Ten obiad praktycznie robi się sam. Ziemniaki przykrywam mięsem i wszyscy się zachwycają

Ziemniaki i mięso - z tego da się stworzyć mnóstwo najróżniejszych dań. Najczęściej wybór pada na kotlety mielone z ziemniakami z wody. Ja jednak robię coś innego. Zapiekam mięso z ziemniakami i w ekspresowym tempie mam proste i sycące danie.

Ziemniaki
Ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 20:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najlepsze są proste i szybkie obiady, czyli takie, które przygotujesz w kilka chwil. Czasem cala robota to obranie i pokrojenie ziemniaków oraz przygotowanie mięsa. Cała reszta zrobi się sama. Takie dania najszybciej znikają z talerzy, bo każdy prosi o dokładkę. Tak jest w przypadku zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym, którą dość często przygotowuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten obiad zawróci każdemu w głowie

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków,
  • 400 g mielonej wołowiny (możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa, ja często wybieram też drobiowe oraz indycze),
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 5-6 małych kulek mozzarelli,
  • 100 g startej mozzarelli bez zalewy,
  • średnia cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ostra papryka i oregano do smaku.
Ziemniaki
Ziemniaki© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku obieram ziemniaki i kroję je w cienkie plasterki.
  2. Przygotowuję marynatę. Mieszam oliwę, ostrą paprykę oraz pieprz. Łączę miksturę z ziemniakami i przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiam wszystko do piekarnika i piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Na patelni podsmażam mięso mielone. Po chwili dodaję pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym samym czasie doprawiam obiad solą i pieprzem. Mięso duszę tak długo, aż cebula się ładnie zeszkli.
  4. Dolewam passatę pomidorową i mieszam ją z mięsem. Podsmażam wszystko jeszcze przez kilka minut, a następnie wylewam na podpieczone już ziemniaki. Na wierzchu układam kulki mozzarelli i kończę przygotowania, posypując całość serem.
  5. Obiad piekę przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.