Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów. Od razu poczujesz wiosnę i uzupełnisz witaminy

Pierwszy dzień astronomicznej wiosny już za nami, a to oznacza, że nasze kulinarne zmysły kierują się w stronę produktów, których zbiory zaczynają się właśnie teraz. Przygotowaliśmy dla ciebie dwa przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów: oba proste i absolutnie pyszne!

ObrazekPrzepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Niektórzy z nas szczególnie dobrze reagują na powrót wiosennej aury. Dopływ witaminy D to jedno, ale te wszystkie smakowite i zdrowe produkty, które zaczynają się teraz pojawiać w sklepach... aż się chce gotować, prawda?

Co prawda do idealnej, wiosennej pogody jeszcze trochę zostało, ale już pierwsze promyki słońca zachęciły nas do zaplanowania sobie kilku wiosennych potraw. Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów są teraz warte więcej niż złoto, bo po trudnych, zimowych miesiącach warto uzupełniać nadwątlone witaminowe zasoby. Skoro więc chcemy pozostać na płaszczyźnie zdrowotnej, serwujemy ci dzisiaj dwie receptury: jedna na śniadanie, a druga na surówkę.

W rolach głównych wystąpią rukola i szparagi. Czujesz już ten cudowny napływ wartości odżywczych? Do dzieła więc!

Obrazek
Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva

Szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 8 jajek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ze szparagów pozbądź się twardych końcówek. Następnie gotuj je w osolonej wodzie nie dłużej niż 4-5 minut. Odcedź je i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż na nim ugotowane szparagi. Smaż przez chwilę, a następnie wbij na patelnie jajka.
  3. Poczekaj, aż białko się zetnie. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Surówka z rukolą

Składniki:

  • 1 duża garść rukoli
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Obrazek
Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj z resztek piasku. Następnie przełóż ją na sito i odsącz z wody.
  2. Ogórka umyj, obierz i przekrój najpierw wzdłuż, a później w półplasterki. Rzodkiewki umyj i odetnij z nich końcówki. Następnie je również pokrój w półplasterki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobniutką kostkę. Wszystkie składniki wrzuć teraz do miski, dodaj do nich 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę soli i pieprzu.
  4. Dokładnie wymieszaj. Ta surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Smacznego!

 Zobacz też ten szybki przepis na obiad z łososiem w roli głównej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył