Ten obiad praktycznie robi się sam. Ziemniaki przykrywam mięsem i wszyscy się zachwycają
Ziemniaki i mięso - z tego da się stworzyć mnóstwo najróżniejszych dań. Najczęściej wybór pada na kotlety mielone z ziemniakami z wody. Ja jednak robię coś innego. Zapiekam mięso z ziemniakami i w ekspresowym tempie mam proste i sycące danie.
Ziemniaki
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 20:12
Najlepsze są proste i szybkie obiady, czyli takie, które przygotujesz w kilka chwil. Czasem cala robota to obranie i pokrojenie ziemniaków oraz przygotowanie mięsa. Cała reszta zrobi się sama. Takie dania najszybciej znikają z talerzy, bo każdy prosi o dokładkę. Tak jest w przypadku zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym, którą dość często przygotowuję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten obiad zawróci każdemu w głowie
Składniki:
- 4-5 ziemniaków,
- 400 g mielonej wołowiny (możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa, ja często wybieram też drobiowe oraz indycze),
- 250 g passaty pomidorowej,
- 5-6 małych kulek mozzarelli,
- 100 g startej mozzarelli bez zalewy,
- średnia cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, ostra papryka i oregano do smaku.
Sposób wykonania:
- Na samym początku obieram ziemniaki i kroję je w cienkie plasterki.
- Przygotowuję marynatę. Mieszam oliwę, ostrą paprykę oraz pieprz. Łączę miksturę z ziemniakami i przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiam wszystko do piekarnika i piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Na patelni podsmażam mięso mielone. Po chwili dodaję pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym samym czasie doprawiam obiad solą i pieprzem. Mięso duszę tak długo, aż cebula się ładnie zeszkli.
- Dolewam passatę pomidorową i mieszam ją z mięsem. Podsmażam wszystko jeszcze przez kilka minut, a następnie wylewam na podpieczone już ziemniaki. Na wierzchu układam kulki mozzarelli i kończę przygotowania, posypując całość serem.
- Obiad piekę przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.