniakami. Efekt? Po prostu zwala z nóg!

Przepis z łososiem i brokułami

Nasz ziemniaczany spód przykryliśmy filetami z łososia i dodaliśmy trochę koloru przy pomocy chrupiącego brokuła i cukinii. Dzięki temu dostarczamy również dodatkową porcję warzyw.

Nasza dzisiejsza propozycja sprawdzi się idealnie zarówno jako obiad, jak i kolacja dla 4 osób.

Składniki

  1. 4 ziemniaki
  2. 3 łyżki roztopionego masła
  3. 1/3 szklanki parmezanu
  4. 2 łyżeczki soli (z podziałem na pół)
  5. 1/3 łyżeczki pieprzu
  6. 4 jajka
  7. 100 g śmietany 22%
  8. 1 cukinia
  9. 200 g filetu z łososia
  10. 1 blanszowany brokuł

Przygotowanie warzyw

Zacznijmy od przygotowania warzyw, które zagrają jedną z głównych ról w naszej tarcie. Sprawdzi się tutaj robot kuchenny. Jeśli go nie masz- sięgnij po tarkę.

Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na drobne wiórki. Przełóż je do miski i dodaj trochę soli. Dzięki temu cukinia puści nadmiar wody, którą później odsączysz. W ten sposób nasza tarta nie będzie zbyt mokra. Odstaw miskę z cukinią na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z naczynia.

tarta z łososiem i brokułami

W międzyczasie przygotuj również ziemniaki. Najpierw je obmyj i obierz. Następnie użyj ponownie robota kuchennego, ale z inną tarczą, aby uzyskać efekt talarków. Jeśli robisz to ręcznie, to pamiętaj, żeby pokroić je tak cienko, jak potrafisz. Grube kawałki ziemniaków mogą wymagać dłuższego czasu pieczenia.

Kiedy już przygotujesz ziemniaki, dodaj do nich roztopione masło, parmezan, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie wypełnij talarkami formę do pieczenia.

tarta z łososiem i brokułami

Kiedy już uzyskasz efekt jak na zdjęciu powyżej, wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza na 15 minut. Wybierz program pieczenia: góra-dół.

Jajeczny miks

Kiedy ziemniaki będą piec się w piekarniku, wykorzystaj wolną chwilę i przygotuj kolejny składnik naszej tarty.

W niewielkiej miseczce połącz jajka i śmietanę 22%, po czym dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi. Dzięki temu połączeniu powstanie masa, która stworzy fantastyczny farsz.

Jako kolejne składniki dodaj odsączoną cukinię, podzielonego na małe kawałki łososia bez skóry oraz blanszowanego brokuła podzielonego na pojedyncze różyczki. Wszystko dokładnie wymieszaj i przy pomocy chochli przełóż do formy z podpieczonym spodem.

Jak zblanszować brokuła? Wrzuć różyczki brokuła do wrzącej wody na 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmij je z garnka i przełóż do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem na maksymalnie 3 minuty. Dzięki temu zachowają swój intensywny kolor, chrupkość i smak.

tarta z łososiem i brokułami

Wypełnij formę po same brzegi. A skoro już o formie mowa, to możesz użyć tu również tradycyjnej formy na tartę lub (tak jak my) foremki do babki.

tarta z łososiem i brokułami

Jesteśmy coraz bliżej! Teraz wystarczy, że wstawisz tartę do piekarnika na 40 minut i gotowe. Prawda, że to bułka z masłem?

Podanie

Jak sama widzisz przygotowanie ziemniaczanej tarty z łososiem i brokułem jest nie tylko mega proste, ale i ciekawe. Danie możesz przygotować również z maluchami, na pewno będą zachwycone!

tarta z łososiem i brokułami

Chyba nie musimy dodawać, że dzisiejsza tarta najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Nie zwlekaj więc ani minuty i od razu serwuj ją swoim bliskim. Po prostu palce lizać!

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, więcej ciekawych przepisów znajdziesz oczywiście na naszej stronie. Z nami nigdy nie zabraknie Ci pomysłów na oryginalne posiłki na każdą okazję. Koniecznie daj nam znać, kiedy znajdziesz swojego faworyta.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia