Najgorsze mięso. Wciąż popularne, a ludzie nie wiedzą, że zawiera nawet zmielone pazury

Wśród wielu osób, dla których obiad bez mięsa jest nie do pomyślenia, stanowi ono kluczowy składnik codziennych posiłków. Często jest to główny element, który nadaje potrawom ich charakterystyczny smak i aromat. Jednakże, jak się okazuje, nie wszystkie rodzaje mięsa są dla nas zdrowe i wartościowe. W związku z tym powinniśmy zwracać uwagę na to, jakie mięso wybieramy i unikać niektórych jego rodzajów.

MięsoMięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W Polsce, mięso mielone jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów. Jego uniwersalność sprawia, że można z niego przygotować wiele różnych potraw. Przykładowo, mięso mielone jest podstawą do przygotowania kotletów, spaghetti czy zapiekanek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brukselka w takiej formie smakuje genialnie. Warto spróbować

Unikaj tego mięsa

Jednak przy zakupie mięsa mielonego, warto zwrócić szczególną uwagę na informacje zawarte na opakowaniu. Jeśli na etykiecie widnieje napis "garmażeryjne", powinniśmy być na to szczególnie wyczuleni. Ale dlaczego tak jest?

"Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego nr 853/2004, mięso mielone powinno być rozdrobnione na kawałki, nie zawierać kości i w składzie mieć jedynie 1 procent soli, co oznacza, że powinno zawierać niemal 100 procent mięsa. Mięso "garmażeryjne" zawiera od 70 do 90 procent mięsa, ale także dodatkowe składniki, takie jak białka roślinne, woda, regulatory kwasowości i inne substancje, które niekoniecznie są korzystne dla naszego zdrowia" - czytamy w poradnikzdrowie.pl.

Dlatego powinniśmy się dobrze zastanowić nad jego zakupem. Jednak zdecydowanie gorszym wyborem jest jeszcze inny produkt.

Mięso
Mięso mielone © Pixabay

Takie mięso jest najgorsze

Jest jeszcze jeden rodzaj mięsa, którego zakupu powinniśmy unikać. Chodzi o mięso oddzielone mechanicznie, znane jako MOM. Często jest ono składnikiem dań gotowych, takich jak nuggetsy, burgery i gotowe kotlety. MOM jest produktem niskiej jakości. Powstaje z kości, mięsa i innych tkanek, jak choćby ścięgna czy nawet... pazury.

Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, MOM to produkt "uzyskany przez usunięcie mięsa z tkanek przylegających do kości po odłączeniu od nich tuszy, lub tusz drobiowych, za pomocą środków mechanicznych, co prowadzi do utraty lub modyfikacji struktury włókien mięśniowych". Dlatego warto zastanowić się dwa razy, nim sięgniemy po taki produkt.

Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇