To najlepsza sałatka, jaką jadłam. W moim domu obowiązkowa przynajmniej raz w tygodniu

Zwykła sałatka gyrosowa szybko pójdzie w odstawkę. Ten przepis na sałatkę meksykańską warto wykorzystywać nie tylko na specjalne okazje. Miska do kuchni zawsze wraca pusta.

Pyszna sałatka meksykańskaPyszna sałatka meksykańska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy na stole pojawia się sałatka meksykańska, widelce od razu idą w ruch. Dzięki dodatkowi mielonego mięsa jest sycąca i może zastąpić kolację lub nawet obiad. Na imprezach zawsze wywołuje spore poruszenie, a dzień później dostaję mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. To prosty sposób na to, by zachwycić podniebienia swoich bliskich i jednocześnie nie narobić się za dużo w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Sałatka meksykańska z mięsem mielonym

Kolorowa, pyszna i sycąca - ta sałatka zdecydowanie deklasuje konkurencje. Zachwyca smakiem, zdecydowanie jest "na bogato". W moim domu obowiązkowo podaję ją z nachosami.

Sałatka meksykańska kusi kolorami
Sałatka meksykańska kusi kolorami © Adobe Stock | FomaA

Przyprawy nadają wyrazisty smak mięsu. Intensywność możesz dopasować do swoich preferencji, u mnie często pojawia się nieco więcej ostrej papryki. Do środka możesz dorzucić również ostrą papryczkę, jeśli lubisz poczuć ogień na języku. Żeby jednak nie było za intensywnie, całość łagodzi sos na bazie kwaśnej śmietany i czosnku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego),
  • pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)
  • 1 łyżeczka słodkie papryki,
  • pół płaskiej łyżeczki kminu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 2-3 pomidory,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • olej do smażenia,
  • posiekana świeża kolendra do dekoracji
  • tortilla chipsy do podania

Sos

  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 płaskie łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżki soku z limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej.
  2. Wrzuć mięso mielone oraz przyprawy i smaż, aż się zarumieni, rozdrabniając je łopatką. Jeśli masa jest za sucha, możesz dodać 2-3 łyżki wody i dusić, aż odparuje.
  3. Odstaw do przestudzenia.
  4. Do dużej miski przełóż posiekaną sałatkę, pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory oraz kolorowe papryki.
  5. Dorzuć odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę.
  6. Dodaj podsmażone mięso i wymieszaj.
  7. Posyp startym serem.
  8. Śmietanę wymieszaj z majonezem, sokiem z limonki, ostrą papryką oraz czosnkiem.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Powstałym sosem polej sałatkę i udekoruj kolendrą.

Sos możesz również podawać osobno, by każdy bezpośrednio na talerzu mógł nałożyć odpowiednią ilość. Podawaj całość z nachosami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"