Dolej odrobinę do mięsa mielonego. Kotlety będą bardziej soczyste

Smaczne i soczyste kotlety mielone to dla wielu osób synonim domowego obiadu. Wypróbuj trik stosowany przez nasze babcie, aby ich smak budził jak najprzyjemniejsze skojarzenia. Jeden dodatek sprawi. że mięso nabierze aksamitnej tekstury, a rodzina będzie pod wrażeniem twoich zdolności kulinarnych. W czym tkwi tajemnica ich głębokiego smaku?

Wystarczy dodać jeden składnik, aby mielone nie wyszły sucheWystarczy dodać jeden składnik, aby mielone nie wyszły suche
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków, które często pojawia się na naszych stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Choć tradycyjne przepisy są powszechnie znane, istnieje sposób na ich udoskonalenie. Wystarczy dodać jeden nietypowy składnik, aby kotlety stały się znacznie bardziej soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Kefir jako kluczowy składnik

Ten składnik rzadko jest wymieniany w przepisach na mielone. Ale zapytaj babcię – z pewnością wiele razy poprawiała w ten sposób teksturę mięsa. Tym dodatkiem jest zwykły naturalny kefir – dziś zapomniany, a tak dobrze sprawdzający się w kuchni i świetnie gaszący pragnienie latem.

Kefir dodany do mięsa mielonego dba o utrzymanie wilgotności kotletów podczas smażenia. Wymieszane z nim mięso staje się bardziej elastyczne – to w dużej mierze zasługa białka, które lepiej wiąże składniki. Idealne proporcje to 100 ml kefiru na 200 gramów mięsa.

Inne dodatki, które wzbogacają smak kotletów mielonych

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie smacznych i soczystych kotletów mielonych. Oto kilka dodatków, które sprawią, że obiad będzie smakować jak u babci:

  • bułka namoczona w mleku lub wodzie ten dodatek sprawia, że mięso staje się bardziej puszyste i miękkie. Ważne jest, aby bułka była dobrze odsączona, inaczej masa może być zbyt płynna,
  • drobno posiekana cebula – wzbogaca smak mięsa, ale warto ją najpierw lekko podsmażyć na złoty kolor. Tak przygotowana doda kotletom lekko słodkiego smaku i podkreśli ich soczystość,
  • musztarda – może wydawać się nietypowym składnikiem, ale dodanie jednej łyżki musztardy do mięsa mielonego sprawi, że kotlety nabiorą głębi. Musztarda zwiększa aromatyczność mięsa, a jej kwasowość wzmacnia naturalny smak potrawy.

Na czym najlepiej smażyć kotlety?

Aby mielone zachowały miękkość i soczystość muszą być usmażone w większej ilości tłuszczu. Nasze babcie rzadko przejmowały się kalorycznością potraw, jednak trzeba przyznać, że ich wybór tłuszczu do smażenia nie był najgorszy. W żadnym wypadku nie używały olejów roślinnych, które charakteryzuje niski próg dymienia. Kiedy chciały usmażyć mielone na rodzinny obiad, najczęściej sięgały po smalec wieprzowy.

Smalec obok nasyconych kwasów tłuszczowych zawiera także jednonienasycone, które są wartościowym elementem diety. Ponadto jest bogaty w witaminę D oraz witaminy z grupy B, które nie są popularne w innych produktach spożywczych. Odznacza się także wysokim progiem dymienia, co sprawia, że jest dobrym wyborem do smażenia potraw.

Jednak należy pamiętać, że nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych może być niekorzystne dla zdrowia. Dlatego warto zachować umiar i korzystać z jego zalet w ograniczonych ilościach.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez