WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?

Parówki od lat budzą skrajne emocje – dla jednych są szybkim i tanim posiłkiem, dla innych symbolem niezdrowej, przetworzonej żywności. Choć często uznawane za produkt niskiej jakości, wcale nie muszą być tak groźne, jak się powszechnie uważa. Jakie sekrety kryją i czy można je bezpiecznie jeść bez wyrzutów sumienia?

Czy spożywanie parówek jest zdrowe?Czy spożywanie parówek jest zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Karol Wiak

Parówki to popularny produkt spożywczy, który często gości na naszych stołach. Jednak ich skład bywa kontrowersyjny. Magdalena Drzewiecka, dietetyczka z Centrum Respo, podkreśla, że parówki mogą zawierać różne składniki, w tym mięso oddzielone mechanicznie, tłuszcz, skórki, wodę, sól i dodatki technologiczne.

Jak wybrać dobre parówki?

Według Drzewieckiej, najlepsze parówki to te, które mają w składzie co najmniej 90 proc. mięsa. Ważne jest, aby unikać produktów z dużą ilością soli i cukru. Dodatki takie jak fosforany czy glutaminian sodu również nie są pożądane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie

Na rynku dostępne są różne rodzaje parówek, w tym wieprzowe, drobiowe, a nawet roślinne. Skład może się znacznie różnić w zależności od producenta. Drzewiecka radzi, aby zawsze czytać etykiety i wybierać produkty z wysoką zawartością mięsa mięśniowego.

Parówki a zdrowie

Choć parówki są przetworzonym mięsem, ich sporadyczne spożycie nie musi być szkodliwe. Drzewiecka zaznacza, że kluczowe jest, aby parówki nie stanowiły podstawy diety, lecz były jedynie dodatkiem. Wysokie spożycie przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.

Warto więc wybierać produkty dobrej jakości, z krótkim i prostym składem, a także łączyć je z warzywami, które dostarczą błonnika i przeciwutleniaczy. Dietetycy podkreślają, że najkorzystniejszym rozwiązaniem jest urozmaicona dieta oparta głównie na świeżych produktach, a przetworzone mięsa powinny pojawiać się w jadłospisie okazjonalnie.

Parówki na diecie redukcyjnej

Parówki mogą być częścią diety redukcyjnej, o ile są uwzględnione w bilansie kalorycznym. Drzewiecka podkreśla, że to ogólny bilans energetyczny decyduje o masie ciała, a nie same parówki.

Podział na produkty "zdrowe" i "niezdrowe" jest według dietetyczki dyskusyjny. Parówki lepszej jakości, z dużą zawartością mięsa i prostym składem, mogą być wygodną opcją awaryjną w diecie opartej na świeżych produktach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥