Ten obiad praktycznie robi się sam. Ziemniaki przykrywam mięsem i wszyscy się zachwycają

Ziemniaki i mięso - z tego da się stworzyć mnóstwo najróżniejszych dań. Najczęściej wybór pada na kotlety mielone z ziemniakami z wody. Ja jednak robię coś innego. Zapiekam mięso z ziemniakami i w ekspresowym tempie mam proste i sycące danie.

ZiemniakiZiemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Najlepsze są proste i szybkie obiady, czyli takie, które przygotujesz w kilka chwil. Czasem cala robota to obranie i pokrojenie ziemniaków oraz przygotowanie mięsa. Cała reszta zrobi się sama. Takie dania najszybciej znikają z talerzy, bo każdy prosi o dokładkę. Tak jest w przypadku zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym, którą dość często przygotowuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, prosty, oryginalny i przede wszystkim smaczny pomysł na kolację już czeka

Ten obiad zawróci każdemu w głowie

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków,
  • 400 g mielonej wołowiny (możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa, ja często wybieram też drobiowe oraz indycze),
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 5-6 małych kulek mozzarelli,
  • 100 g startej mozzarelli bez zalewy,
  • średnia cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ostra papryka i oregano do smaku.
Ziemniaki
Ziemniaki © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku obieram ziemniaki i kroję je w cienkie plasterki.
  2. Przygotowuję marynatę. Mieszam oliwę, ostrą paprykę oraz pieprz. Łączę miksturę z ziemniakami i przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiam wszystko do piekarnika i piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Na patelni podsmażam mięso mielone. Po chwili dodaję pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym samym czasie doprawiam obiad solą i pieprzem. Mięso duszę tak długo, aż cebula się ładnie zeszkli.
  4. Dolewam passatę pomidorową i mieszam ją z mięsem. Podsmażam wszystko jeszcze przez kilka minut, a następnie wylewam na podpieczone już ziemniaki. Na wierzchu układam kulki mozzarelli i kończę przygotowania, posypując całość serem.
  5. Obiad piekę przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach