Ten trik pozwolił mi pozbyć się moli z kuchni. Dzięki temu nie marnuję już żywności

Mole spożywcze to niechciani goście w kuchni, którzy mogą prowadzić do strat ulubionych produktów spożywczych. Na szczęście są sposoby, by się ich pozbyć i rozwiązać uciążliwy problem.

Jak pozbyć się moli spożywczych ze swojej kuchni?Jak pozbyć się moli spożywczych ze swojej kuchni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Karol Wiak

Choć są niewielkie, potrafią wyrządzić spore szkody, niszcząc zapasy żywności i pozostawiając po sobie trudne do usunięcia ślady. Najczęściej pojawiają się w kuchni lub spiżarni, gdzie mają łatwy dostęp do produktów sypkich, takich jak mąka, kasze czy bakalie.

Mole spożywcze - niechciani goście w kuchni

Mole spożywcze to owady, które mogą pojawić się w naszych kuchniach, powodując nie tylko straty w produktach, ale także nieprzyjemne doświadczenia. Choć ich obecność nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, nikt nie chce dodatkowego "białka" w swoich płatkach śniadaniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Larwy moli spożywczych żywią się suchymi produktami z naszych szafek, co wpływa na ich wygląd i konsystencję. Te owady należą do rodziny Pyralidów, będącej częścią rzędu motyli. Odkrycie moli w opakowaniu mąki czy ryżu to podwójny problem: produkt zazwyczaj trafia do kosza, a obecność moli może oznaczać większą inwazję.

Jak chronić kuchnię przed molami spożywczymi?

Mole spożywcze preferują ciemne miejsca, takie jak szafki, gdzie przechowujemy suche produkty. Mogą łatwo przedostać się przez cienkie, niehermetyczne opakowania. Dlatego ważne jest, aby szybko zidentyfikować i usunąć zainfekowane produkty oraz dokładnie wyczyścić miejsce ich przechowywania.

Mole mogą pojawić się spontanicznie, zwłaszcza jeśli w kuchni znajdują się źle zabezpieczone produkty. Mogą też pochodzić z już zainfekowanej żywności, szczególnie tej kupowanej luzem. Aby uniknąć problemów, warto wprowadzić prosty nawyk: przechowywanie suchych produktów w szklanych lub plastikowych pojemnikach z hermetycznymi pokrywkami. Po powrocie z zakupów warto przesypać produkty do takich pojemników, upewniając się, że nie ma w nich żadnych kokonów.

To proste działanie nie tylko zapobiega marnotrawstwu, ale także chroni przed stratami finansowymi.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne