Dolej odrobinę do mięsa mielonego. Kotlety będą bardziej soczyste

Smaczne i soczyste kotlety mielone to dla wielu osób synonim domowego obiadu. Wypróbuj trik stosowany przez nasze babcie, aby ich smak budził jak najprzyjemniejsze skojarzenia. Jeden dodatek sprawi. że mięso nabierze aksamitnej tekstury, a rodzina będzie pod wrażeniem twoich zdolności kulinarnych. W czym tkwi tajemnica ich głębokiego smaku?

Wystarczy dodać jeden składnik, aby mielone nie wyszły sucheWystarczy dodać jeden składnik, aby mielone nie wyszły suche
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków, które często pojawia się na naszych stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Choć tradycyjne przepisy są powszechnie znane, istnieje sposób na ich udoskonalenie. Wystarczy dodać jeden nietypowy składnik, aby kotlety stały się znacznie bardziej soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Kefir jako kluczowy składnik

Ten składnik rzadko jest wymieniany w przepisach na mielone. Ale zapytaj babcię – z pewnością wiele razy poprawiała w ten sposób teksturę mięsa. Tym dodatkiem jest zwykły naturalny kefir – dziś zapomniany, a tak dobrze sprawdzający się w kuchni i świetnie gaszący pragnienie latem.

Kefir dodany do mięsa mielonego dba o utrzymanie wilgotności kotletów podczas smażenia. Wymieszane z nim mięso staje się bardziej elastyczne – to w dużej mierze zasługa białka, które lepiej wiąże składniki. Idealne proporcje to 100 ml kefiru na 200 gramów mięsa.

Inne dodatki, które wzbogacają smak kotletów mielonych

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie smacznych i soczystych kotletów mielonych. Oto kilka dodatków, które sprawią, że obiad będzie smakować jak u babci:

  • bułka namoczona w mleku lub wodzie ten dodatek sprawia, że mięso staje się bardziej puszyste i miękkie. Ważne jest, aby bułka była dobrze odsączona, inaczej masa może być zbyt płynna,
  • drobno posiekana cebula – wzbogaca smak mięsa, ale warto ją najpierw lekko podsmażyć na złoty kolor. Tak przygotowana doda kotletom lekko słodkiego smaku i podkreśli ich soczystość,
  • musztarda – może wydawać się nietypowym składnikiem, ale dodanie jednej łyżki musztardy do mięsa mielonego sprawi, że kotlety nabiorą głębi. Musztarda zwiększa aromatyczność mięsa, a jej kwasowość wzmacnia naturalny smak potrawy.

Na czym najlepiej smażyć kotlety?

Aby mielone zachowały miękkość i soczystość muszą być usmażone w większej ilości tłuszczu. Nasze babcie rzadko przejmowały się kalorycznością potraw, jednak trzeba przyznać, że ich wybór tłuszczu do smażenia nie był najgorszy. W żadnym wypadku nie używały olejów roślinnych, które charakteryzuje niski próg dymienia. Kiedy chciały usmażyć mielone na rodzinny obiad, najczęściej sięgały po smalec wieprzowy.

Smalec obok nasyconych kwasów tłuszczowych zawiera także jednonienasycone, które są wartościowym elementem diety. Ponadto jest bogaty w witaminę D oraz witaminy z grupy B, które nie są popularne w innych produktach spożywczych. Odznacza się także wysokim progiem dymienia, co sprawia, że jest dobrym wyborem do smażenia potraw.

Jednak należy pamiętać, że nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych może być niekorzystne dla zdrowia. Dlatego warto zachować umiar i korzystać z jego zalet w ograniczonych ilościach.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥