To najlepsza sałatka, jaką jadłam. W moim domu obowiązkowa przynajmniej raz w tygodniu
Zwykła sałatka gyrosowa szybko pójdzie w odstawkę. Ten przepis na sałatkę meksykańską warto wykorzystywać nie tylko na specjalne okazje. Miska do kuchni zawsze wraca pusta.
Kiedy na stole pojawia się sałatka meksykańska, widelce od razu idą w ruch. Dzięki dodatkowi mielonego mięsa jest sycąca i może zastąpić kolację lub nawet obiad. Na imprezach zawsze wywołuje spore poruszenie, a dzień później dostaję mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. To prosty sposób na to, by zachwycić podniebienia swoich bliskich i jednocześnie nie narobić się za dużo w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Sałatka meksykańska z mięsem mielonym
Kolorowa, pyszna i sycąca - ta sałatka zdecydowanie deklasuje konkurencje. Zachwyca smakiem, zdecydowanie jest "na bogato". W moim domu obowiązkowo podaję ją z nachosami.
Przyprawy nadają wyrazisty smak mięsu. Intensywność możesz dopasować do swoich preferencji, u mnie często pojawia się nieco więcej ostrej papryki. Do środka możesz dorzucić również ostrą papryczkę, jeśli lubisz poczuć ogień na języku. Żeby jednak nie było za intensywnie, całość łagodzi sos na bazie kwaśnej śmietany i czosnku.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego),
- pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)
- 1 łyżeczka słodkie papryki,
- pół płaskiej łyżeczki kminu,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki oregano,
- szczypta chilli,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 2-3 pomidory,
- 100 g startego sera cheddar,
- 1 główka sałaty lodowej,
- olej do smażenia,
- posiekana świeża kolendra do dekoracji
- tortilla chipsy do podania
Sos
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany,
- 2 płaskie łyżki majonezu,
- 1-2 łyżki soku z limonki,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wrzuć mięso mielone oraz przyprawy i smaż, aż się zarumieni, rozdrabniając je łopatką. Jeśli masa jest za sucha, możesz dodać 2-3 łyżki wody i dusić, aż odparuje.
- Odstaw do przestudzenia.
- Do dużej miski przełóż posiekaną sałatkę, pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory oraz kolorowe papryki.
- Dorzuć odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę.
- Dodaj podsmażone mięso i wymieszaj.
- Posyp startym serem.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, sokiem z limonki, ostrą papryką oraz czosnkiem.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Powstałym sosem polej sałatkę i udekoruj kolendrą.
Sos możesz również podawać osobno, by każdy bezpośrednio na talerzu mógł nałożyć odpowiednią ilość. Podawaj całość z nachosami. Smacznego!