Ten przepis podbija TikToka. Świat oszalał na punkcie tych owoców

TikTok to platforma, która potrafi wygenerować wiele trendów, również tych kulinarnych. Po szaleństwie ze składaną na cztery części tortillą czy zapiekanym makaronie z serem feta, przyszedł czas na popularny w Azji przysmak.

Owoce w cukrze - PysznościOwoce w cukrze - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Poguz.P
Ewa Malinowska

Tanghulu to tradycyjna, chińska przekąska, którą dostać można niemal na każdym rogu. Ogromną popularność zyskała również w Chinach. Na długie, bambusowe patyczki nadziewa się owoce pokryte chrupiącą, cukrową skorupką. Jest słodko, dość prosto i całkiem smacznie. Trend ten wyszedł jednak poza szanghajskie ulice, zdobywając ogromną popularność na TikToku. Jeśli zainteresowała cię ta przekąska, to mam dla ciebie prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Tanghulu - owoce w cukrowej skorupce

Pękająca, słodka skorupa pokrywa jasne, świeże owoce - wygląda to naprawdę efektownie. Co najlepsze, nie ma w zasadzie dużych ograniczeń co do owoców. Możesz wybrać truskawki, borówki, winogrona i tworzyć swoje własne kompozycje. Często można znaleźć tanghulu również z cytrusami czy też kiwi. Niektórzy w cukrowej otocze zamykają też orzechy i... pomidorki.

Tanghulu - Pyszności
Tanghulu - Pyszności © Canva | galitskaya

Na tanghulu mówi się "owoce w szkle" ze względu na kruchą, cukrową glazurę. To właśnie ten charakterystyczny dźwięk pękania robi największą robotę i spowodował, że TikTok pokochał tę przekąskę.

Składniki:

  • 10 truskawek (lub innych owoców),
  • 250 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • lód.


Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i wlej wodę.
  2. Dokładnie wymieszaj i postaw na ogniu. Zacznij podgrzewać. Nie mieszaj masy - karmel powinien zacząć robić się sam.
  3. Po około 20 minutach w garnku powstanie lejący się karmel.
  4. Truskawki lub inne owoce umyj, osusz dokładnie i nabij na grube patyczki do szaszłyków lub do sushi.
  5. Owoce zanurzaj w karmelu, a następnie od razu do wody z kostkami lodu, aby karmel szybko zastygł.

Jak rozpoznać czy karmel jest już gotowy? Sposób jest prosty - zanim włożysz do niego owoce, zanurz w nim sam patyczek i włóż go od razu do szklanki z lodem. Jeśli karmel od razu stwardnieje i stanie się kruchy - można zanurzać owoce.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"