Dolej odrobinę do mięsa mielonego. Kotlety będą bardziej soczyste

Smaczne i soczyste kotlety mielone to dla wielu osób synonim domowego obiadu. Wypróbuj trik stosowany przez nasze babcie, aby ich smak budził jak najprzyjemniejsze skojarzenia. Jeden dodatek sprawi. że mięso nabierze aksamitnej tekstury, a rodzina będzie pod wrażeniem twoich zdolności kulinarnych. W czym tkwi tajemnica ich głębokiego smaku?

Wystarczy dodać jeden składnik, aby mielone nie wyszły sucheWystarczy dodać jeden składnik, aby mielone nie wyszły suche
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków, które często pojawia się na naszych stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Choć tradycyjne przepisy są powszechnie znane, istnieje sposób na ich udoskonalenie. Wystarczy dodać jeden nietypowy składnik, aby kotlety stały się znacznie bardziej soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Kefir jako kluczowy składnik

Ten składnik rzadko jest wymieniany w przepisach na mielone. Ale zapytaj babcię – z pewnością wiele razy poprawiała w ten sposób teksturę mięsa. Tym dodatkiem jest zwykły naturalny kefir – dziś zapomniany, a tak dobrze sprawdzający się w kuchni i świetnie gaszący pragnienie latem.

Kefir dodany do mięsa mielonego dba o utrzymanie wilgotności kotletów podczas smażenia. Wymieszane z nim mięso staje się bardziej elastyczne – to w dużej mierze zasługa białka, które lepiej wiąże składniki. Idealne proporcje to 100 ml kefiru na 200 gramów mięsa.

Inne dodatki, które wzbogacają smak kotletów mielonych

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie smacznych i soczystych kotletów mielonych. Oto kilka dodatków, które sprawią, że obiad będzie smakować jak u babci:

  • bułka namoczona w mleku lub wodzie ten dodatek sprawia, że mięso staje się bardziej puszyste i miękkie. Ważne jest, aby bułka była dobrze odsączona, inaczej masa może być zbyt płynna,
  • drobno posiekana cebula – wzbogaca smak mięsa, ale warto ją najpierw lekko podsmażyć na złoty kolor. Tak przygotowana doda kotletom lekko słodkiego smaku i podkreśli ich soczystość,
  • musztarda – może wydawać się nietypowym składnikiem, ale dodanie jednej łyżki musztardy do mięsa mielonego sprawi, że kotlety nabiorą głębi. Musztarda zwiększa aromatyczność mięsa, a jej kwasowość wzmacnia naturalny smak potrawy.

Na czym najlepiej smażyć kotlety?

Aby mielone zachowały miękkość i soczystość muszą być usmażone w większej ilości tłuszczu. Nasze babcie rzadko przejmowały się kalorycznością potraw, jednak trzeba przyznać, że ich wybór tłuszczu do smażenia nie był najgorszy. W żadnym wypadku nie używały olejów roślinnych, które charakteryzuje niski próg dymienia. Kiedy chciały usmażyć mielone na rodzinny obiad, najczęściej sięgały po smalec wieprzowy.

Smalec obok nasyconych kwasów tłuszczowych zawiera także jednonienasycone, które są wartościowym elementem diety. Ponadto jest bogaty w witaminę D oraz witaminy z grupy B, które nie są popularne w innych produktach spożywczych. Odznacza się także wysokim progiem dymienia, co sprawia, że jest dobrym wyborem do smażenia potraw.

Jednak należy pamiętać, że nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych może być niekorzystne dla zdrowia. Dlatego warto zachować umiar i korzystać z jego zalet w ograniczonych ilościach.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇