Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów. Od razu poczujesz wiosnę i uzupełnisz witaminy

Pierwszy dzień astronomicznej wiosny już za nami, a to oznacza, że nasze kulinarne zmysły kierują się w stronę produktów, których zbiory zaczynają się właśnie teraz. Przygotowaliśmy dla ciebie dwa przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów: oba proste i absolutnie pyszne!

ObrazekPrzepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva

Niektórzy z nas szczególnie dobrze reagują na powrót wiosennej aury. Dopływ witaminy D to jedno, ale te wszystkie smakowite i zdrowe produkty, które zaczynają się teraz pojawiać w sklepach... aż się chce gotować, prawda?

Co prawda do idealnej, wiosennej pogody jeszcze trochę zostało, ale już pierwsze promyki słońca zachęciły nas do zaplanowania sobie kilku wiosennych potraw. Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów są teraz warte więcej niż złoto, bo po trudnych, zimowych miesiącach warto uzupełniać nadwątlone witaminowe zasoby. Skoro więc chcemy pozostać na płaszczyźnie zdrowotnej, serwujemy ci dzisiaj dwie receptury: jedna na śniadanie, a druga na surówkę.

W rolach głównych wystąpią rukola i szparagi. Czujesz już ten cudowny napływ wartości odżywczych? Do dzieła więc!

Obrazek
Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva

Szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 8 jajek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ze szparagów pozbądź się twardych końcówek. Następnie gotuj je w osolonej wodzie nie dłużej niż 4-5 minut. Odcedź je i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż na nim ugotowane szparagi. Smaż przez chwilę, a następnie wbij na patelnie jajka.
  3. Poczekaj, aż białko się zetnie. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Surówka z rukolą

Składniki:

  • 1 duża garść rukoli
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Obrazek
Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj z resztek piasku. Następnie przełóż ją na sito i odsącz z wody.
  2. Ogórka umyj, obierz i przekrój najpierw wzdłuż, a później w półplasterki. Rzodkiewki umyj i odetnij z nich końcówki. Następnie je również pokrój w półplasterki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobniutką kostkę. Wszystkie składniki wrzuć teraz do miski, dodaj do nich 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę soli i pieprzu.
  4. Dokładnie wymieszaj. Ta surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Smacznego!

 Zobacz też ten szybki przepis na obiad z łososiem w roli głównej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność