Teksańskie ciasto "śmietnik". Konkurencja dla polskiego keksa

Mówi się, że teksańskie ciasto "śmietnik" to amerykański deser, który śmiało może stanowić poważną konkurencję dla naszego keksa. Zaskakująca jest tu nie tylko nazwa, ale i składniki, które zostały użyte. Poznaj historię tego ciasta oraz przepis, dzięki któremu upieczesz je w tym najlepszym wydaniu.

Teksańskie ciasto "śmietnik" jest konkurencją dla keksaTeksańskie ciasto "śmietnik" jest konkurencją dla keksa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gary
Karol Wiak

Teksańskie ciasto "śmietnik" to połączenie słodkich, chrupiących i lekko słonych składników, zlepionych masłem i słodzonym mlekiem skondensowanym. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a smak - nieco zbliżony do naszego keksa. Przekonaj się, jak ten amerykański przysmak może szybko stać się twoim ulubionym deserem.

Teksańskie ciasto "śmietnik" - deser, który zaskakuje nie tylko nazwą

Texas Trash Pie (teksańskie ciasto "śmietnik) zostało stworzone w Round Top w Teksasie przez rodzinę Royer, właścicieli Royers Round Top Café. Ten placek to idealny deser, będący połączeniem wielu zwykłych składników spiżarnianych, które zwykle nie występują razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

To mieszanka klasycznego ciasta pekanowego i batoników siedmiowarstwowych, wzbogacona o precle, ciasteczka i cukierki. Nazwa "teksański śmietnik" odnosi się do bogactwa składników, podobnie jak pizza z wieloma dodatkami nazywana jest "śmieciową pizzą".

Ciasto najlepiej smakuje lekko podgrzane, a w Texasie serwowane jest z gałką lodów waniliowych. Mimo bogactwa składników, ciasto "śmietnik" jest łatwe do przygotowania w domu.

Przepis na teksańskie ciasto "śmietnik"

Texas Trash Pie przygotowuje się z wielu zwykłych składników do pieczenia i przekąsek: chipsy czekoladowe, precle, herbatniki graham, wiórki kokosowe, kawałki pekanów i masło. Dwa bardziej wyjątkowe składniki — ale łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym — to słodzone mleko skondensowane i kawałki karmelu.

Składniki:

  • 1 (10-calowy) mrożony spód do ciasta lub 1 (9-calowa) głęboka forma,
  • szklanka chipsów czekoladowych,
  • szklanka precli, pokruszonych,
  • szklanka herbatników graham, pokruszonych,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka kawałków orzechów pekan,
  • szklanka kawałków karmelu,
  • 1 kostka (8 łyżek) niesolonego masła, roztopionego,
  • 1 puszka (ok. 400 g) słodzonego mleka skondensowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Roztop masło w misce do mikrofalówki. Pokrusz precle i herbatniki na małe kawałki.
  3. W dużej misce połącz wszystkie składniki farszu (czekolada, precle, herbatniki, kokos, pekany, karmel, masło i mleko skondensowane) i dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej farsz do mrożonego spodu. Piecz 35 minut lub aż placek stężeje, a wierzch będzie złocisty. Odstaw do ostygnięcia na 30 minut przed krojeniem i podaniem.

Najlepiej podawać Texas Trash Pie z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów. Ponieważ placek jest bardzo słodki, dodanie elementu słonego pomoże zbalansować smaki, np. lody solony karmel.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy