Te placki to niebo w gębie. Przygotujesz je z prostych i tanich składników

Potrzebujesz jakiejś odmiany w kuchni? Przygotować coś dobrego i jednocześnie zupełnie innego? Tak się składa, że wiem dokładnie, jaki przepis sprawdzi się tutaj idealnie!

Langosz to genialny patent na smaczny obiadLangosz to genialny patent na smaczny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stepanek Photography
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że rodzima kuchnia obfituje w wiele genialnych i sprawdzonych receptur. Z drugiej jednak strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu testować też zupełnie nowe smaki z przeróżnych zakątków świata. 

Jeśli lubisz wycieczki kulinarne tego typu, dzisiejszy patent na smaczny obiad z pewnością ci się spodoba. Nie dość, że w twojej kuchni pojawi się coś zupełnie nowego i oryginalnego, to jeszcze jest to niesamowita kombinacja smakowa. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Kultowy przysmak kuchni węgierskiej

Dzisiejsze cudo odkryłam przez totalny przypadek podczas wakacji na Węgrzech. Kultowego langosza zamówiłam w jednej z lokalnych restauracji i od razu przepadłam. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam, dlatego też wiedziałam, że na pewno będę chciała odtworzyć ten przepis w mojej kuchni. I się udało!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, może wyjaśnię w kilku słowach, czym w ogóle jest langosz. Otóż jest to placek drożdżowy smażony w głębokim oleju. Na koniec można podawać go zarówno na słodko, jak i na słono. Pasują do niego wszystkie dodatki, więc szybko się nie znudzi.

Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Już od samego patrzenia można zgłodnieć © Adobe Stock | san_ta

Jak zrobić węgierski przysmak krok po kroku?

Na koniec mam dla ciebie jeszcze małą wisienkę na torcie. Otóż langosz to bardzo prosty przepis, który opiera się na podstawowychtanich składnikach. Dlatego też na pewno wszystkie potrzebne produkty masz już w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby przysmak węgierski jeszcze dziś pojawił się na twoim stole.

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 1 łyżka suchych drożdży,
  • 280 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szczypta soli,
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki, aby jeszcze bardziej ją napowietrzyć.
  2. W osobnej misce połącz ciepłe mleko, suche drożdże oraz cukier. Mieszankę odstaw na chwilę, aby drożdże mogły zacząć pracować
  3. Po kilku minutach zacznij wyrabiać ciasto, łącząc ze sobą powoli mieszankę drożdżową, mąkę oraz olej. Nie zapomnij też o soli.
  4. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, odstaw je do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na małe placki.
  6. Tak przygotowane placki smaż następnie w rozgrzanym oleju przez kilka minut. I langosze są już gotowe!

Rumiane na złocisty kolor langosze dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu przed podaniem. Świetnie w tej roli spisze się zwykły ręcznik kuchenny. Na koniec serwuj pyszne placuszki z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki