To najlepsza sałatka, jaką jadłam. W moim domu obowiązkowa przynajmniej raz w tygodniu

Zwykła sałatka gyrosowa szybko pójdzie w odstawkę. Ten przepis na sałatkę meksykańską warto wykorzystywać nie tylko na specjalne okazje. Miska do kuchni zawsze wraca pusta.

Pyszna sałatka meksykańskaPyszna sałatka meksykańska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kiedy na stole pojawia się sałatka meksykańska, widelce od razu idą w ruch. Dzięki dodatkowi mielonego mięsa jest sycąca i może zastąpić kolację lub nawet obiad. Na imprezach zawsze wywołuje spore poruszenie, a dzień później dostaję mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. To prosty sposób na to, by zachwycić podniebienia swoich bliskich i jednocześnie nie narobić się za dużo w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Sałatka meksykańska z mięsem mielonym

Kolorowa, pyszna i sycąca - ta sałatka zdecydowanie deklasuje konkurencje. Zachwyca smakiem, zdecydowanie jest "na bogato". W moim domu obowiązkowo podaję ją z nachosami.

Sałatka meksykańska kusi kolorami
Sałatka meksykańska kusi kolorami © Adobe Stock | FomaA

Przyprawy nadają wyrazisty smak mięsu. Intensywność możesz dopasować do swoich preferencji, u mnie często pojawia się nieco więcej ostrej papryki. Do środka możesz dorzucić również ostrą papryczkę, jeśli lubisz poczuć ogień na języku. Żeby jednak nie było za intensywnie, całość łagodzi sos na bazie kwaśnej śmietany i czosnku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego),
  • pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)
  • 1 łyżeczka słodkie papryki,
  • pół płaskiej łyżeczki kminu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 2-3 pomidory,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • olej do smażenia,
  • posiekana świeża kolendra do dekoracji
  • tortilla chipsy do podania

Sos

  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 płaskie łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżki soku z limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej.
  2. Wrzuć mięso mielone oraz przyprawy i smaż, aż się zarumieni, rozdrabniając je łopatką. Jeśli masa jest za sucha, możesz dodać 2-3 łyżki wody i dusić, aż odparuje.
  3. Odstaw do przestudzenia.
  4. Do dużej miski przełóż posiekaną sałatkę, pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory oraz kolorowe papryki.
  5. Dorzuć odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę.
  6. Dodaj podsmażone mięso i wymieszaj.
  7. Posyp startym serem.
  8. Śmietanę wymieszaj z majonezem, sokiem z limonki, ostrą papryką oraz czosnkiem.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Powstałym sosem polej sałatkę i udekoruj kolendrą.

Sos możesz również podawać osobno, by każdy bezpośrednio na talerzu mógł nałożyć odpowiednią ilość. Podawaj całość z nachosami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie