Ten trik pozwolił mi pozbyć się moli z kuchni. Dzięki temu nie marnuję już żywności

Mole spożywcze to niechciani goście w kuchni, którzy mogą prowadzić do strat ulubionych produktów spożywczych. Na szczęście są sposoby, by się ich pozbyć i rozwiązać uciążliwy problem.

Jak pozbyć się moli spożywczych ze swojej kuchni?Jak pozbyć się moli spożywczych ze swojej kuchni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Karol Wiak

Choć są niewielkie, potrafią wyrządzić spore szkody, niszcząc zapasy żywności i pozostawiając po sobie trudne do usunięcia ślady. Najczęściej pojawiają się w kuchni lub spiżarni, gdzie mają łatwy dostęp do produktów sypkich, takich jak mąka, kasze czy bakalie.

Mole spożywcze - niechciani goście w kuchni

Mole spożywcze to owady, które mogą pojawić się w naszych kuchniach, powodując nie tylko straty w produktach, ale także nieprzyjemne doświadczenia. Choć ich obecność nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, nikt nie chce dodatkowego "białka" w swoich płatkach śniadaniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Larwy moli spożywczych żywią się suchymi produktami z naszych szafek, co wpływa na ich wygląd i konsystencję. Te owady należą do rodziny Pyralidów, będącej częścią rzędu motyli. Odkrycie moli w opakowaniu mąki czy ryżu to podwójny problem: produkt zazwyczaj trafia do kosza, a obecność moli może oznaczać większą inwazję.

Jak chronić kuchnię przed molami spożywczymi?

Mole spożywcze preferują ciemne miejsca, takie jak szafki, gdzie przechowujemy suche produkty. Mogą łatwo przedostać się przez cienkie, niehermetyczne opakowania. Dlatego ważne jest, aby szybko zidentyfikować i usunąć zainfekowane produkty oraz dokładnie wyczyścić miejsce ich przechowywania.

Mole mogą pojawić się spontanicznie, zwłaszcza jeśli w kuchni znajdują się źle zabezpieczone produkty. Mogą też pochodzić z już zainfekowanej żywności, szczególnie tej kupowanej luzem. Aby uniknąć problemów, warto wprowadzić prosty nawyk: przechowywanie suchych produktów w szklanych lub plastikowych pojemnikach z hermetycznymi pokrywkami. Po powrocie z zakupów warto przesypać produkty do takich pojemników, upewniając się, że nie ma w nich żadnych kokonów.

To proste działanie nie tylko zapobiega marnotrawstwu, ale także chroni przed stratami finansowymi.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo