Tę zieloną pastę powinni polubić seniorzy. Japońscy naukowcy udowodnili, że poprawia pamięć i koncentrację
Badania mówią jasno, że ten pikantny produkt spożywczy jest doskonałym wsparciem dla mózgu osób, które borykają się z problemami z pamięcią. Udowodnili to japońscy naukowcy — w końcu to właśnie z ich kraju pochodzi popularna zielona pasta.
19.07.2024 07:54
Kiedy na przełomie tysiąclecia w Polsce pojawiły się pierwsze restauracje serwujące sushi, niewiele osób mogło się spodziewać, że nasi rodacy tak bardzo pokochają kuchnię japońską. Dzisiaj wielu z nas nie wyobraża sobie co jakiś czas jej nie kosztować. A skoro tak, to znakomita ich większość ma styczność z wasabi — ostrą, zieloną pastą służącą do doprawienia surowej ryby. I to właśnie japoński chrzan jest bohaterem tego artykułu. A właściwie, to nie on, lecz jego niezwykłe, prozdrowotne właściwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wasabi — ostry smak, niezwykłe właściwości
Czym tak naprawdę jest wasabi? Jest to chrzan japoński z gatunku kapustowatych, którego naturalnym środowiskiem jest Azja. Jego uprawa nie jest prosta i wymaga stosowania się do wielu wytycznych, dlatego w Europie tego typu miejsca nadal należą do rzadkości. Na szczęście przez ostatnie lata da się zauważyć, że ta tendencja zaczyna przybierać pozytywny kierunek. A dlaczego należy się z tego powodu cieszyć?
Zobacz także
Oddziaływanie wasabi na ludzki organizm okazuje się naprawdę niezwykłe. To wynik wysokiej zawartości sanigryny, która w chrzanie odpowiada za ostrość. Naukowcy już od dawna podejrzewali, że ten związek chemiczny wykazuje pozytywny wpływ przede wszystkim na działanie mózgu. Teraz, dzięki badaniom, wiemy to już na pewno.
Wasabi dla mózgu
Badanie dotyczące wpływu wasabi na ludzki mózg zostało opublikowane w czasopiśmie "Nutrients", a jego autorami są naukowcy z Uniwersytetu w Tohoku. Przeprowadzony przez nich eksperyment polegał na sprawdzeniu oddziaływania wasabi na umysł seniorów. Zaproszono 72 starsze osoby i przez 2 tygodnie połowie z nich podawano ekstrakt z wasabi, a pozostałym — placebo.
Wyniki badania były jednoznaczne. Wśród seniorów, którzy przyjmowali ekstrakt z wasabi, odkryto dużą poprawę koncentracji i pamięci. Autorzy badania wyjaśnili, że jest to efekt pozytywnego wpływu substancji zawartych w wasabi na hipokamp — część mózgu odpowiedzialną za wspomnienia, pamięć deklaratywną i przestrzenną. Wnioski są oczywiste: wasabi to jeden z produktów, po które powinny sięgać starsze osoby!