Te kotlety robię teraz co niedzielę. Po przekrojeniu wypływa aromatyczny płyn
Na długo o nim zapomniałam, a teraz wróciłam do tego przepisu z przyjemnością. Klasyczne kotlety de volaille wciąż bronią się smakiem, a ja dołożyłam do nich sezonowy dodatek. W tej lekko odmienionej formie bardzo zasmakowały mojej rodzinie. Ich aromat jest wspaniały.
Dewolaje? Wielu z nas kojarzy je z rodzinnymi imprezami sprzed lat, a także z grubą panierką. Jednak kiedy przypomnimy sobie aromatyczny sosik wypływający z kotletów, łatwiej będzie odczarować to danie. Powstaje on z masła i ziół. Z reguły jest to koperek lub natka, a ja postawiłam na czosnek niedźwiedzi. Właśnie trwa na niego sezon.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych
Dlaczego warto wybrać czosnek niedźwiedzi?
Sezon na czosnek niedźwiedzi jest krótki, dlatego warto go teraz jak najczęściej wykorzystywać w kuchni. Uważam, że do kotletów w stylu devolaje sprawdza się doskonale. Daje im niezwykły aromat. W dodatku to zioło znane z licznych właściwości zdrowotnych. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, działa przeciwbakteryjnie i wspiera odporność organizmu. Kiedy tylko wypatrzę te zielone listki na straganie, kupuję na zapas. Wystarczy zawinąć je w wilgotną ściereczkę, by zachowały świeżość przez kilka dni. Zjadam czosnek niedźwiedzi na kanapkach, w sałatkach, dodaję do żurku. A mój najnowszy pomysł to właśnie te kotlety.
Jak przygotować kotlety z czosnkiem niedźwiedzim?
Podstawą kotletów są filety z kurczaka, które należy delikatnie rozbić na cienkie plastry. Następnie na środku każdego kawałka umieszczam kawałek masła ziołowego, które przygotowuje z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Mięso zwijam w charakterystyczny rulonik i panieruję. Kotlety obtaczam w mące, jajku i bułce tartej, co sprawia, że są chrupiące. Smażę je na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła klarowanego. Tak przygotowane mięso jest niezwykle soczyste. A ziołowy sosik każdy wyjada co do kropelki.
Kotlety w stylu de volaille z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- kostka miękkiego masła,
- około 1 kg filetów z piersi kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- pół pęczka czosnku niedźwiedziego,
- 3 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- mąka pszenna do panierowania,
- olej i masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od masła ziołowego. Wymieszaj miękkie masło z bardzo drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, uformuj z masła cztery małe wałeczki i włóż je do zamrażalnika na około 15 minut, aby stwardniały.
- Filety z kurczaka rozbij na cienkie plastry, na środku każdego fileta połóż kawałek schłodzonego masła ziołowego, a potem zwijaj filety w roladki. Brzegi możesz zabezpieczyć wykałaczkami.
- Kiedy kotlety będą gotowe, przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, drugi z roztrzepanymi jajkami, trzeci z bułką tartą. Każdą roladkę obtocz najpierw w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni, dodaj masło klarowane. Smaż kotlety na złoty kolor z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Kotlety zapiekaj pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut.