Polacy zajadają się ze smakiem, a powinni unikać. To najbardziej niezdrowe mięso

Światowa Organizacja Zdrowia zajęła się ostatnio mięsem. Wnioski nie są zbyt optymistyczne. Badacze wskazali na gatunki mięsa, które po prostu nam szkodzą. Jednak w naszej diecie wcale ich nie brakuje, a wręcz przeciwnie.

Wędlina
Według badań tego rodzaju mięsa jemy bardzo dużo.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Andrey Nikitin
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Światowa Organizacja Zdrowia, czyli WHO, zajmuje się zagadnieniami związanymi ze zdrowiem publicznym. W związku z tym od lat prowadzi lub nadzoruje badania nad wpływem konkretnych czynników zewnętrznych, jak alkohol czy papierosy, ale też zajmuje się produktami spożywczymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Te produkty warto ograniczyć

WHO ostatnio zajęła się mięsem. Okazuje się, że średnia konsumpcja mięsa przypadająca na mieszkańca kraju członkowskiego Unii Europejskiej wyniosła 64 kg. Niektóre z państw uzyskały jednak wyższe wyniki – nieco powyżej średniej uplasowała się m.in. Polska, i są to 68 kg. W ścisłej czołówce są też Portugalia - 82 kg i prowadzące w tej dziedzinie Cypr oraz Hiszpania po 86 kg. Światowa Organizacja Zdrowia zachęca do spożywania mięsa w sposób zrównoważony. Wskazuje też, które produkty mięsne warto ograniczyć.

Jest ryzyko chorób

WHO przestrzega, by w codziennej diecie nie przeważało mięso przetworzone, czyli takie, które poddano obróbce termicznej, wędzeniu i zabiegom mającym poprawić smak (np. soleniu). Do tej kategorii zalicza się m.in. boczek, parówki, salami, kiełbasy i wszelkie wędliny dojrzewające. W badaniach wykazano związek między jedzeniem czerwonego i przetworzonego mięsa a zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, udaru, cukrzycy typu 2 czy niektórych nowotworów (np. rakiem jelita grubego lub trzustki).

To ważne!

Wytyczne żywieniowe konkretnych krajów różnią się od siebie. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla, że "polskie wytyczne rekomendują ograniczenie spożycia mięsa czerwonego i przetworzonego do 500 g tygodniowo oraz zaleca się unikanie jedzenia mięsa co najmniej jeden dzień w tygodniu".

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa