Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?

Parówki od lat budzą skrajne emocje – dla jednych są szybkim i tanim posiłkiem, dla innych symbolem niezdrowej, przetworzonej żywności. Choć często uznawane za produkt niskiej jakości, wcale nie muszą być tak groźne, jak się powszechnie uważa. Jakie sekrety kryją i czy można je bezpiecznie jeść bez wyrzutów sumienia?

Czy spożywanie parówek jest zdrowe?Czy spożywanie parówek jest zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Karol Wiak

Parówki to popularny produkt spożywczy, który często gości na naszych stołach. Jednak ich skład bywa kontrowersyjny. Magdalena Drzewiecka, dietetyczka z Centrum Respo, podkreśla, że parówki mogą zawierać różne składniki, w tym mięso oddzielone mechanicznie, tłuszcz, skórki, wodę, sól i dodatki technologiczne.

Jak wybrać dobre parówki?

Według Drzewieckiej, najlepsze parówki to te, które mają w składzie co najmniej 90 proc. mięsa. Ważne jest, aby unikać produktów z dużą ilością soli i cukru. Dodatki takie jak fosforany czy glutaminian sodu również nie są pożądane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie

Na rynku dostępne są różne rodzaje parówek, w tym wieprzowe, drobiowe, a nawet roślinne. Skład może się znacznie różnić w zależności od producenta. Drzewiecka radzi, aby zawsze czytać etykiety i wybierać produkty z wysoką zawartością mięsa mięśniowego.

Parówki a zdrowie

Choć parówki są przetworzonym mięsem, ich sporadyczne spożycie nie musi być szkodliwe. Drzewiecka zaznacza, że kluczowe jest, aby parówki nie stanowiły podstawy diety, lecz były jedynie dodatkiem. Wysokie spożycie przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.

Warto więc wybierać produkty dobrej jakości, z krótkim i prostym składem, a także łączyć je z warzywami, które dostarczą błonnika i przeciwutleniaczy. Dietetycy podkreślają, że najkorzystniejszym rozwiązaniem jest urozmaicona dieta oparta głównie na świeżych produktach, a przetworzone mięsa powinny pojawiać się w jadłospisie okazjonalnie.

Parówki na diecie redukcyjnej

Parówki mogą być częścią diety redukcyjnej, o ile są uwzględnione w bilansie kalorycznym. Drzewiecka podkreśla, że to ogólny bilans energetyczny decyduje o masie ciała, a nie same parówki.

Podział na produkty "zdrowe" i "niezdrowe" jest według dietetyczki dyskusyjny. Parówki lepszej jakości, z dużą zawartością mięsa i prostym składem, mogą być wygodną opcją awaryjną w diecie opartej na świeżych produktach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach