To najdroższe truskawki na świecie. Za jedną sztukę trzeba zapłacić nawet 1400 zł

Truskawka Bijin-Hime, znana również jako "piękna księżniczka", jest prawdziwą perełką w świecie ekskluzywnych produktów spożywczych. Ta unikalna odmiana truskawek, uprawiana w Japonii przez doświadczonego rolnika Mikio Okudę, zdobyła sławę na całym świecie.

Najdroższe truskawki świata pochodzą z JaponiiNajdroższe truskawki świata pochodzą z Japonii
Źródło zdjęć: © Instagram: jonmaza (screenshot), Pixabay

Bijin-Hime, co oznacza "piękną księżniczkę" w języku japońskim, jest jedną z najdroższych i najcenniejszych odmian owoców na świecie. Co sprawia, że jest tak wyjątkowa? Jaką kwotę trzeba wydać, aby skosztować tego owocu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową. Słodka rozkosz w mini wydaniu

Najdroższe truskawki na świecie. Wielkością dorównują piłeczkom tenisowym

Bijin-Hime zdobywa uznanie jako jedna z najbardziej pożądanych odmian truskawek na świecie. Za stworzenie tego gatunku odpowiada Mikio Okuda, japoński rolnik z ponad 45-letnim stażem w hodowli truskawek. Przez dziesięć lat krzyżował różne odmiany, aby stworzyć idealny owoc, który obecnie zachwyca podniebienia znawców na całym świecie.

Największe truskawki Bijin-Hime osiągają wielkość piłki tenisowej i ważą nawet 100 gramów. Każda truskawka ma kształt serca, jaskrawoczerwony kolor i połyskującą powierzchnię. Są miękkie, a jednocześnie jędrne i soczyste. Miąższ pozostaje intensywnie czerwony, wydzielając niezwykle słodki sok o różanym aromacie.

Ile kosztują najdroższe truskawki na świecie?

Mikio Okuda pozostaje jedynym producentem truskawek Bijin-Hime na świecie i pilnie strzeże tajemnic swojej hodowli. Wiadomo jednak, że przykrywa swoje rośliny słomą ryżową, a truskawki rosną powoli w szklarniach. Kiedy kwitną, Okuda starannie obserwuje płatki kwiatów, aby odróżnić Bijin-Hime od innych odmian. Standardowe truskawki mają sześć płatków, natomiast Bijin-Hime posiada od ośmiu do dziewięciu.

Owoce są następnie starannie pakowane i wysyłane do klientów, którzy zaoferują najwyższą cenę. Na rynek każdego roku trafia zaledwie 500 truskawek. Na jednej z aukcji jedną z największych truskawek Bijin-Hime sprzedano za 50 000 jenów, co odpowiada 350 dolarom amerykańskim (około 1400 złotych). Niektóre źródła wspominają, że najdroższy owoc kosztował 500 dolarów.

Fenomen japońskich truskawek

"Piękna księżniczka" to niejedyny japoński unikat ze świata truskawek. "White Jewel" lub "Shiroi Houseki" to znane białe truskawki, hodowane przez Yasuhito Teshima w Prefekturze Saga. Są wyjątkowo słodkie i soczyste, a jedna sztuka owocu kosztuje ok. 40 zł. Droższa jest "Sembikiya Queen" - za jedną sztukę zapłacić trzeba ponad 300 złotych. Truskawki zostały nazwane na cześć szanowanego sklepu z owocami w Tokio. Założona w 1834 roku Sembikiya jest najstarszym sklepem z owocami w Japonii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane